GJESTEINNLEGG: Jeg har cøliaki

For et år siden fikk jeg diagnosen cøliaki. Cøliaki er en kronisk sykdom, hvor tarmtottene i tynntarmen min blir ødelagt på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på gluten, som finnes i mange type mel. Det betyr at jeg må spise spesialvarer uten gluten hvis jeg skal ha det bra. 


Både moren min og lillesøsteren min fikk diagnosen før meg. Jeg var heldig sånn sett, for de kunne allerede lage mye glutenfri mat. Men det var allikevel en tøff tid før jeg fikk diagnosen. Min største bekymring var cøliaki. Det er ikke noe hyggelig å vente på at man skal bli syk. Spesielt ikke siden man må spise gluten for å påvise cøliaki, noe som er ubehagelig.


Man kan aldri forvente at det blir lett. Jeg fikk beskjed om å bytte over til en ny diett, som var fullstendig fri for vanlig brødmat. Det var vanskelig å gå inn i butikken og vite at jeg ikke kunne spise alle de ferske bakervarene. At jeg måtte bytte brød, og finne erstatningsprodukter. For uansett hvor lange jeg leter vil jeg antakelig aldri finne noe som smaker og ser normalt ut. For produkter uten gluten er ofte dårligere i smak og konsistens i forhold til vanlige og de er dyrere.Og når jeg ser litt tilbake på den tiden det var verst, ser jeg at familien min fikk gjennomgå litt.


Det er panikk i butikken når man skal handle lunsj og verken kan velge boller eller bagetten. Når man står på skolen og har glemt niste og det eneste de har å servere deg er sjokolade eller iskrem og alt man vil ha er vanlig mat. Og når man ikke har tilgang til fryser og brødet smuldrer opp og smaker som papp. Eller når jeg har gjort mitt best og prøver å lage hjemmelaget glutenfrie boller, og de er harde og klumpete og fungerer best som sprettball. Da er det lett å gråte over bagateller. 

Heldigvis er jeg over det stadiet nå. Jeg har kommet til det punktet at jeg kan kjøpe vafler til min friske lillesøster, uten at jeg kan spise. Og jeg unner henne hver eneste bit. Jeg har akseptert det. Selv om det fortsatt er tøft har jeg lært meg å være forberedt. Med ekstra niste og småposer med nøtter i lomma. I tillegg er Sverige gode på glutenfri, og det hjelper. Det er enklere å se lyst på ting når det finnes flere løsninger!

 

- Tonje Gløsmyr

Én kommentar

Sina

02.11.2013 kl.13:28

Hei, Tonje! Jeg har hatt diagnosen cøliaki i omtrent tolv år, altså siden jeg var 5. Har levd på glutenfri kost siden. Nå er jo jeg vant med det og kan ikke huske hvordan det er å ha vanlig kosthold. Men jeg ser det på den positive siden: det er en sykdom hvor man er frisk så lenge man ikke spiser gluten. Det finnes mye fin glutenfri mat, og selv om absolutt alt av gjærbakst er helt dritt å få til, så er det noen som får til det også. Min mor, blant annet. Og kaker og vafler går det jo helt klart ann å få til!

Jeg var hun jenta som hadde med meg matpakke i bursdagsselskap når jeg var liten... Si i fra hvis du har lyst på noen tips eller noe lignende når det gjelder glutenfri mat, for det finnes mye bra! (:

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits