FEM-filmer

"In the 101 top-grossing family films?from 1990 to 2004, of the over 4,000 characters in these films, 75% overall were male, 83% of characters in crowds were male, 83% of narrators were male, and 72% of speaking were male. When the American Psychological Association commented on this research, they said, ?This gross under-representation of women or girls in films with family-friendly content reflects a missed opportunity to present a broad spectrum of girls and women in roles that are non-sexualised.?"

Natasha Walter,Living Dolls: The Return of Sexism, pages 69-70, 2010."

Dette sitatet illustrerer godt hva jeg vil skrive om i dag. Mangelen på filmer med sterke, velskrevne kvinnelige karakterer.  Derfor vil jeg anbefale fem filmer som har gode kvinnelige hovedroller, og som består bechdel-testen (du kan lese mer om den HER). Det er selvfølgelig mer enn fem gode feminist-filmer i verden, så kom gjerne med forslag så kan det bli en liste til! 1.The Heat

Erstatt menn med kvinner i den gjengse action-film og du får The Heat. Dette er to damer som jakter kriminelle istedenfor kjærester. Jeg dro alene i sommer og så denne på kino, fordi jeg ble utrolig gira av premisset. Dette er to beinharde damer som er vant til å styre alt sjæl, men må samarbeide istedenfor. Jeg har aldri ledd mer, eller sett en kinosal knekke mer sammen. Dette er sterke kvinner gjort riktig, med en god dose kleinhet. 

2.Easy A

Denne filmen tror jeg de fleste har sett. Samme som med The Heat får du deg virkelig en god latter. Emma Stone spiller jenta som ingen legger merke til, eller bryr seg om, Olivia. Plutselig begynner det å gå rykter om at hun ligger med alle, og hun må fikse saken. Ender blant annet opp med at hun får skylda for at en av kristenguttene får klamydia. Finnes få jenter som er så morsomme som Emma Stone. Man får virkelig se hvordan rykter kan ødelegge for noen, og hvor lett det er å stemple noen. I tillegg får man biiittelitt LHBT-representin' med Olivias homofile bestevenn som sliter med å komme ut av skapet. 

3.Mean Girls

Jeg vil påstå at denne filmen er på vei til kult-status. Sjelden har en film vært så spot-on om hvordan det er å være tenåring i USA. Det er drama, bitching, utroskap, kjipe hersketeknikker og litt svensk. Tina Fey har skapt denne herligheten, og det gir en god innsikt i jentelivet. Som rektor sier før han knuser brannalarmen med balltre; "I did not leave the south-side for THIS!" 

4.Salt

Dette er enda en dame-actionfilm. Jeg vet ikke hvor kjent historien er, men det sies at Angelina Jolie var så interessert i å spille rollen at hun fikk den omskrevet til å være en dame. Finnes det mer badass? Det tror jeg ikke. 

5.10 things I hate about you

Denne filmen er fra det glade 90-tallet. Ganske lenge siden, men herregud jeg elsker den. Den er utrolig søt. Alt er ikke nødvendigvis veldig feministisk, men karakteren Kat derimot. Tror ikke jeg trenger å si noe mer enn at når hun kommer hjem fra skolen spør faren om hun har fått noen til å gråte i dag, og hun svarer "Nei, men klokka er jo bare halv fem." Dette er en jente som står opp for seg selv og ikke tar noe dritt fra noen. 

Dette er noen av mine favorittfilmer som ikke er helt gjennomsyra av tits n ass. Hva med dere? Hva slags filmer liker dere? :)

Elise

9 kommentarer

Solveig

31.10.2013 kl.14:59

Har sett alle filmene der uten om den Salt, og jeg elsker de! The Heat så jeg nylig, og jeg har aldri ledd mer av den nei, den var hilarious! Og rollene var så herige.

Benedicte

31.10.2013 kl.15:01

Bra innlegg! Jeg har sett tre av filmene selv, er en grunn til at jeg har sett dem mer enn en gang: Easy A, Mean Girls, 10 Things I Hate About You.

Ida Kristiansen

31.10.2013 kl.16:04

Gode poeng! :) elsker mean girls og 10 things i hate about you ;)

ta mig till dans

31.10.2013 kl.21:16

10 things I hate about you handler om en fyr som snakker dritt om stygge jenter med kompisene sine, og når hun blir pen nok så liker han henne. ser ikke helt hvordan moralen i den er i nærheten av det du prøver å formidle her. kanke egentlig huske at det er to chicks som snakker med hverandre om noe annet enn menn. i hvert fall ikke noe fornuftig.

uperfektejenter

31.10.2013 kl.21:26

ta mig till dans: Da må du nok lese om igjen hva jeg skrev. Snakker her om sterke, kvinnelige karakterer. "Alt er ikke nødvendigvis veldig feministisk, men karakteren Kat derimot."står klart og tydelig i teksten fra før, det du sier.

Meg :)

01.11.2013 kl.10:57

De er kanskje ikke helt i samme sjanger, men er selv utrolig glad i Hunger Games (Katniss er rå!) og Brave.

Emma

01.11.2013 kl.17:04

Hva vet du om å være tenåring i USA? Nå snakker jeg om kommentaren din til Mean Girls.

uperfektejenter

02.11.2013 kl.12:44

Meg: Jeg elsker Hunger Games! Brave er også utrolig kul.

uperfektejenter

02.11.2013 kl.12:45

Emma: Jeg vet ikke så mye om å være tenåring i USA. Det er hvertfall det jeg har lest om filmen, og med tanke på at den er skrevet av Tina Fey tror jeg det stemmer. Ikke nødvendigvis BARE i USA, jeg tror jenter kan være slemme mot hverandre uten grunn over alt. Men så er denne filmen laget i USA, så da syns jeg det var riktig å skrive. :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits