Dagslyslampa - helt midt på treet

Jeg har alltid hatet vinteren. Misforstå meg rett, det kan være koselig å sitte foran peisen med kakao mens det snør ute. Det jeg ikke liker er kulda og mørket. Nordmenn blir ofte grepet av vinterdepresjoner, og jeg er ikke noe unntak. Dette har jo sine vitenskapelige årsaker, som f.eks. D-vitaminmangel som bokstavelig talt kommer fra mangel på sollys, blant annet. I år vil jeg ta grep så jeg slipper å gå glipp av dagslyset. Jeg har skaffet meg dagslyslampe.


Dagslyslampa fungerer slik at den over en periode på 30 minutter gradvis lyser opp rommet. Etter det kan du vekkes med forsiktig fuglekvitter eller radio. Jeg leste litt på nett og det er ikke en absolut metode som fungerer på alle. Noen sverger til den fordi den gir dem mer energi og alltid vekker dem, mens andre ikke merker noen ting. 

 

Nå har jeg brukt den i en måned, og tenkte jeg kunne si min mening om den. Jeg forguder den ikke, men jeg setter pris på den. Stort sett hjelper den meg å våkne nok til å komme meg ut av senga, som er det største problemet. Det er en mye hyggeligere måte å våkne på enn mobilalarmer. Det er rolig og forsiktig og jeg våkner stort sett ti min før klokka er ferdig opplyst. Dessverre ikke alltid. En gang lyste lampa på sterkeste intensitet i tjue min, og jeg la meg til å sove igjen og dro ikke på skolen.

Jeg er litt mindre trøtt på skolen og er litt mer energisk. Alikevel vil jeg ikke anbefale denne som noe vidundermirakel, for det er den ikke. Jeg våkner, ja, men det er til syvende og sist mitt valg om jeg drar på skolen. Det fungerer heller ikke å sove tre timer og forvente at lyset skal få deg opp, da er du for trøtt uansett. Den er god hvis du er motivert, legger deg tidlig nok og trenger litt drahjelp. Hvis det er mer enn det så burde du nok vurdere sterkere middel (også kalt foreldre, ekstremt effektivt). Skulle jeg gitt den terningkast ville jeg gitt den en 4er. Den var litt for dyr i forhold til bruken, men jeg er glad jeg har den.

Har du noe erfaring med dagslyslamper? 

Elise

10 kommentarer

Marie

18.11.2013 kl.13:05

Har en selv, dette er andre året jeg bruker den. Jeg er ganske fornøyd :) Lyden kunne vært bedre(spørs sikkert på hvilket merke du velger), og radioen er ubrukelig. Men den får meg opp! Og så er det koseligere å våkne om morran.

Endre Korsbånd

18.11.2013 kl.13:12

Er det en kondom jeg ser ;)))

Guro

18.11.2013 kl.13:13

jeg ville anbefalt mobilappen Sleep Cycle for den vekker deg i din letteste søvnfase. Det hjelper veldig om man bare har tid til å sove tre-fire timer, da våkner man mer uthvilt.

Jeg hadde en veldig intens uke i oktober hvor jeg jobba altfor mye og sov alt for lite (snakker fire-fem timer hver natt), men jeg klarte det overraskende nok fordi jeg ikke fikk den ødeleggende trøttheta på morgenen som varer ut på formiddagen.

For meg funker den dog ikke om jeg har fri en dag og vil bestemme meg for å stå opp tidlig, men er perfekt i slike situasjoner hvor jeg absolutt må stå opp (f.eks. jobb, tidlig fly e.l.)

Hanne

18.11.2013 kl.13:18

Jeg har en og er ganske fornøyd. Jeg kjøpte den mest for å komme meg opp om morran, mer enn for å motvirke depresjon. Bruker radioen til vekking, fordi fuglekvitter/bongotrommer i loop er utrolig irriterende. Min har litt annen design enn denne, så den lyser bare i en retning og jeg har funnet ut at den beste vekkemetoden er lyset på full styrke ut i rommet, vekk fra senga og radioen på et middels høyt nivå. Slike lamper er unødvendig dyre, men et godt julegavetips kanskje? Fikk min til jul i fjor :)

uperfektejenter

18.11.2013 kl.13:40

Guro: Tusen takk! Virker som en god app. :)

Kristinpo

18.11.2013 kl.13:43

Hvor kjøpte du den, Eliseboen?

Anette

18.11.2013 kl.13:56

Jeg fungerer helt omvendt. Det er mye lettere for meg å stå opp når det er helt mørkt om morgenen! Jeg elsker at det er mørkt, og blir demotivert om sola skinner meg i ansiktet :)

uperfektejenter

18.11.2013 kl.14:04

Kristinpo: Mamma kjøpte den, er ikke helt sikker. Du får den på elkjøp og expert, den er fra Phillips :)

Gunnhild

18.11.2013 kl.16:20

Det der e ikke en ordentlig dagslyslampe. Har samme sjøl og veit at den ikke sende ut det samme lyset som dagslys. Den einaste funksjonen e nok å få det litt lysare på morran

Maria Gilds

24.11.2013 kl.21:03

Det er bare mangel på Jesus og Hans kjærlighet. Depresjon er lett å bli kvitt hvis man møter Han på overnatulig vis :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits