"When I try to remember what being happy felt like, I can't"

Da jeg var mindre elsket jeg One Tree Hill. I det siste har jeg sett mye det, fordi jeg er sliten og lei meg. Jeg har ikke noe lyst til å gå ut, jeg vil bare slutte å tenke. Og jeg fikk en fin overraskelse og tankevekker i et enkelt tv-show som har drama uten like. 

Scenarioet er at en av hovedpersonene, Hayley, blir deprimert. Hun lukker seg inne, og er ikke noe hyggelig mot noen. Det fikk meg til å tenke. 

Å se depresjon på vanlig TV var befriende.  Depresjonen kan tross alt ramme hvem som helst. Noen er deprimert i et par uker eller måneder, andre sliter med depresjon flere år eller hele livet. Ingen er like, men de fleste vet hvordan det føles. Og man blir ingen hyggelig person. Den verste delen av depresjonen er hvor lite lik seg selv man er. 
Jeg har aldri hatet meg selv så sterkt som når jeg er deprimert. Det er ingen som støtter meg, ingenting som får meg til å smile eller le. Jeg sitter hjemme og gråter. Depresjon er ikke noe pent. Jeg vil ikke la noen tro at det er gøy å være deprimert. Ofte blir depresjon på TV framstilt som noen som en trist jente som møter en søt gutt og så er hun ikke deprimert lenger. Det er så langt fra sannheten som det går ann å komme.

Så jeg ble faktisk glad da Hayley ble deprimert. Fordi hun er slem, hun er sarkastisk og hun er bitter. Hun vil ikke prate med noen, og hun setter fyr på pianoet sitt. Alikevel er ektemannen ved hennes side, og han vet at han ikke kan fikse henne, bare være der for henne til det verste er over. Selv sier han "The doctors say that depression is different for everybody, but.. one day she might feel better. We just don't know when that day will be." 

Det er fint å se depresjon utenfra. Hayley blir kanskje framstilt som en bitch, men det er nettopp det depresjon er. Det har vært tider i livet mitt hvor jeg har følt at jeg aldri ville bli glad igjen, og det gjorde meg til et menneske jeg skammer meg over. Bitchen var meg. Da jeg var deprimert, riktignok. Til vanlig er jeg ikke like bitchy. Det er viktig å huske. Forskjellen på deprimert og frisk er veldig stor. Aldri gi opp noen som er deprimert. Det betyr ikke at du skal hjelpe dem eller alltid være der for dem, men aksepter at det er en del av livet. Ta avstand om du må, men la hjertet ditt være åpent for dem når de trenger deg. Du vil se at de vil gjøre det samme for deg. For de vet så godt fra før at bitchen er ikke deg, det er depresjonen. Og det trenger vi alle å huske på i blant. 

Noen andre som kjenner seg igjen i Hayley?

Elise

5 kommentarer

Johanne

06.11.2013 kl.11:38

Du skriver så gjenkjennelig om depresjon, og jeg kjenner meg også veldig igjen i det du skriver om Hayley. Det verste for meg var ikke at jeg hadde det ille inni meg, men at jeg ikke klarte å være hyggelig mot andre, uansett hvor hardt jeg prøvde. Var ikke langt fra å skyve fra meg noen venner (mulig jeg faktisk skjøv fra meg noen også..) før jeg kom meg litt ut av det. Tusen takk for at du er så ærlig, åpen og reflekterende rundt depresjonen din og depresjon generelt, det hjelper og betyr mye!

Benedikte

06.11.2013 kl.15:57

Hva heter serien?

uperfektejenter

06.11.2013 kl.16:59

Benedikte: Det står i den første linja... One Tree Hill. :)

Vilde

06.11.2013 kl.19:39

Kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Har selv kommet meg gjennom flere depresjoner. For et halvt år siden var jeg selv der at jeg ikke husket følelsen av glede og jeg hadde nesten sluttet å tro på at jeg ville oppleve det igjen. Men idag kan jeg med hjerte på hånden si at jeg er lykkelig og har funnet tilbake til den personen jeg føler er meg, den personen som har vært kamuflert bak depresjonen. Jeg vet ikke hvordan eller når, men du kommer deg gjennom dette og du VIL føle glede igjen. Bare hold ut dag for dag, det blir bra til slutt <3

uperfektejenter

06.11.2013 kl.19:54

Vilde: Takk, men jeg er ikke deprimert altså! Har gått gjennom det før og pratet om de opplevelsene. Har det helt ok for tiden, sånn bortsett fra at det er vinter :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits