Den uretusjerte sannheten

Jeg kan innrømme at jeg liker å sminke meg. Det er en sjanse til å pynte seg litt og bli en penere versjon av seg selv. Å sminke seg kan være gøy, men for noen er det blodig alvor. Midt oppi rosabloggernes påstander om "ingen/lite retusjering" så er det jo mulig å undre seg over hvordan man selv ble så stygg (=så langt unna idealet vi ser hver dag i media). Vi kjører på med enda flere sannheter. Nå skal det sies at det er vinter, det var shitty lys og jeg måtte ta bildet selv. Jeg vil uansett presentere dere for two-faced Elise:Man ser ganske tydelig hvilken del av fjeset mitt som er sminket og retusjert. Jeg får mye mer form på øyenbrynet, huden er på mirakuløst vis ren, airbrushed og ikke lenger rød. Håret stråler og øyet mitt er gedigent i rammen av mascara og billig øyenskygge (ok, øyet er faktisk retusjert i tillegg). Når man får se retusjert/sminket og uretusjert/usminket opp mot hverandre på denne måten så er det ikke så vanskelig. Da skjønner man at ingen jenter er perfekte. Da skjønner man at det trynet man misunner hos andre jenter nesten hver dag på reklameplakatene, det er ikke ekte. 

Dette er ikke like lett når kontrasten ikke eksisterer. Vi blir bombadert med reklamer og modeller som ikke ser ut som oss selv i det hele tatt og det forventes at vi skal ta det seriøst. Det forventes at vi skal vite om hvilke deler av modellen som er ekte og falsk. Mange gjør nettopp det, de tenker "æsj, så falskt!" I bakhodet kommer en stemme som sier "kanskje jeg blir like tynn/pen/digg/fjong som modellen hvis jeg bruker produkt X/Y/Z som hun har gjort". Er det så rart? Det syns ikke jeg.

I et samfunn der det er viktigere og viktigere å ha den fineste fasaden på sosiale medier og sosial omgang generelt, så setter jeg mer og mer pris på de ærlige jentene jeg ser. De som ikke lyver eller pynter på sannheten; de forteller om akkurat hvor mange kakestykker de spiste i bursdag i går eller den ølen for mye på forrige fest. De gnir sminke i hele trynet og ler så snørret spruter. De som ikke trenger ta seg selv så høytidelig hele tiden fordi de er komfortable med seg selv. En jente trenger ikke være BARE sminket dukke eller fotballchick. Hun kan være begge deler. Vi trenger jenter som kan vise mangfoldet i det som ofte blir framstilt som et endimensjonalt kjønn. 

Jeg må understreke at dette ikke er et spark til jenter som liker å sminke seg. Det handler om de dagene der du våknet tre kvarter for seint. Eller innså at du hadde glemt å kjøpe nye barberhøvler. Den dagen vannet gikk og du ikke fikk vasket håret. Slike dager der du ikke ser perfekt ut og du merker at det ikke er så farlig. Eller den dagen du velger å sove litt lenger istedenfor å sminke deg. Jeg har nevnt før at jeg kjenner jenter som kan begynne å gråte hvis de ikke finner sminken sin, eller ikke tør gå ut før de har fått sminket seg. Det er ikke noe annet enn trist. Det handler ikke om hva man syns er pent; det handler om menneskelighet. Ingen er perfekte til enhver tid, og jo mindre man prøver på det (utseendemessig), jo bedre føler man seg. Ingenting er ulovlig, men det er viktig å reflektere over hvor mye utseendet ditt betyr for deg. Er det alt du har så burde du kanskje tenke nytt. Jeg tror du er mer enn mascara og solpudder. Du må bare tørre å se forbi overflaten. 

Elise

11 kommentarer

Tanja Helen

11.12.2013 kl.10:20

du er kjempe fin med og uten sminke :)

uperfektejenter

11.12.2013 kl.10:25

Tanja Helen: Joa, det var forsåvidt ikke poenget, vil få frem hvor forskjellig man kan bli med/uten sminke. Uansett, tusen takk, koselig at du syns det! :)

Endre Korsbånd

11.12.2013 kl.10:32

Du er så flott uansett du! <3

Mariabb92

11.12.2013 kl.11:28

Sminke har utrulig masse å sei for utseende, så ein kan faktisk ikkje "stole" på at folk ser ut som dei gjer : ) Veldig stilig bilde forresten! : )

uperfektejenter

11.12.2013 kl.11:33

Mariabb92: Takk! Helt enig.

Tea

11.12.2013 kl.17:19

Du er kjempesøt uansett :)

Familieglimt

11.12.2013 kl.17:54

Godt poeng! =) (Men jeg er enig med de andre, du er flott både med og uten sminke!) ;-)

petra

12.12.2013 kl.10:02

takk for at du minner oss på dette, du skriver så mye viktig

Anette

23.12.2013 kl.10:22

Dette innlegget er så flott, og jeg ser stadig tilbake på det. Jeg kan gå ut av døra og inn på et kjøpesenter uten sminke, men merker jeg føler meg uvel. Tar meg selv i å se ned når folk går forbi. Foretrekker å ha et lag med mascara på skolen. Dette innlegget hjelper. Innlegg som dette er gode å lese i hverdagen, og de er til stor inspirasjon :) Takk!

Sunniva

22.01.2014 kl.22:06

Supert innlegg, jeg har stor respekt for deg, men jeg lurer på en ting: hvordan føle seg bedre når du ser rundt deg på venninnene dine som går uten sminke og ikke er retusjerte og de er utrolig pene allikevel? Jeg vet det er dumt og kanskje også slemt av meg, men de får meg til å føle meg verre, uten at de på noen måte kan noe for det.

uperfektejenter

22.01.2014 kl.22:44

Sunniva: Da syns jeg du skal ta en titt i speilet og finne fem ting du liker ved deg selv. Jenter trenger ikke sminke eller retusjering for å være pene, hvis du fikk det inntrykket beklager jeg. Du er nok også en veldig pen jente, men man er mye strengere på sitt eget utseende enn andres. Det kan også være vanskelig å se seg selv i samme lys som man ser andre. Ikke vær så kritisk til deg selv! Det er mitt tips.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits