Selvskadere får også vondt

Designet er fikset! Tusen takk til Marta <3

Jeg er en selvskader. Det betyr slettes ikke at jeg aldri får vondt.

For et par dager siden prøvde jeg å stå på skateboard. Resultatet ble store skrubbsår på det ene beinet mitt og strekk i ryggen. Da jeg lå der på bakken og kjente kneet og ryggen skrike av smerte, spilte ikke kuttene på armen noen rolle. Jeg haltet hjem selv om jeg har danset og løpt med dype kutt på arm og mage før.  Og jeg klagde masse, til tross for at jeg har smilt meg gjennom mye verre skader før. Smerte er relativt.


Dette er ikke selvskading. Dette gjør vondt.

Heldigvis har jeg aldri opplevd å bli innlagt på sykehus eller måttet dra til legevakten som følge av selvskading. Jeg har derfor heller ingen personlig erfaring med å ikke få bedøvelse. Men gang på gang har jeg lest om det. Selvskadere som trenger behandling, og ikke får bedøvelse fordi de jo "nyter smerten".  For meg er det helt ufattelig at folk ikke skjønner dette, men la meg prøve å forklare likevel:

Selvskadere skader seg selv på en kontrollert måte, og de gjør det i spesielle situasjoner. Uhell eller legebehandling er noe helt annet enn selvskading. Du merker sikkert selv at om du slår deg selv, gjør det mindre vondt enn om noen andre gjør det med samme styrke. Det er fordi man selv har kontrollen og man er forberedt på hva som kommer til å skje. Det samme gjelder for selvskading. Det krever stor mental forberedelse og ikke minst en egen mental tilstand for å klare å påføre seg selv skader. Og det gjør fortsatt vondt, men fordi man er i en så spesiell tilstand føles smerten annerledes. Det er umulig å forklare til de som ikke har opplevd det selv, men jeg håper i hvert fall dere forstår at selvskading ikke er en permanent tilstand. Er man utenfor selvskadingsmentaliteten, vil smerte føles akkurat som hos andre mennesker.

Det er den beste forklaringen jeg kan komme med. Det føles sikkert forskjellig fra person til person, men uansett må man respektere hvert menneske uansett bakgrunn. Det gjelder i alle situasjoner. Når man ikke tar hensyn til at selvskadere også føler smerte, glemmer man noe av det viktigste vårt samfunn er bygget på: Likeverd. Selvskading er en mental tilstand, ikke en fysisk misdannelse. Det bør behandles deretter.

Anna

Edit: Jeg prøver ikke å fremstille selvskading som en god løsning i dette innlegget, men forstår at det kan virke sånn. Dette er en helt ærlig forklaring om hvordan det faktisk føles, men jeg nevner ikke skyggesiden. Arr som aldri går vekk, avhengighet av endorfiner, økende depresjon. Dette innlegget er laget for å kanskje gjøre det lettere for andre å forstå hvordan det er å skade seg selv, ikke for å på noen måte glorifisere selvskading. Det er et faktum at det føles godt, men konsekvensene er overveldende negative.

11 kommentarer

LISA

06.06.2013 kl.17:42

DETTE ER SÅ RIKTIG OG HER ER EN KLEM

*klem*

oddlaug

06.06.2013 kl.17:50

TAKK.

mathilde

06.06.2013 kl.17:57

takk takk takk takk! set verkeleg pris på kor ærleg og flink du er.

Mathilde

06.06.2013 kl.18:42

Er det ikke litt feil av deg å fremstille selvskading på en så positiv måte? Du er et forbilde for mange som leser bloggen. jeg syns du er veldig tøff som sier ting rett ut og står på ditt, men det med selvskading er ikke noe alle bør få vite om. Er greia at du søker oppmerksomhet og sympati? Når du skriver om hvordan det å skade deg gjør deg godt vil andre som sliter psykisk se på dette som en løsning. Siden psyken er mental kan man også styre den mentalt.

langveifrem

06.06.2013 kl.18:51

e-n-d-e-l-i-g.

Til mathilde:

06.06.2013 kl.19:01

Det med selvskading er ikke noe alle bør vite om? er vel noe med å ikke gjøre det tabu og derfor mange ønsker å snakke om det. Det at hun skriver at det gjør henne godt er ikke noe hemmelighet, er jo derfor mange gjør det, hvorfor tror du man ellers gidder å kaste bort tiden da. Grunnen til at det gjør godt er fordi hjernen skiller ut stoffer som får deg til å føle deg bedre, derfor folk ofte sliter med avhengighet knyttet til selvskading.

Ingrid

06.06.2013 kl.20:21

Du er best Anna.

Mathilde: Anna fremstiller ikke selvskading på en positiv måte i dette innlegget. Hun bare sier det som det er.

Blogglusa

07.06.2013 kl.15:17

Hei, dette har ingen ting med overskriften å gjøre, men jeg vil bare fortelle deg at jeg hadde muntlig eksamen i dag. I går kveld da jeg la meg, så hørte jeg på den videoen du la ut her (den med hun jenta/dama som hvisker sånne beroligende ting), og jeg må bare si TUSEN TAKK!!! Den var fantastisk! Jeg sovnet jeg... :D Jeg kom opp i fransk og fikk en femmer, noe jeg er utrolig fornøyd med! Igjen, takk!

Ragnild

11.06.2013 kl.17:59

TUSENTAKK. Du er best! Skal få vennine mine til å lese dette, så forhåpentligvis skjønner de litt mer, igjen TAKK.

shitkid

21.06.2013 kl.22:58

Synes det var utrolig bra skrevet! Driver ikke selv med selvskading, men har flere venner som gjør det! Fler av de har spurt om ikke jeg kunne skrive ett innlegg på bloggen min om det, og det skal jeg virkelig gjøre!
Fantastisk måte å forklare på. Jeg har aldri klart å sette skikkelig ord på det før, men det klarte du fint :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits