Eksamensnerver?

Har du selv, eller kjenner du noen som har kommet opp i eksamen? Her er noen nyttige råd/tips/trøst:

1. Denne posten på tumblr har mange gode tips:Men du trenger ikke å gjøre alle, altså. En streng diett eller distansering fra vennene sine kan kanskje bare føre til mer stress.

2. Her er mine råd:

Image and video hosting by TinyPic

Jo roligere du tar det, jo større sjanse har du for å lykkes. Det er sikkert et helt rævva råd å høre når man er superstressa, og husk at man alltid skal være litt nervøs! Men når du blir trukket opp til eksamen, gjelder det å ta et steg av gangen. Finn ut hva du trenger å gjøre og fokuser på hver enkelt oppgave i stedet for å stresse over hvor stor hele eksamenen virker. Ta vare på deg selv. Ikke press deg selv for mye. Sett av faste tider til pauser. (Og husk! Om puggingen til eksamen består av å se ned i skjermer eller bøker, ikke gjør det samme i pausene. Altså: I stedet for facebook og romaner, gå ut en tur. Se ut av vinduet, vandre litt rundt i leiligheten, ta et bad, syng en sang eller dans litt. En facebookpause kan kanskje føles forfriskende, men i virkeligheten er det bare mer av samme greia.)

Få nok søvn!! Ikke bli oppe sent for å jobbe. Det virker kanskje som en god idé, men du jobber bare mye dårligere både under forberedelsene og på selve prøven om du er trøtt. Husk også å spise sunt - men godteri som motivasjon er veldig lov!!

På selve dagen gjelder det å ha alt klart på forhånd. Pakk sekken, lag god og ordentlig matpakke (og legg den i kjøleskapet) og gjør klart alt materiale du trenger kvelden før. (Men om du er veldig sent ute, gjelder det faktisk å prioritere søvn så langt det lar seg gjøre. Det er bedre å stresse litt på morgenen enn å være oppe hele natta.) På vei til eksamen pleier jeg alltid å høre på rolig musikk for å roe ned nervene. Eventuelt kan du sette på litt morsom, energisk musikk for å få opp selvtilliten. Tenk på noe annet. Rett før muntlig eksamen, altså virkelig rett før jeg skal inn for å ha presentasjon, pleier jeg å høre på Wash. av Bon Iver for å roe meg helt ned. Når det bare er et par minutter igjen til eksamen, kan du ikke gjøre noe annet enn å puste, lande i deg selv og slappe av. Det samme gjelder for skriftlig - pust, slapp av og fokusér. Litt nerver er bare bra, men panikk gjør det bare verre.

Og til slutt, om alt annet failer: Det spiller ikke så stor rolle. Om du stryker, kan du bare ta den på nytt til høsten. Om du får en dårlig karakter, kan du ta opp faget som privatist. Og uansett er det ikke karakterer som definerer din verdi som menneske. Om førti år kommer du til å ha glemt denne dagen. Eller nei, om et år kommer du til å ha glemt denne dagen. Om en måned er det sommerferie og om én dag er du ferdig med denne eksamenen, uansett hva som skjer.

3. Denne videoen!

Se/hør på denne når du skal legge deg på kvelden før eksamen. Den hjelper.

LYKKE TIL, ALLE MINE FINE FANTASTISKE FLOTTINGER <3333

Har du kommet opp i eksamen? I kommentarfeltet under får du lov til å klage så mye du vil og jeg lover at du skal få masse sympati, om du lover at du jobber litt også :)

P.S. Ser at mange har kommet opp i norsk, hvor temaet er helter. Kanskje dette innlegget kan hjelpe?

28 kommentarer

Maria

21.05.2013 kl.20:18

Å du hjalp meg veldig. Veldig. Takk

Leelawadee

21.05.2013 kl.20:20

Kom opp i norsk skriftlig, egentlig kjempegreit, men temaet er "heilt helt", noe jeg ikke er så veldig begeistra for (hverdagshelter og sånt). også er sakprosaen på bokmål, og jeg kan verken være seriøs eller morsom på bokmål. Jeg er også temmelig dårlig til å skrive skjønnlitterært på nynorsk.

Verden er ond.

uperfektejenter

21.05.2013 kl.20:21

Leelawadee: Synes ihvertfall det var en veldig godt skrevet kommentar! Lykke til <3

uperfektejenter

21.05.2013 kl.20:22

Maria: Bare hyggelig :) Det varmer å høre. Masse lykke til <3

Anna

21.05.2013 kl.20:28

JEG KOM OPP I FUCKINGS MATTE 10% i første kommer opp liksom, og jeg er selvfølgelig en av dem... Greit, jeg har Pmatte og får fem (kanskje), men hallo det er matte!!! Stakkars meg.

solveig

21.05.2013 kl.20:29

Hadde min første skikkelig skriftelige eksamen idag, i matte. Det med å høre energisk musikk på vei til skolen hjalp faktisk. Kjente jeg ble i bedre humør og sånn. Var skikkelig nervøs, men etter en stund gikk det heldigvis over.

Og den videoen der er ny favoritt. Kilte i hjernen av det nesten.

uperfektejenter

21.05.2013 kl.20:33

Anna: NEEEEEEI!!! Føler med deg! Men om det hjelper: Matte er den typen eksamen du har mest øving i. Eksamen foregår på akkurat samme måte som tentamen, og prøveformen er helt lik alle andre matteprøver. Men lykke til uansett, og tenk så deilig når du er ferdig og har enda en femmer på kortet (kanskje)!

uperfektejenter

21.05.2013 kl.20:34

solveig: Kiling i hjernen er faktisk et fenomen som kalles ASMR!! Den videoen er en del av et helt internettsamfunn av mennesker som opplever ASMR. Hvis du søker på ASMR på youtube, får du opp massemasse videoer som kun er laget for å fremkalle kiling i hjernen. Anbefales.

Kristina

21.05.2013 kl.21:12

Kom opp i norsk skriftlig, noe som egentlig er helt ok. Men hvordan skal jeg klare å skrive en drøftende artikkel om helter?! Jeg vet ikke oppgavene på forhånd, men så på eksamensoppgavene fra i fjor. De var veldig spesifikke og gikk på enkelttekster. Da får jeg ikke muligheten til å forberede selve teksten, og er livredd for å ikke få noen ideer når jeg sitter der :( Noen som har noen gode tips til hvordan man kan øve til norsk skriftlig???

Ps. Du er min helt!

Tina

21.05.2013 kl.21:23

Skal ha skriftlig fransk i morgen, og chiller totalt med å lage belgiske vafler. Hadde balletteksamen (amatør hey hey) i dag, og har stresset mye mer med det, selv om det ikke har noen innvirkning på skolen.

MakeNoSense(Nini)

21.05.2013 kl.21:24

Kom opp i matte, men har en greie nesten hver dag etter at jeg fikk vite det at jeg øver en time hver dag og at jeg skal øve mer dagen før + pluss øving og hjelp fra lærer på skolen. Så prøver å forberede meg til en viss grad, men fortsatt litt sur for at jeg kom opp. Men men, that's life.

uperfektejenter

21.05.2013 kl.21:29

Kristina: Før pleide jeg å bestemme meg for hva jeg skulle skrive om før jeg fikk oppgaven, og så på en eller annen måte vri oppgaven inn på det jeg egentlig ville skrive. Jeg endte opp med sekser, men fikk mye kjeft for det så det er nok ikke det lureste. Jeg vil anbefale å bare lese massemassemasse, da får du god språklig input som gjør det lettere å skrive. Og bruk tiden din på å tenke over temaet helter. Kanskje du kommer opp med noen fine tanker/argumenter/etc som du kan bruke i en eller annen oppgave? Lykke til uansett!

uperfektejenter

21.05.2013 kl.21:30

Tina: Skjønner, det er jo mye lettere å bry seg om noe som betyr noe for en. Masse lykke til, je suis en ville. Voulez vouz coucher avec moi ce soir?

uperfektejenter

21.05.2013 kl.21:31

MakeNoSense(Nini): Det er bra!! Jeg strøk faktisk i matte til jul, men før tentamen brukte jeg en hel dag på å gå gjennom hele boka og gjøre alle oppgavene. Ble helt utslitt, men fikk femmer! Så det er håp :) Lykke til!

Leelawadee

21.05.2013 kl.21:34

Kommer det en oppgave om hverdagshelter, skal jeg skrive om deg Anna. Garantert. (Eller uperfektejenter.blogg.no)

(Også skal det sies at det er innmari vanskelig å skrive en artikkel basert på èn eneste artikkel, slik som det tydeligvis er forventet at man skal i eksamener)

Håper du ikke føler jeg spammer kommentarfeltet, forresten. (i og med at jeg kommenterte dette istad)

Har du en helt/heltinne? - Dette spørsmålet ble stilt til 1033 tilfeldige mennesker.

10 på topp utifra denne lille undersøkelsen:

1. Ingen

2. Mamma

3. Meg selv

4. Jesus

5. Pappa

6. Nelson Mandela

7. Supermann

8. Gud

9. Ronaldinho

10. Bob Marley

Hva ville du ha svart?

Visste du forresten at heltinne på engelsk er "heroine"? Fant det ut på engelsktentamen (er mulig jeg bare er skikkelig dårlig i engelsk og har dårlig humor, da.) og synes det var helt "hilarious".

Forresten:

Hvis jeg blir overfalt av noen, kan jeg da se dem inn i øynene og si " To be or not to be, that is the question." og etterpå påstå at jeg har Hamlet opp med overfallsfolkene?

Du er herlig.

Benedicte

21.05.2013 kl.22:14

En teknikk jeg har testet ut denne eksamensperioden er å jobbe 45 min i strekk, så 15 min pause, deretter 45 min jobbing, 15 min pause etc., og etter noen timer tar jeg lunsjpause på 30 min før jeg fortsetter med 45 min jobbing osv. Funker greit for meg! Selv om jeg evt blir ferdig med en oppgave/et sett før 45 min er gått tar jeg ikke pause for det, men starter nesten rett på neste. Tiden som styrer, selv om jeg da kanskje må stoppe midt i noe. Føler det funker for meg i hvert fall, får se om det faktisk har hjulpet når karakterene kommer...

Lupin

21.05.2013 kl.22:22

Trengte virkelig å lese dette nå, tusen takk skal du ha!

uperfektejenter

22.05.2013 kl.12:32

Leelawadee: Haha! Du er også herlig! Jeg vet virkelig ikke hva jeg ville svart. Kanskje mamma.

uperfektejenter

22.05.2013 kl.12:32

Benedicte: Godt tips! Du må si fra om det funker :)

Kalkun

22.05.2013 kl.13:26

Jeg kom også opp i norsk, og skal ha eksamen i morgen og på fredag. Hadde egentlig mest lyst til å komme opp i engelsk, men skitt au. Jeg slapp i hvert fall matte, så halleluja! Til helgen er jeg ferdig med skriftlig eksamen, og det føles ganske greit.

Får vel satse på å skrive artikkel eller essay på sakprosadagen, og fortelling eller novelle på fredag. Helvete, jeg misliker virkelig å skrive skjønnlitterære tekster på nynorsk. Jeg pleier å skrive ganske lange tekster, og når jeg i tillegg skal bruke lang tid til å rette (for det trengs!) ... hjelpes.

Jeg er litt nervøs for at det skal bli altfor spesifikke oppgaver knyttet til tekster som jeg ikke har å mye å si om... Da får jeg vel lese gjennom stoffet enda en gang. Faen altså, jeg blir så lett lei av å forberede meg til tentamen/eksamen. Dette innlegget hjalp virkelig på motivasjonen, så tusen takk skal du ha!

uperfektejenter

22.05.2013 kl.14:39

Kalkun: Kjenner følelsen veldig godt. Lykke til! <33

Kalkun

22.05.2013 kl.16:53

Tusen takk! :)

NA

22.05.2013 kl.18:13

Eksamen er noe herk! Er så glad den tiden er over, selv om det var "koselig" da det stod på som verst. Hahah!!

-NA, nymfoman sexblogger

Nora

22.05.2013 kl.18:39

Kom opp i engelsk.... Ikke mitt beste fag, men det er i alle fall bedre enn matte ! :D

uperfektejenter

22.05.2013 kl.21:42

Nora: You can do it, gurl!

Stayin' Alive

23.05.2013 kl.18:12

Jeg hører på god gammeldags funk, mens jeg spiser is og pugger nynorskregler. Isen gir meg nesten hjernefrys, noe som er godt, i og med at kilingen i hjernen henger igjen fra i går kveld. Hodet mitt gynger fram og tilbake med den taktfaste musikken. Jeg elsker det. Jeg elsker isen. Jeg elsker ikke nynorsken. Men jeg elsker å lese denne bloggen. Jeg elsker dette bildet: http://www.artige.no/bilde/53288 Jeg vet ikke helt hvor jeg vil med dette. Kanskje bare trøste meg selv. Det er så mange små ting jeg elsker, som jeg ikke vil la en tenta... eksamen ødlegge. Spesielt ikke på nynorsk.

uperfektejenter

23.05.2013 kl.18:52

That's the spirit! Lykke til <3

Prinsesse Grønn

23.05.2013 kl.22:42

Haha. Det er nesten komisk å lese dette akkurat nå. Har nettopp hatt et panikkanfall som har vart i timesvis grunnet angst for eksamen. Jeg går som privatist og må opp i alle fagene. Vel og merke "bare" engelsk, matte, naturfag og historie. Men det er MER enn nok. Har grått så mye i kveld at hjernen føler for stor for hodet, øynene er såre, kinnene svir og nesa er tett. Jeg glemte visst å puste. Men nå skal jeg prøve det igjen. Så får det bare gå som det går.... Takk for tips, søta. Du er så herlig!

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits