"Men... du har jo sminka deg?"

Det er vel ingen hemmelighet at det er litt stigmatiserende å være feminist. Jeg har lært meg å leve med det, stort sett er det morsomt. Spesielt alle spørsmålene man får, som egentlig ikke har så mye med feminisme å gjøre. Noen gode eksempler:

  • "Hvis du er for likestilling, hvorfor sminker du deg da?"
     
  • "Har du hår under armene? Har du hår... nedentil?
     
  • "Menn må jo åpne dørene for jenter og betale på deit, er ikke det også undertrykkelse?"
     
  • "Hvorfor hater feminister menn så mye?"


(Svar: ja, jeg har masse hår under armene og muskler nok til å banke deg opp. For jeg hater menn!!!!11)

Det er morsomt, men også litt trist. Disse tingene er uhyre overfladiske og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har svart på dem. Jeg vil mye heller ha en samtale om noe dypere; hva med retusjert reklame og seksuell trakkasering? Hva med kvinner i Midt-Østen som må aksjonere for å få sykle i offentlighet? Hva med alle jentene (og guttene) som blir voldtatt? Hva med at hva slags klær en kvinne har på seg er viktigere enn det hun har å si? 

Selvfølgelig er det ikke alle som har lest eller snakket like mye om feminisme, og det er lov. Jeg svarer stort sett når disse spørsmålene kommer, selv om det er fra fulle idioter som egentlig ikke kunne brydd seg mindre. Jeg vil veldig gjerne hjelpe andre til å forstå hvorfor vi trenger feminisme, men en ting må jeg få si. Det er faktisk ikke ulovlig å ta opp en bok eller google feminisme. Google gir deg faktisk svar på ganske mye rart. Det er et gigantisk feminist-miljø på tumblr, der jeg personlig lærer mye og får opplyst om gode kilder og bøker. Feminist er en klistrelapp som noen vegrer seg for å bruke. Av de jeg har møtt er det stort sett bare feilinformasjon som er ute og går. En venninne av meg vil ikke kalle seg feminist, men merkelig nok sier hun mye "feminister mener jo sånn og slik" og i 99% av tilfellene tar hun feil. Skjønner dere hvor jeg vil hen?

Det går ann å være informert om feminisme og fortsatt ikke være feminist, selvfølgelig. Likevel ser jeg mange som rett og slett ikke har tatt seg bryet med å lese hva en feminist er, de har bare hørt på fordommene og stereotypene. Så vær så snill, les litt før dere stiller disse "dumme", overfladiske spørsmålene. Finner dere ikke svar, fyr løs. Men gi det et forsøk først. Dere vil kanskje se at feminisme er mye mer enn dere tror.

Feminist frequency har en liste med gode kilder man kan bruke HER. Vi har tidligere skrevet om bra damer HER og feminist-bøker HER. Les i vei. Hvis dere vil, da. 

Er det noen andre feminister som opplever slike spørsmål? 

Elise

ps. Hjelpende hender er en organisasjon som hjelper vanskeligstilte i jula (rusmisbrukere, eldre, familier med problemer). De er med i en konkurranse om penger til å hjelpe andre, og alle burde stemme på dem! Dere kan stemme HER HER HER HER HER  

17 kommentarer

Anna

17.12.2013 kl.12:47

Litt morsomt at det havnet en barberhøvel for damer-reklame under dette innlegget her.

uperfektejenter

17.12.2013 kl.12:58

Anna: Reklamene har jeg ingen kontroll over, siden det er blogg.no som plasserer dem der. Det som er morsomt er at de bruker cookies til å legge ut reklamer. Dvs. at alle får spesielt tilpassede reklamer. Morsomt at du fikk barberhøvler! ;)

isabell

17.12.2013 kl.14:38

Ja! Jeg er feminist, men jeg pleier ikke ofte å diskutere det eller faktisk si at jeg er feminist til folk. Jeg foretrekker at det er noe som man nesten bare innser hvis man plutselig begynner å prate politisk eller filosofisk med meg. Feminist-labels kan være skumle.

Gunnar Gulvtang Målfrog

17.12.2013 kl.15:14

Jeg får reklame for billige kjoler fra "Boozt.com." Kanskje ikke helt min i gate, men jeg får vel bli crossdresser siden Blogg.no vil det. Føler for så vidt også at jeg får mange merkelige kommentarer som "du er jo gutt, hvorfor er du feminist" og "er du for kvinneherredømme..." (De tar feil, homoene skal ta over verden!)

uperfektejenter

17.12.2013 kl.15:31

Gunnar Gulvtang Målfrog: å, du er best! Elsker kommentarene dine.

uperfektejenter

17.12.2013 kl.15:31

isabell: skjønner deg veldig godt.

Helene Merethe

17.12.2013 kl.17:12

Jeg mener alle er skapt perfekte akkurat som de er. Og det er normalt blant kvinner på min alder i dag (33) å være for likestilling, så jeg ser ikke noe spesielt i det å være feminist. Det er bare et herjet ord. Nesten som det herjede gamle ordet for bipolar: forferdelige "manisk depressiv". Eller før for adhd: "mbd" som stod for minimal brain damage. "Tegning form og farge" ble oppbrukt, og fornyet i "kunst og håndtverk", "vaskedame" ble erstattet med "renholder". På tide å bytte ut flere oppbrukte urespekterte gamle ord, synes jeg da, i min ytringsfrihet! Jeg kjenner mange, og jeg kjenner ingen som ikke er feministisk i sitt moderne syn på likeverd og likestilling. Det er kult å være moderne dame i år 2013, kult som i: bevisst feminist! Veldig få her til lands finner seg i urettferdighet generelt, og vi liker å være elegante kvinnelist-feminister, dvs vi trenger ikke være illsint forbanna-feminister lenger, for vi vil heve oss over den slags tull, og være kloke i adferd og svar. I 2013 er det for oss her i Norge en stor selvfølge å bli likestilt, og takket være "damene fra Dagendurf" kan vi nyte bedre tider av damene før oss, de som virkelig kjempet for oss. Respekten vi damer fortjener skal vi FORVENTE, elegant og med største selvfølgelighet. Ordet feminist 2013= oppegående moderne damer.

Marius

17.12.2013 kl.18:41

Merkelappen 'feminist' er ikke bare problemfri. Folk flest tenker nok ikke over at feminisme ikke bare er kvinnekamp. Mange trekker til og med likhetstegn mellom feminisme og Kvinnegruppa Ottar, og det er jo for eksempel en organisasjon jeg ikke ønsker å assosieres med.

Hvorfor? Ottar har ikke hengt med i tiden, og tviholder på cis/kjønnsbinærismen, og mener for eksempel at BDSM er uforenelig med feminisme. Du vet, når to mennesker (uansett kjønn og legning) har samtykkende sex der den ene er dominant, og den andre underkaster seg i rollelek, så må du forstå det at egentlig etteraper de kjønnsrollemønstrene der menn utøver seksuell makt over kvinner, og dermed forherliger vold(tekt) og patriarkatets systematiske undertrykking av kvinner. Eller noe sånt.

Det er ikke helt forenelig tankegang med min forståelse av likestilling og feminismens budskap og misjon. Ekstremister som Ottar får alt for mye oppmerksomhet, når det er så mye mer kunnskap og sosial kompetanse rundt omkring i "miljøet."

Til tross for det lille ubehaget med det som følger med merkelappen, har jeg jo innsett at jeg er feminist, og egentlig alltid har vært det, og føler nå at jeg synes det er et greit ord å bruke om meg selv. Man kan kanskje hevde at jeg ble hjernevasket av mora mi, som ga meg både biler og dokke, og leste 'Aurora i Blokk Z' før leggetid, men jeg velger å se på det sånn at jeg bare er en sånn type som kaller en spade en spade, og et menneske et menneske. Uansett hudfarge, tro, legning, kjønnskromosomer eller kjønnsuttrykk. For en revolusjonerende tanke i 2013, hæ?

Ravn

17.12.2013 kl.19:18

Du glemte den beste - "hvis du er for likestilling, er det greit å slå jenter da?"

Jeg har gitt opp å forsøke å snakke fornuft med mennesker som uansett bare er ute etter å vinne et billig poeng. Jeg er ikke noens rådgiver, aller minst om de ikke en gang er ute etter forståelse; noen mennesker er kun ute etter å presse en opp i et hjørne ved bruk av flåsete kverulering og billige poenger de brukte cirka to sekunder på å resonnere seg frem til, og som en del av min indre femilusjon (hehe) har jeg besluttet å ikke lenger bruke krefter på slikt tull. Og vet du hva? Det føles faktisk jævlig bra.

Mr. Mjølk

19.12.2013 kl.23:25

Nice, så når du ikke har noe godt å svare, sletter du like gjerne kommentaren? You go girl! Gir meg virkelig et sinnsykt godt inntrykk av dagens feminister!

Svette Blonder

20.12.2013 kl.04:07

Jeg er en feminist og blir alltid stilt kritiske spørsmål. Får ofte høre "dere feminister" som om alle feminister deler en hjerne. Spørsmålene starter også alltid med en påstand. Ufattelig provoserende!

Den kommentaren som allikevel har sjokkerte meg mest var da Ane Stø (fra Kvinnegruppa Ottar) argumenterte med at jeg måtte komme på selvforsvarskurs... Kun fordi jeg brukte sminke. Ikke alle er som kvinnegruppa Ottar. Det bør både kvinner og menn forstå.

uperfektejenter

20.12.2013 kl.07:12

Mr. Mjølk: Hva er det du snakker om? Jeg har ikke slettet noen kommentarer på dette innlegget, men dette er faktisk min blogg og mitt space. Jeg har ingen forpliktelse ovenfor noen å svare, og med den tonen du tar skjønner jeg ikke hvorfor jeg skal gidde. Skjerp deg. At du kan skjule deg bak et nick på nettet og være frekk betyr ikke at du er kul.

Mr. Mjølk

20.12.2013 kl.13:05

Jeg har aldri antydet at jeg er kul, og det jeg snakker om, er at jeg spurte et seriøst spørsmål til dette innlegget som ble slettet, istedenfor besvart. At dette er "ditt space" driter jeg en lang marsj i, dersom du lager et politisk innlegg åpent for offentligheten, må du forvente spørsmål og debatt, og sletter du da seriøse innlegg får du så klart negative sanksjoner.

uperfektejenter

20.12.2013 kl.14:27

Mr. Mjølk: Kan du ikke lese? Jeg har ikke slettet noen kommentarer her. Dette er ikke en offentlig debattplattform, det er min blogg. Hvis ikke du greier å oppføre deg ordentlig så kommer jeg til å slette det du skriver. Det har jeg all rett til. Du kan diskutere så mye du vil, men du er frekk og da trenger du ikke gjøre det her. Det gidder hvertfall ikke jeg være med på.

Mr. Mjølk

20.12.2013 kl.17:05

Så lenge bloggen din er åpen for offentligheten, så kan alle kommentere og debattere, spesielt med tanke på at dere støtt og stadig dukker opp i den offentlige debattplattformen SI;D hvor det linkes til bloggen deres. Det er et faktum at jeg postet en seriøs kommentar som ikke lenge etterpå ble slettet. Og siden du, så vidt jeg vet, er eneste moderator, gikk jeg ut ifra at det var deg. Derfor var det helt naturlig å poste en slik kommentar, som ikke var frekk, men sa akkurat hva jeg mente om saken. God jul :)

uperfektejenter

20.12.2013 kl.17:34

Mr. Mjølk: Jeg har ikke slettet kommentaren, men er du sikker på at den ikke ligger på innlegget om maskulinitet? Der har du kommentert. Jeg vet at denne bloggen er offentlig, men det betyr ikke at jeg må svare alle som skriver, spesielt ikke om keg opplever at de er ufine. Det er fortsatt min plass og ingen tvinger deg til å lese eller kommentere. Riktig god jul til deg også :)

Kjersti

21.12.2013 kl.01:14

Dette innlegget var virkelig nødvendig! Jeg misliker sterkt at man som kvinne ikke skulle kunne kalle seg feminist uten å måtte svare for seg til folk som tror feminist=misogynist (som faktisk er noe ganske annet, og minst like ekstremistisk som mansjovinisme). En ekte feminist er som regel langt mer reflektert enn enn de menneskene vedkommende gjerne blir assosiert med av den generelle befolkningen. Problemene en feminist er opptatt av i dagens vestlige samfunn er rett og slett ikke åpenbare nok til at en gjennomsnittlig ekstremist ville kunne fatte dem på ordentlig måte. Samtidig glemmer veldig mange av disse menneskene at man faktisk ikke har kommet like langt i likestillingskampen i alle deler av verden. Hvis de hadde brukt bare tre minutter på å lese og reflektere over kvinners situasjon i mange av disse landene, ville de nok blitt overrasket over å oppdage at de faktisk er feminister selv..

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits