FEM-bøker

Feminisme er et stord ord. Det omfavner mange forskjellige meninger og retninger, og den enkleste måten å få litt oversikt på er å lese bøker. Jeg elsker bøker og jeg elsker feminisme. Kleint å si, men det er jo sant. Det finnes mye god gammel litteratur om feminisme, men jeg syns den kan bli litt tung å lese. Derfor vil jeg gjerne dele noen gode, moderne feministbøker med dere! Jeg vet ikke om jeg er så glad i forfatteren (hun har uttalt seg litt rasistisk, blant annet), men dette er sannsynligvis den enkleste og morsomste introduksjonen du finner til feminisme. Hvis du er nysgjerrig, men ikke helt klar til å forplikte deg kan du starte her. Moran forteller om sitt liv og hvordan feminismen har påvirket det. Miksen av egne erfaringer og viktige temaer (graviditet, sex, sminke, brasilliansk voksing) gjør dette til en så morsom bok at man ikke har lyst til å putte den ned. Det er ikke alt jeg lenger er enig med i boka, men den ga meg en kickstart til å gjøre mer. 

Denne boka gir deg det du trenger når du er klar for forpliktelsen. Natasha Walter har skrevet om dobbeltmoralen i samfunnet; hvordan vi tror den ikke eksisterer og hvorfor den kan bygge på "falsk likestilling". Kvinner som er frigjort er fortsatt stappet inn i veldig trange idealer, og Walter forklarer hvordan og hvorfor vi burde gjøre noe med dette. Hun har også intervjuet britisk ungdom og prostituerte, som kan si oss noe om hva holdningene om kvinner og seksualitet er i dag. 

I blant trenger man en påminnelse om at alle feminister ikke er hvite, heterofile kvinner. Neida, men ofte vil media ha det sånn og det er feil. Jeg har hørt mange si at feminisme inkluderer nok. Bell Hooks har skrevet en tankevekkende bok om inkluderende feminisme, fra en farget skeiv kvinnes perspektiv. Vanligvis syns jeg det blir feil å nevne hudfarge, men i denne konteksten er det viktig. Svarte kvinner syns ofte å være underrepresentert i feminismen. Jeg vil si at hvis du lurer på hvordan feminisme kan inkludere alle og hjelpe til å skape en likere verden, så er dette boken for deg. 

Denne boka er en samling av tekster om kjønn og å "passere" for det kjønnet du identifiserer med. Igjen, det er viktig å inkludere alle typer problemstillinger i feminisme. Disse tekstene ser på ideen om å passe inn ved å se på identitet, kategorisering/stempling og og kulturelle normer. Patriarket spiller på at alle passer inn i sitt kjønns bås, og det er jo ikke riktig. Noen er født menn og identifiserer som kvinner. Jeg syns det burde være lov, men dessverre er det mange som ikke vet hva dette vil innebære som blir fordomsfulle. Føler du ikke at du vet nok om kjønn og trans*? Les denne boken, så kanskje du får et litt bredere perspektiv. 

  • Kvinnereisen av Birgitte Huitfeldt Midttun

En samling intervjuer med mange store feminist-ikoner. Birgitte Midttun har sett hva de mener om viktige feminist-saker og man får et godt innblikk i hvor mangfoldig feminismen er. 

 

Disse bøkene er ikke perfekte, og ikke alle vil være enige eller like dem. De er uansett et godt bidrag til å lære mer om verden og likheten vi burde ha. Derfor anbefaler jeg alle en tur på biblioteket for å sjekke ut disse! Selvfølgelig finnes det flere gode bøker, så kom gjerne med tips i kommentarfeltet! Det blir nok flere slike lister. :)

Har du lest noen av disse? Hvilke andre feminist-bøker vil du anbefale? :)

Elise

6 kommentarer

Kristinpo

21.11.2013 kl.17:12

Penny Red av Laurie Penny er også enkel og lettlest. Veldig venstreorientert, men feminismedelen gjelder for alle!

uperfektejenter

21.11.2013 kl.17:22

Kristinpo: Kult, den skal jeg lese!

Endre Korsbånd

21.11.2013 kl.19:44

50 shades of gray

uperfektejenter

21.11.2013 kl.19:47

Endre Korsbånd: Hmmm........

Pernille Sofie Jaatun

21.11.2013 kl.20:37

Nei har ikke lest noen av de!

jen9

21.11.2013 kl.22:02

Har lest Kunsten å være kvinne! Meget inspirerende, utrolig lærerik!

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits