Mensenfrelseren

Jeg har lenge visst om menstrual cups. Kopper som samler opp mensenblodet i stedet for å absorbere det, som du vasker og så bruker på nytt? Jeg var langt ifra overbevist, og har fortsatt med bind og tamponger. Men for et par dager siden bestemte jeg meg for virkelig å finne ut hva dette egentlig går ut på. Det må jo være en grunn til at så mange kvinner sverger til disse koppene. Etter en halvtimes lesning var jeg frelst. De siste dagene har jeg fortalt alle jeg kjenner, gutter som jenter om denne fantastiske duppeditten. Nå håper jeg at dere vil gjøre det samme. Dette fant jeg ut:

1. Hvorfor bind og tamponger ikke er bra nok:

Det er dyrt. I gjennomsnitt bruker en kvinne omtrent 40 000 kroner i løpet av sitt liv på bind og tamponger.

Det er lite miljøvennlig. Det kastes omtrent 100 milliarder brukte bind og tamponger i verden i løpet av et år. I tillegg brukes det store mengder energi på å produsere disse.

Tamponger tørker ut skjeden din. Ikke bare absorberer tamponger blod, de tar også vekk all naturlig fuktighet i skjeden din. Dette kan føre til infeksjoner og svie. De forstyrrer skjedens naturlige PH-balanse, som blant annet kan gi deg soppinfeksjon.

Tamponger er assosiert med den dødlige sykdommen TSS.

Tamponger råtner i kroppen din. Du må ikke skifte tamponger hver fjerde time fordi de blir fulle. Du må skifte dem fordi de råtner. Mensen i seg selv lukter ikke noe særlig. Det er den råtnede bomullen i bind og tamponger som stinker. Tamponger etterlater seg dessuten bomullsfibre i skjeden din som den deretter må jobbe for å bli kvitt. Når skjedens naturlige stoffer allerede er tørket ut, blir dette enda vanskeligere.

Bind og tamponger er ikke sterilisert. Bomullen er bleket med blekemiddel. De inneholder dessuten giftige kjemiske stoffer som dioxin, rayon og viscose (les mer om disse på linken nederst i innlegget). Det kreves ikke at dette opplyses om på pakningene.

Bind og tamponger er upraktisk. De må skiftes flere ganger daglig. Sjansen for lekkasjer er store. Selv om tamponger er mye lettere å trene med enn bind, hender det fortsatt at de glir ut/forårsaker ubehag mens du trener. Bind fører til mye søl, de er ubehagelige og kan ofte synes utenpå klær. Både bind og tamponger forutsetter at du alltid har på deg truse.

Bind og tamponger er bare enda et eksempel på hvordan ønsket om å tjene penger går foran kvinners helse. Det gjør meg så provosert at vi finner oss i alt dette, men det gjør meg så lykkelig at det finnes et alternativ.

2. Hvorfor menstrual cups er så mye bedre:

Det er billig. Prisen på menstrual cups varierer fra 100 kroner til 500 kroner, og de varer i 5-10 år. Om man tenker seg en gjennomsnittspris på omtrent 200 kroner, blir dette ca tusen kroner i løpet av et menstruerende liv - altså førti ganger billigere enn bind og tamponger.

Det er miljøvennlig. Fordi de varer i opptil ti år, er naturligvis avfallet også mye mindre.

Menstrual cups forandrer ingenting i skjeden din. De fanger opp blodet, og absorberer ingenting. De forstyrrer ikke PH-balansen og lar skjeden beholde sine naturlige fuktighet. Dette betyr at du i teorien alltid kan gå med en menstrual cup, og det er ingen risiko for svie, irritasjon eller infeksjoner.

Menstrual cups kan ikke føre til den dødelige sykdommen TSS.

Menstrual cups råtner ikke. De både føles og er mye renere enn bind og tamponger. Ingen vond lukt, og blodet som fanges opp er rent og rødt. Menstrual cups etterlater selvfølgelig heller ingen fibre i kroppen din.

Menstrual cups er steriliserte og inneholder ingen giftige stoffer. De fleste er laget av silikon, og inneholder antibakterielle egenskaper.

Menstrual cups er praktiske. Du får forskjellige størrelser ettersom hvor mye du blør, men den aller minste er fortsatt større enn de største tampongene. De trenger bare å skiftes to ganger daglig - en gang når du står opp og en gang før du legger deg. Om de brukes riktig, er det praktisk talt ingen sjanse for lekkasje, og de sitter godt. De sitter dessuten helt inni skjeden, og plasseres på en måte som gjør at du ikke engang merker at du bruker dem. Du trenger ikke å bruke truse. Du kan til og med sove naken om du vil.Menstrual cups selges ikke i Norge, men kan bestilles på nettet. Denne nettsiden er en samleside for alle merker, og gir deg snarveier til å bestille de forskjellige typene. Jeg har ikke prøvd dem selv, men har bestilt en Meluna. Dette er det billigste merket (100 kroner med shipping) og anbefales for nybegynnere. Gleder meg til å teste dem ut! Siden jeg ikke har prøvd dem, kan jeg jo ikke vite om alt som står på denne siden - som at man ikke merker noenting til dem og at all lukt forsvinner - er sant. Men jeg har lest uttallige anmeldelser og artikler skrevet av uttallige kvinner og alle sier det samme: Menstrual cups er helt fantastisk. Det er ikke mer ekkelt enn bind og tamponger, tvert imot. Man vasker dem i kaldt vann når man tømmer dem, og koker dem en gang i måneden for å fjerne bakterier. Det gjør ikke vondt og de lekker ikke om man bruker dem riktig. Noen skriver til og med at krampene ble mindre.

Og nei, du må ikke stappe en kopp opp i skjeden din. Du bretter den sammen og stikker den inn. Den er ikke lengre enn en tampong, og sammenbrettet er den heller ikke bredere. Deretter folder den seg ut i skjeden din og skaper et vakuum som gjør at den sitter fast. Og som sagt er blodet renere og lukten mindre, så jeg tror ikke det vil være så ekkelt å tømme dem. Forhåpentligvis vil man bare få et enda mer naturlig og kjærlig forhold til sin egen kropp og dens mekanismer når man ser hvor lite skummelt mensen egentlig er. Jeg vet i hvert fall at jeg ikke har gledet meg så mye til mensen som da jeg var tolv år gammel og aldri hadde hatt den før.

Anna

17 kommentarer

solveig

14.06.2013 kl.11:39

Har lest litt om sånne, og det virker jo veldig interessant, og ganske bra. Det eneste jeg kanskje syntes virker litt skummelt med den er å få den inn, for jeg suger jo til å få inn vanelige tamponger. Men jeg så en sånn twitter som het Red Cups eller noe sånt, hvor de reklamerte for sånn, også så jeg en video om det, og det virker jo veldig bra.

anon

14.06.2013 kl.11:59

Bestilte en for ca. år siden, etter å ha lest litt om det, ideen virker jo fantastisk. Likevel ligger den uåpnet i pakken sin i skapet, mensen lar vente på seg utrolig lenge, denne gangen :P Men det blir bra å få testet det ut, fint at du formidler dette videre. Selv tipser jeg også alt jeg kan om denne til venner, men mange er skeptiske, og det er utrolig synd :/

mathilde

14.06.2013 kl.12:11

Takk for masse god informasjon! Eg har vurdert å skaffe meg ein i årevis, men har aldri kome så langt. Gler meg til å høyre om dine eigne erfaringar etterkvart!

tuva

14.06.2013 kl.17:18

Så spennende! Hadde vært utrolig fint med nærmere informasjon når du har tatt den i bruk! :)

14.06.2013 kl.17:27

Skulle ønske jeg kunne bruke disse, men jeg får jo ikke inn en tampong en gang. Skikkelig upraktisk å måtte bruke bind hele tiden :(

15.06.2013 kl.13:07

Må innrømme at jeg ikke er helt overbevist... hvordan får man den ut igjen? D må da gjøre vondt?

15.06.2013 kl.15:07

Har lest om den før, og har litt lyst til å prøveen sånn, men den fikk nesten bare dårlige tilbakemeldinger på at den var uvant og ubehagelig å ha i. Så tror ikke det blir noe av :\

Renate

15.06.2013 kl.21:59

Har brukt en slik i mange år og er veldig fornøyd!

Vil bare si at de selges her i Trondheim hvertfall. Butikken jeg kjøpte min i er nedlagt, men de har dem på en butikk som heter Etikken :-) http://www.etikken.no/

uperfektejenter

15.06.2013 kl.22:37

Anonym: Den er visstnok bøyelig nok til at det ikke er ubehagelig å ta den ut. Men lover at jeg skal blogge om det når jeg har prøvd selv!

Marie

15.06.2013 kl.23:59

Rayon og viscose er på ingen måte "giftige kjemiske stoffer", men tekstiler på lik linje som bomull. Rayon er det engelske ordet for nylon, og Viscose er det engelske ordet for viskose, begreper som er vanlig å finne på f.eks klær fra HM.

Thale

16.06.2013 kl.21:26

Jeg har brukt menskopp i halvannet år,det er helt fantastisk. Nå gruer jeg men nesten ikke til mensen lengre. (Bare til de to første mensverk-dagene.) En venner seg til å sette den inn og ta den ut ?jeg har spart en liten bit av tappen under for å få bedre grep når jeg tar den ut, men kjenner flere som har klipt tappen helt av også. I tillegg får du liksom en nærmere relasjon til det som kommer ut av kroppen ?det føles veldig rent og uproblematisk, tamponger synes jeg kunne være ganske ekle, i alle fall når de hadde stått i en stund. Lukten! Og det gjør jo vondt også, i slutten av mensen er en liksom helt inntørket og sår. Eller, jeg kan vel bare prate for meg selv. Jeg var det.

Jeg bor i Sverige, og her er det ganske vanlig at de har menskopper på butikker som har økologisk mat og helsekost og den slags. Det gjøres jo nesten ingen reklame for dem (ikke så rart med tanke på den industrien bind og tamponger er, i og med at hele den fertile delen av befolkningen som er født som biologisk kvinne trenger disse produktene), word of mouth er tingen, så jeg ville bare si så BRA at du videreformidler, og anbefale menskopp på det sterkeste.

T.

uperfektejenter

17.06.2013 kl.18:16

Marie: Det beklager jeg. Henviser til nettsiden nederst i innlegget som jeg fikk informasjonen fra.

°Vinterperle°

07.07.2013 kl.20:45

Så utrolig bra at du prøver ut dette og ikke minst sprer budskapet! Selv har jeg hatt koppen i ca. to år og er superfornøyd! Det finnes selvfølgelig ingenting som er perfekt, det samme gjelder mensbegeret. Det kan være vanskelig å ta inn/ut noen ganger, man kjenner den innimellom og det KAN være ubehagelig, men noe særlig mer negativt enn det, er det ikke.

Man er selvfølgelig avhengig av å ha et toalett med vask ved siden av når man skal tømme den, altså ikke avlukker på offentlige toaletter, noe som kan være upraktisk. Men absolutt, det er så rart at ikke flere butikker selger det, og at så få har hørt om det. (Jeg tror det er en butikk i Oslo som selger, men jeg kan ikke si helt sikkert for det er bare noe jeg har hørt fra en annen.

Inger

04.09.2013 kl.03:57

Jeg har brukt menskopp i et halvt år nå og elsker det! Det er mye mye lettere og bedre med menskopp! Jeg måtte kjøpe mine på nett, siden jeg ikke visste om fysiske butikker som selger dem i Norge, men ekstensiv research har avdekket at de finnes hos Etikken i Trondheim (som andre forteller), Helios og Bæreglede i Oslo. Dessverre ikke på apotek ennå. Oppfordrer herved alle som gidder, å mase på sitt lokale apotek.

Christine

02.12.2013 kl.12:35

Elsker den siste setningen din!:D Litt rart å ønske seg en i julegave kanskje, så satser å bestille fra IHerb e.l snarest.

Dere er fantastiske perfekte uperfekte:)

25.02.2014 kl.12:40

Jeg slet med å sette tamponger rett, men har ingen problemer med å bruke kopp siden den sitter så mye lavere.

Gro Hovland

21.02.2015 kl.15:32

Det er mange butikker i Norge som selger slike nå, - og også da denne artikkelen ble skrevet.

Mensbeger er virkelig på vei inn i Norge nå, hurra!

Du finner dem bla. hos http://www.vidunderbarn.no/

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits