"(...) voldtekt skjer oftere når folk er påvirket"

I går leste jeg en veldig interessant artikkel i Aftenposten om drikkekultur. Du kan lese artikkelen HER. Kort fortalt står det om drikkekulturen i Norge, og at unge i større grad enn eldre tror de fortsatt kan komme inn på utesteder og kjøpe alkohol selv om de er synlige beruset. Helsedirektoratet lanserer nå en holdningskampanje. Divisjonsdirektør Knut Inge Klepp i Helsedirektoratet uttaler "Både vold og voldtekt skjer oftere når folk er påvirket."

 Ungdom kan bli fæle når de drikker. Alle har opplevd det. Jeg har også opplevd det. Jeg har vært dust, og jeg har vært for full. Noen ganger tror jeg man kan overvurdere hvor god kontroll man har når man er full. Det bringer meg videre til en annen kampanje, nemlig KJERNEKAR. 

Kjernekar from Redink AS on Vimeo.

 I følge kampanjen skjer 40% av alle voldtekter på fest. Hva har dette med overskriften å gjøre? På fest er man ofte påvirket. Tror de fleste ser sammenhengen. Jeg syns det er bra at flere offentlige instanser sier det. Noe av det viktigste arbeidet i kampen mot voldtekt i mine øyne, er bedre sex-undervisning eller informasjon om grensesetting. Voldtekt er blitt et mer synlig problem med årene, og jeg er glad at offentligheten viser at de tar det alvorlig. 

Så hva er en kjernekar? Det er han som følger med på at gutta ikke gjør noe dumt, og tørr si ifra hvis han syns de går over noens grenser. I rapporten "Voldektssituasjonen 2012" kommer det fram at majoriteten av festvoldtektene utføres av unge gutter/menn. Man har ikke like god kontroll når man er full, men det er ingen unnskyldning til å voldta noen. Derfor er kjernekaren han som er bevisst på dette og passer på seg selv og gutta. I min mening kan jenter også være "kjernekaren", men kanskje det er enklere for gutter å få tilsnakk av kompisen enn venninnene til hun som føler ubehag? Det er jo smak og behag. 

De fleste unge mennesker har eksperimentert med hvor mye alkohol de tåler. Det er ikke noe jeg vil oppfordre til, for det er ikke spesielt sunt. Jeg har gjort det selv, og må ærlig innrømme at jeg er glad jeg har vært med veldig gode, nære venner når jeg har vært for full. Om jeg hadde vært på en stor fest med mange fremmede kunne det gått skikkelig galt.  Jeg har vært med mennesker som ikke vil utnytte meg, og som ville grepet inn om noen prøvde å utnytte meg. Det er jeg glad for. Og jeg håper Kjernekar-kampanjen kan påvirke flere til å tenke på samme måten.

Kampanjen er på facebook, og inneholder mye informasjon/statistikk om overgrep og hvordan man kan få hjelp. Du kan like den HER. HER HER HER HER HER. Gjør det. Kanskje redder du noen fra vage minner om en kjip kveld neste helg.

Hva slags drikkekultur er det blant dine venner?

 

Elise

7 kommentarer

Stephan Jaeger

19.11.2013 kl.16:10

Hei

NRW 17.545.000 Befolkning

4000 Kinder und Jugendliche werden pro Jahr wegen "KOMASAUFEN" behandelt.

Das heißt immer Rettungsambulanz-Transport, Notaufnahme und teilweise Intensivmedizin.

Die Eltern müssen dann manchmal Kosten von 70? übernehmen.

Alkohol ist überall und billig zu haben.

mathilde

19.11.2013 kl.19:23

Eg trur at det absolutt viktigaste vi må gjere for å unngå så høge valdtektstal heilt klart er å informere folk, særleg gutar/menn, mykje betre om grensesetjing og ikkje minst sjølvkontroll, at vi menneskje er meir enn berre kjønnsorgana våre.

T

20.11.2013 kl.07:46

Et spørsmål som ikke har noe med dette å gjøre, men som jeg tenker passer på denne bloggen handler om tamponger. Jeg prøvde for første gang nå nettopp, og det gjør vondt når jeg sitter eller bøyer meg... Det skal vel ikke være sånn? Går det over utover dagen?

uperfektejenter

20.11.2013 kl.12:19

T: hvis det gjør vondt så har du nok ikke presset den langt nok inn, eller så har den glidd ut fordi den begynner å bli full av blod. Prøv deg ut med forskjellige merker, det er forskjellige størrelser og noen tamponger har med applikator så de er enklere å sette inn. Håper det hjalp :)

Ella

20.11.2013 kl.14:49

Syns dette er en kjempebra start på å også ansvarliggjøre andre enn offeret, men er også enig med Anette Basso: http://anettebasso.no/kjernekis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kjernekis

Hun satte hvert fall fingeren på et par punkter jeg stusset over ved denne kampanjen, men ikke helt klarte å formulere selv.

T

20.11.2013 kl.17:22

Takk, det skal jeg prøve ut :)

uperfektejenter

20.11.2013 kl.18:28

Ella: Ja, jeg tenkte akkurat det samme. Som Anette poengterer så handler jo det litt om å ikke provosere, og at mange menn sannsynligvis ikke ville likt eller deltatt på kampanjen om man var mer rett fram. Et steg i riktig retning er bedre enn ingenting! :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits