Trenger vi maskulinisme?

Her om dagen spurte noen meg "Hva kan jeg kalle meg hvis jeg kjemper for menns rettigheter? Ikke feminist." Jeg svarte drittsekk. Eller maskulinist, det går for det samme. Kanskje er det drøyt eller usaklig, men jeg står for det. 


KILDE: etsy.com

Feminisme er å kjempe for at alle har like rettigheter. Kvinner skal ikke ha verdensherredømme. Vi skal stå på lik fot med gutta. Det betyr heller ikke at alle jenter skal snekre og drikke øl og alle gutter skal bli sykesøstre og amme babyen. Det betyr at hvis noen har lyst, så skal de få lov. Vi er langt fra det i dag, til og med i Norge. Jeg liker å være jente, men jeg liker ikke kjønnsrollene som er så fastsatt i Norge i dag. Solveig Horne mener at husmødrene har det verre enn de homofile. Alikevel er det flere husmødre enn karrierekvinner.  Det er ikke en tilfeldighet, og ikke resultatet av at "flere kvinner har lyst til å være hjemme". Mange kvinner vegrer seg for å uttale seg i media. Hvorfor? Fordi de blir seksuelt trakassert og får trusler når de gjør det. Svenske kvinner kan svare for det i denne artikkelen

Feminismen tjener alle. Mann, kvinne, hetero, homo. Maskulinisme og feminisme er i prinsippet like bevegelser, men i praksis er det noe helt annet. Poenget er at vi må starte med dem som har minst rettigheter. Det er ikke meg. Det er kvinner i østen, transkvinner, lhbt-personer. Feminisme som navn favner bredere på minoritetsgrupper enn det maskulinitet gjør.

Menn har alltid hatt en god plass i samfunnet. Ofte får jeg høre at det ikke er dagens menn sine feil. Nei, selvfølgelig ikke! Poenget er at selv om de ikke undertrykker kvinner, så lever de i et samfunn som gjør det. Dermed har vi ikke det samme behovet for å bevare den hvite, maskuline mannen som å ivareta kvinner, homofile, feminine gutter, transpersoner. De trenger å bli ivaretatt fordi de blir trakkasert og tråkket på oftere enn menn. Det er normen, og den må endres. F.eks. topper lhbt-ungdom selvmordstatistikken (referanse). Å gå utenom normen er vanskelig og psykisk krevende. Maskulinisme gjør ingenting som konsept for å endre på det. 

Det virker kanskje som et veldig abstrakt konsept, men det er strukturer i samfunnet som gjør det vanskelig å være kvinne. Jeg skylder ikke på mannen i gata. De tjener tross alt ikke noe på dette de heller. De må åpne dører, spandere middag, kysse først, aldri gråte eller klemme kompisen. De blir heller aldri voldtatt eller misbrukt, de er jo menn og kan ikke skades (ironi). Jeg skylder på en industri som tjener penger på at kjønnsrollene er så rigide som mulig. 

Trenger vi maskulinisme? Nei. Å si at maskulinisme er like viktig som feminisme er en vits. Det er skammelig for dem som blir undertrykt. I USA har man noe som heter Black History Month. Hvorfor? Fordi hvite mennesker dominerer historien. På samme måte har vi "Womens studies", fordi menn dominerer historien. Så ikke kom og fortell meg at vi trenger en internasjonal maskulin bevegelse, for det er ikke nødvendig. Den finnes allerede og det kalles historiebøker.

 

27 kommentarer

Mathilde

25.11.2013 kl.13:09

bra, Elise, veldig bra. U go guuuurl

Leif Petter

25.11.2013 kl.13:11

Maskulinisme? Lite teit å si da

Kristinpo

25.11.2013 kl.13:50

You go girl! Så sant så sant^^ Hater de guttene som bare "Vi lever i et post-feministisk samfunn der kvinner har tatt over verden!" Øøh, sett ut av vinduet de siste 100 000 årene liksom? Grr. Verden trenger oss! <3

Endre Korsbånd

25.11.2013 kl.14:31

Man skal da ikke dvele ved fortiden Kristinspo. Det er da nuet som tells? Vi kan ikke dvele med hva som skjedde for 100.00år siden?

Ellers veldig fin og informativ lesning! :)

Mads

25.11.2013 kl.16:21

Altså, alvorlig talt. Hele konseptet "feminisme" er feilaktig. Opp igjennom historien er det i mange tilfeller kvinnen som tjener på kjønnsrolleforskjellene. Jeg sier ikke "i de fleste tilfeller", men de finnes definitivt, og de nevnes praktisk talt aldri i kjønnsdebatten. Eksempelvis: Praksisen med at menn har obligatorisk militærtjeneste? Ja, jeg ser naturligvis logikken i at menn generelt har en del biologiske spesifikasjoner som gjør dem mer egnet til militæret enn kvinner, men meldingen det sender blir at menn er "expendable". Det samme gjelder med "kvinner og barn først" i enhver sammenheng der store menneskemengder skal reddes fra livstruende situasjoner. Man kan også se disse tendensene gjenspeilt i moderne media. Eksempelvis i videospill: Et standard scenario kan være at en hovedperson (militært ansatt eller ikke) meier ned store mengder fiender, som utelukkende består av menn. Kan du tenke deg det motsatte scenarioet? En hovedeperson meier ned store mengder fiender, utelukkende kvinner. Smakløst? Ja. Kjønnsdiskriminerende? Ja. Jeg er naturligvis for å kjempe for likestilling for begge kjønn, og også likestilling mellom forskjellige seksuelle legninger. Men navnet feminisme er i seg selv "partisk" og dermed fullstendig uegnet. Særlig siden begrepet dekker både en gruppe som er for likestilling, og en gruppe som ikke kan karakteriseres som annet enn kvinnesjåvinister.

Jente

25.11.2013 kl.17:22

Ved å fjerne kjønnsroller og si at alle skal være feminine, fjerner du også likestillingen. Menn skal få lov til å være menn, og kvinner skal få lov til å være kvinner. Det du kjemper for er ikke feminisme, det du kjemper for er kvinnedominasjon.

uperfektejenter

25.11.2013 kl.17:36

Jente: Har jeg sagt jeg vil fjerne kjønnsroller? Har jeg sagt at noen skal tvinges inn i roller de ikke er komfortable i? Nei, jeg sier det motsatte. Les teksten en gang til.

Øyvind

25.11.2013 kl.17:55

Hvor vil du hen, Mads? Sier du at fordi kvinner også på noen måter tjener på at det ikke er likestilling, kan ikke denne bloggen kjempe for likestilling? Hvis det er argumentet ditt, synes jeg det mildt sagt er syltynt.

Emilie - jente på deltid

25.11.2013 kl.17:59

Inntil nylig jobbet jeg i en butikk med flere kvinnelige ansatte enn mannlige ansatte, og mine kolleger kjente ikke til min hemmelighet om at jeg ønsker å være jente. En dag kom det et nytt stativ fra hovedkontoret som skulle skrus sammen, et svært og tungt metallmonster. Kollegene mine ropte på meg fordi jeg var "mann" (igjen, de kjente ikke hemmeligheten min), selv om jeg alltid har vært håpløs med å håndtere verktøy. Selv om jeg sa at det der klarer de like bra som meg, så var de likevel klare på at det der var en manneoppgave. Jeg sleit, veltet faenskapet flere ganger og bøyde en skrue i forsøket. De lo av meg før de kom til unnsetning, og da jeg fikk hjelp til å holde opp stativet mens jeg skrudde inn skruene, så gikk det. Jeg fikk også høre det lenge i ettertid at jeg ikke klarte å skru sammen metallmonsteret uten hjelp fra en av damene...

Da jeg skrev innlegg om dette i bloggen min, som et eksempel på at menn også blir diskriminert i forhold til dagens kjønnsroller, men at dette ikke møter gehør, fikk jeg nesten som forventet bare kommentarer tilbake om at dette måtte jeg tåle. En av dem som skrev kommentar om dette, og som i en privat melding til meg sa at hun ikke likte retningen bloggen min hadde tatt temamessig da det innlegget ble postet, oppfordret meg også til å skrive flere feministinnlegg etter at bloggen min fikk utvidet eksponering i VG og Dagbladet i oktober...

Det er ingen tvil om at kvinner møter store utfordringer i dagens samfunn, fordi de er kvinner, med den evige frykten for å bli voldtatt ute på byen. Det har ikke menn. De har i stedet frykten for å bli ofre for uprovosert blind vold, og drapstrusler.

Jeg vet, for jeg har både opplevd at en bil har kjørt opp til fortauet ved siden av meg i Oslo sentrum der jeg gikk i kjole og høye hæler som jente, og jeg har opplevd å bli truet med en knyttneve i trynet på et utested fordi jeg ikke ville gi fra meg lua mi. Jeg var forresten edru i begge tilfeller.

uperfektejenter

25.11.2013 kl.18:11

Emilie: Så leit at du opplevde det! . Jeg vil gjerne at vi kan bli mer åpne slik at disse tingene ikke skjer. Jeg vil arbeide for at du skal føle deg trygg på å si "nei, jeg er håpløs på å skru sammen ting". Mine jentevenner er ikke så bastante som dine, så forhåpentligvis vokser de på det. Jeg syns ikke du skal måtte tåle det i det hele tatt. Jeg vet ikke om du hadde noen spesiell hensikt med kommentaren, men det virker hvertfall som at vi er enige? :)

uperfektejenter

25.11.2013 kl.18:16

Mads: "De nevnes praktisk talt aldri i kjønnsdebatten". Å jo, hele tiden, når noen vil disse feminisme. Andre eksempler som "da skal gutter kunne slå jenter!!!" kan jo også brukes, men jeg ser ikke hensikten. Jeg vil ikke at menn skal ha tvungen millitærtjeneste. Jeg vil ikke at noen skal tvinges i millitæret. Det er ikke noe punkt av feminismen som sier "menn skal i millitæret, men kvinner skal slippe!" så jeg skjønner ikke helt hvor du vil hen?

Det samme gjelder videospillene. I skytespill representeres bare menn, jeg skulle gjerne sett blandede kjønn slik at man så krig slik det er. Igjen, verken jeg eller feminismen som helhet er for skytespill, millitærtjeneste eller "barn og kvinner først!".

Feminismen favner bredere ennn maskulinisme, og det er ikke partisk. Feminint må ikke være synonymt med kvinnelig, og om det blir det så ser jeg ikke noe problem. Jeg kjenner (sannsynligvis) feminist-bevegelsen bedre enn deg, og disse "kvinnesjåvinistene" er ikke mer enn 1% av helheten og tas ikke seriøst av verken andre feminister eller resten av samfunnet.

Emilie - jente på deltid

25.11.2013 kl.18:21

I utgangspunket er vi veldig enige. Men litt av problemet er at ved å si at man ikke trenger å kjempe for menns rettigheter, så sender man signaler om at menn skal holdes utenfor i likestillingsdebatten, og det er veldig uheldig da det også er aspekter av dagens samfunn som gjør at menn også er diskriminert. Da vil de føle seg utenfor, og føle at "de jævla feministene bryr seg ikke om oss, de tenker bare på seg selv og sitt eget verdenskvinnedømme" og poff, så er krigen i gang, bare på grunn av en "misforståelse".

Men ja, vi er nok egentlig veldig enige.

Sol Magdalena

25.11.2013 kl.18:27

Dette er utrolig fantastisk! Når jeg snakker om feminisme, og folk spør "Åja, så siden du er feminist, da vil du vel at menn skal undertrykkes av kvinner, og at kvinner skal herske over hele jorda ogsånn?" Det er veldig trist at folk oppfatter feminisme som at kvinner skal ha mer rettigheter enn menn, siden de fleste nordmenn faktisk mener at norge er helt likestilt (tragedie), og ikke forstår at feminisme faktisk dreier seg om likestilling. Takk!

Mads

25.11.2013 kl.18:56

Øyvind: Naturligvis er ikke det argumentet mitt. Argumentet mitt er mer rettet mot denne spesifikke bloggposten, og utsagnet ' "Hva kan jeg kalle meg hvis jeg kjemper for menns rettigheter? Ikke feminist." Jeg svarte drittsekk.'

Poenget er at de fleste feminister (inkludert denne bloggens eier) virker å kun være interessert i å fremme kvinners rettigheter. Det er naturligvis greit, men da er det en løgn å påstå at deres agenda er likestilling, når de i realiteten i stor grad kun tar for seg den ene siden av problemet. Denne bloggen må gjerne kjempe for likestilling, og om den ikke ønsker å ta for seg begge sider av problemet er det helt greit at den i hovedsak fremmer kvinners sak. Men da er det utrolig drøyt og fullstendig feil å påstå at menn ikke kan ha bruk for en tilsvarende bevegelse, når feminisme i realiteten i all hovedsak dekker (litt over) halvparten av problemene.

uperfektejenter: Mye av det samme som til Øyvind. Det er ikke feminismens agenda jeg tar for meg når jeg tar opp denne problematikken, det er din påstand om at kjønnsroller kun tjener menn, og at det derfor ikke er behov for noen som ivaretar menns rettigheter på samme måte som feminismen ivaretar kvinners rettigheter. Og "Feminine: Of or pertaining to the female gender; womanly." feminin stammer helt klart fra kvinnelig, selve ordet, betydningen og hvor det stammer fra gjør det partisk, derfor er det upassende dersom man påstår at feminisme er synonymt med likestilling (men er det det?).

uperfektejenter

25.11.2013 kl.18:56

Emilie: Da tror jeg du har misforstått, for jeg vil ikke at menn ikke skal være med. Menn skal få være med, men de kan ikke forvente at de skal stå først i køen når de har driti i køen i hundretusen år. De skal stå i kø på lik linje med alle andre, rett og slett, men det er det mange som ikke er vant til. F.eks. er det gjort studier på hvor mye menn og kvinner snakker i en forsamling - menn oppfatter ikke snakketiden likt fordelt på kvinner og menn før kvinner snakker så lite som 10% av tiden. Er vel like greit å understreke at dette absolutt ikke er alle menn. Det tror jeg ikke, det finnes veldig mange bra menn. De vet bare ikke alltid om disse tingene og da er det greit å si ifra hvorfor de ikke er utelukket. Deres vanskeligheter er like legit som alle andres, bare ikke mer viktige. Det virker det jo som at du forstår det, men det gjør dessverre ikke alle andre (gjelder både kvinner og menn). Så ja, vi er ganske enige :)

uperfektejenter

25.11.2013 kl.18:56

Sol Magdalena: Hyggelig å høre, takk til deg også!

Emilie - jente på deltid

25.11.2013 kl.19:10

Igjen, vi er egentlig enige (jøss, er det ekko her?), og jeg sier ikke at du har sagt at menn ikke får være med. Men formuleringen her, og i veldig mange andre feministblogger jeg har tittet innom i det siste, har vært noe uheldig og gitt inntrykk av at dette er tilfellet. Og det igjen gir feminister et ufortjent rykte av å fremme kvinners rettigheter på bekostning av mannen.

Det skal veldig lite til. Du husker kanskje at du arresterte meg i bloggen min for en tid tilbake også for en lite heldig formulering som sparket mot alle feminister, selv om jeg egentlig bare var ute etter å ta en selektiv liten undergruppe ;)

Jeg blir ikke overrasket om det samme skjer i kommentarfeltet til det innlegget jeg holder på å skrive på nå, as we speak, med arbeidstittelen "Feminister som hater 'transer'" :P

uperfektejenter

25.11.2013 kl.19:11

Mads: Da misforsto jeg deg og du meg. Jeg mener da virkelig ikke at kjønnsroller kun tjener menn, kanskje jeg ikke gjorde det klart nok. Jeg sier jo i teksten at kjønnsroller tjener verken menn eller kvinner når det kommer til stykket. At maskulinisme som bevegelse ikke trengs svarte jeg på i kommentaren jeg skrev til Emilie, du kan jo se der. :)

Mads

25.11.2013 kl.19:18

uperfektejenter: Virker som om vi er rimelig enige, ja :). Men et spørsmål: Er du enig eller uenig i at feminisme, et ord som har tydelig rot i ordet feminin, som igjen kommer fra kvinne, eller kvinnelig, er et upassende navn for en bevegelse som ønsker likestilling mellom kjønnene, både der det gagner kvinner, og der det gagner menn? Jeg er enig i at navnet passet den opprinnelige bevegelsen, siden den i høyest grad prioriterte kvinners rettigheter fordi rettighetene var desperat skjevfordelt i menns favør (i enormt mye større grad enn i dagens Norge). Men er det ikke på tide med en oppdatering, siden de faktiske forhold har forandret seg såpass?

uperfektejenter

25.11.2013 kl.19:21

Mads: Jeg mener at navnet burde stå, fordi det har viktig historie og forteller om hvor bevegelsen kommer fra. Og jeg tør påstå at i samfunnet blir man ofte diskriminert for å være feminin, enten man er mann eller kvinne ("du slår som en jente", jenter er svake, menn som sminker seg er "homo"=feminine, etc). Ordets historie og relevans til mye diskriminering syns jeg gjør at det fortsatt dekker de basene som er viktige. Og det inkluderer de menn som vil være med. :)

Mads

25.11.2013 kl.19:29

uperfektejenter: Ok, jeg ser historieargumentet, men er ikke ordet feminisme ufordelaktig på samme måte som begrepet "black power" volder mer skade enn godt idag? Jeg mener, det er åpenbart at afroamerikanere opp igjennom historien har trengt å kjempe for rettigheter i større grad enn europeerere (for å si det mildt) i f.eks. USA, men begrepet "black power" idag brukes som regel kun med det resultat at barn/ungdom med afrikansk opprinnelse oppmuntres/oppmuntrer seg selv/hverandre og rettferdiggjør rasisme og utestenging av kaukasiske på steder der de kaukasiske er i mindretall. Hat avler hat, og vips, så har du ikke bare afroamerikanske rasister, men en ny generasjon med euroamerikanske rasister og. Det gagner ingen, og det er det problemet jeg tror begrepet feminisme har, selv om det har en viktig historie, og uansett hvor inkluderende de er.

Emilie

25.11.2013 kl.20:05

feminisme handler jo ikke om å kjempe for ett kjønns rettigheter, hvaenn det er menn eller kvinners, det handler om å kjempe for likestilling - for å bryte ned patriarkiet - det er en kamp for mennesker generelt!

uperfektejenter

25.11.2013 kl.20:45

Mads: Mads: Jeg vet ikke noe om historien bak Black Power til å svare på det. Og i mine øyne er det feil kontekst, du kan ikke sammenligne to ting som ikke er det samme. Fargede har en lang historie med slaveri og systematisk diskriminering på bakgrunn av rase, kvinner blir ofte diskriminert uavhengig av hvilket samfunssjikt de befinner seg i.

Jeg vil hvertfall ikke bidra til å spre hat eller rettferdiggjøre diskriminering (av menn, i dette tilfelle). Noe mer enn det tror jeg ikke jeg kan si.

Ane

25.11.2013 kl.20:51

Jeg er helt enig i at samfunnet i dag er lagd slik at kvinner ikke er likestilt. Jeg ser på meg selv som en feminist. Femininme handler om at man skal være likestilt, rett og slett. Og det er utrolig mange måter i samfunnet der vi ikke er likestilte sånn som det er i dag. Både ift lønn, forventniger til kjønnsroller og behandling.

Men samtidig mener jeg at som endel av det kvinnesynet som har vært at det faktisk er måter der menn blir behandlet annerledes også. Bla med at de har tvungen militærtjeneste og vi ikke har det. Det er ting og kjønnsroller det er forventet at en mann skal "oppfylle" også, og dette er for mange vanskelig å leve opp til, og noe de opplever som ubehagelig.

I barnefordelingssaker blir menn oftest idømt å betale mer bidrag enn ei kvinne i samme situasjon, de har mye mindre sjans for å få delt omsorg selv om de ønsker dette, og de blir rett og slett behandlet som en mindre likestilt foreldre. Dersom likestillingen skal forandres, og kjønnsroller skal bli borte er det også nødvendig at de mannlige kjønnsrollene fjernes. Det er endel av pakka, hvis ikke så vil man få ulikhet andre veien.

Jeg er enig i at kvinner blir diskriminert på en alvorligere måte, og det er derfor viktig at dette forandres. Kvinnesynet i Norge er veldig dårlig på mange måter, noe man ser ved at 5 av 10 menn faktisk mener at kvinner er medansvarlig dersom de er fulle og blir voldtatt. Det sier mye om synet som råder, og dette er det viktig å fjerne og bekjempe på alle måter vi kan. Men det er likevel ikke riktig å late som det ikke finns kjønnsroller for menn. Som feminist ønsker jeg at likestillingen skal være absolutt, den skal gå begge veier. Ingen skal ha forventinger til seg på bakgrunn av kjønn, hverken kvinner eller menn.

Liker forresten bloggen din veldig godt. Det er bra det finns unge jenter som er så bevisste på verden som deg!

uperfektejenter

25.11.2013 kl.21:04

Ane: tusen takk! Vi har allerede diskutert dette med kjønnsroller i kommentarfeltet, så som sagt mener jeg ikke at kjønnsroller eksisterer kun en vei. Det er til og med et eget avsnitt om dette i teksten. :)

Nicolay

26.11.2013 kl.05:05

Et ord. Humanisme. Ferdig.

Mr. Mjølk

18.12.2013 kl.18:01

Så fordi menn ikke er like undertrykket som kvinner og minoriteter som transeksuelle og homofile, bør de ikke få ha en bevegelse som styrker sine rettigheter? Hvorfor i alle dager skulle en ting måtte utelukke det andre? Menn blir også undertrykket på mange punkter i dagens samfunn (det du påpekte, og mye mer til), så jeg forstår virkelig ikke hva som er galt ved å ha en bevegelse som ivaretar menns rettigheter også.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits