Check yo privilege!

OBSOBS! Fristen på kino-billett-konkurransen gikk ut i går, men vi fikk bare seks kommentarer! Hallo! Vil dere ikke på date med oss? :( Uansett, fristen er utsatt et par dager til, vi velger vinnerne på søndag. Trykk HER for å delta!

--

Både jeg og Elise er veldig glade i tumblr. Tumblr er kort sagt et bloggnettverk/internettsamfunn. Det er alt fra sexblogger (selvfølgelig), fandom-blogger viet til en bestemt tv-serie/film/bok, personlige blogger om kamp mot spiseforstyrrelser og selvskading, og til slutt: Social justice-bloggere. Det er denne siste kategorien jeg skal gå nærmere inn på i dag.

Social justice-bloggere skriver om urettferdighet i samfunnet. Det er feminister, anti-rasister, forkjempere for homofiles rettigheter og så videre. De fleste er veldig radikale, og har blitt kjent for å være ganske hårsåre / loco. Allikevel har de mange gode poenger, og jeg mener at vi trenger noen som kanskje overreagerer litt - for å veie opp for de millionene som ikke reagerer i det hele tatt.

Et begrep som veldig ofte blir brukt i social justice-blogger er privilegier. Elise har brukt dette begrepet flere ganger, men det slo meg at vi aldri egentlig har forklart det ordentlig.

Har du privilegier, tilhører du "den undertrykkende klassen" i samfunnet. Innenfor rasisme, for eksempel, får du mest privilegier dersom du er hvit. Det betyr ikke at du er rasist, men at du drar fordeler av institusjonalisert rasisme. For eksempel vil det være lettere for deg å få deg jobb, det er mindre sjanse for at du havner i fengsel etc. Er du øst-asiatisk av opprinnelse, har du litt mindre privilegier, men du har fortsatt flere fordeler i samfunnet enn de med sør-asiatisk opprinnelse. Rangstigen går derfra nedover via arabisk opprinnelse, til afrikansk opprinnelse.

Er du mann, har du privilegier. Er du kristen, har du privilegier. Kommer du fra en rik og ressurssterk familie, har du privilegier. Er du frisk, har du privilegier. Er du tynn, har du privilegier. Er du heterofil og identifiserer deg med ditt biologiske kjønn, har du privilegier. Tilhører du normen, er du heldigere enn resten.


Jeg brukte nesten en time på å lete etter illustrasjonsbilder. Ikke klag.

Mange social justice-bloggere mener at dersom du har over en viss mengde privilegier i en sak, har du ikke rett til å uttale deg om den saken. Er du hvit, kan du ikke snakke om rasisme. Er du mann, har du ingen rett til å mene noe om feminisme. Og det er her de mister meg litt. Slik eksklusjon tror jeg bare virker mot sin hensikt, selv om jeg er helt enig i premisset. Har du ikke opplevd undertrykkingen det er snakk om, har du heller ikke rett til å definere den. Dessverre er det akkurat slike utsagn som fører til at menn svarer med "HALLO HAR VI IKKE YTRINGSFRIHET I DETTE LANDET? NÅ TRENGER VI MASKULINISME!" Uansett understreker privilegier et viktig poeng. Det er viktig å være bevisst på sin egen bakgrunn og sine egne erfaringer før man uttaler seg om politikk.

Nettopp derfor er det så høl i huet at det overveldende flertallet av politikere er middelaldrende, hvite menn fra velstående familier. De med aller mest privilegier skal tale for de uten noen privilegier i det hele tatt. Jeg skjønner jo at social justice-bloggerne blir frustrerte. Det blir jeg også når rike, hvite menn argumenterer mot abort og forteller oss at samfunnet vi lever i faktisk er helt likestilt.

Grunnen til at jeg velger å ta opp dette akkurat nå, er at jeg den siste uka har mistet et viktig privilegium - god helse. Jeg ble operert på mandag og må være hjemme i to uker. Onsdag morgen befant jeg meg i sengen. Jeg hadde våknet av store smerter for over en time siden. Jeg stirret opp i taket, og prøvde gang på gang å reise meg opp. Men jeg klarte det ikke. Jeg klarte ikke å stå opp, og jeg nektet å akseptere det nederlaget det var å spørre om hjelp. Etter mer enn en time så faren min meg og hjalp meg opp. Den neste halvtimen brukte jeg på å kle på meg. Dette er heldigvis bare en midlertidig situasjon, men det gikk virkelig en støkk i meg. Jeg innså hvor ufattelig heldig jeg er som har en frisk og fungerende kropp. Og hvor poengløst det ville vært for meg å prøve å forstå situasjonen til de med nedsatt funksjonsevne.


I dag klarte jeg å smile med halve fjeset. Stort framskritt!

Det er positivt å være engasjert, selv i saker som ikke direkte angår deg. Men når du vandrer inn på ukjent farvann - vær bevisst på hvor du kommer fra og hvem du har med å gjøre. Respekter erfaringene til de saken gjelder, mer enn dine egne antakelser. Check yo privilege!

Anna

For nysgjerrighetens skyld regnet jeg ut mine privilegier: Jeg er hvit, men same (++). Jeg er kvinne (-). Både jeg og mine foreldre er født og oppvokst i et rikt, vestlig land (++++). Jeg tilhører middelklassen (+). Jeg er både fysisk og psykisk frisk (++). Jeg er ateist (+). Jeg er tynn (+). Jeg er bifil (-). Hvor mange privilegier har du?

15 kommentarer

Alex

15.03.2013 kl.15:13

Flott og modent innlegg. Men jeg er uenig i at ting er så svart/hvitt som det påstås her, med "privilegier" og ytringsfrihet som et regnestykke. Du snakker om hvite som har privilegier i forhold til svarte som kommer mer i fengsel, men ikke om kvinner som har privilegier i forhold til menn som kommer mye mer i fengsel? Dette er ikke konsistens, og det kan du heller ikke, ut i fra din egen logikk, uttale deg om, fordi du er kvinne. Jenter får bedre karakterer enn gutter, flere jenter får høyere utdannelse, jenter kommer sjeldnere i fengsel og får lavere straffer for samme forbrytelse som menn. Har ikke menn lov til å snakke om dette? Denne logikken virker oppfunnet av kvinner, og diskriminerende mot hvite menn.

uperfektejenter

15.03.2013 kl.15:34

Alex: Som jeg også sa i innlegget, ser jeg også noen problemer med denne logikken. Jeg liker allikevel poenget det innebærer - rett og slett en bevissthet rundt hvilken posisjon man har i samfunnet før man uttaler seg om politikk. Det betyr ikke at jeg mener at man ikke skal ha rett til å uttale seg om saker som ikke direkte går ut over en selv, bare at man skal tenke litt gjennom hvilke erfaringer man har før man gjør det.
Når det er sagt så er jeg uenig resonnementet ditt rundt privilegier. Det stemmer at kvinner har noen fordeler i samfunnet, men den generelle tendensen er fortsatt at kvinner er undertrykte. Det er bare å se på hvem som sitter i maktposisjonene, hvem som i størst grad uttaler seg i medier, hvem som blir voldtatt etc. På samme måte kan en sikkert finne fordeler hos andre uprivilgerte grupper, men poenget forblir de underliggende tendensene i samfunnet. Og der kan du ikke si at kvinner er mer priviligerte enn menn.
Til slutt skjønner jeg ikke hvordan denne logikken er diskriminerende mot hvite menn. Hvite menn kan fortsatt ha førsterett på å uttale seg om saker som kun går utover dem. Et eksempel er pappaperm. Her mener jeg menn i mye større grad bør bli en del av debatten. Logikken i seg selv er ikke diskriminerende mot hvite menn, det er bare det at de aller færreste saker går utover hvite menn fordi de aller fleste saker allerede blir bestemt av hvite menn. Poenget med privilegier er bare å bringe flere med reell kompetanse på banen i samfunnsdebatten.

Alex

15.03.2013 kl.16:41

Jeg er uenig at tendensen fremdeles er at kvinner er mest undertrykte i samfunnet. Det er bare å se på hva som blir sagt i media, alt er til kvinners favør, hvem som får nye maktposisjoner ut i fra kjønn og ikke kompetanse, hvem som får kjønnspoeng (kvinner 139 retninger med kjønnspoeng, menn 2), hvem som sitter i fengsel, hvem som tar høyere utdanning osv. Den generelle tendensen er at menn er langt mer diskriminert enn kvinner, og kvinner får ikke jobben fordi de er for lite kompetente, menn får ikke jobben fordi de er menn. All forskjellbehandling grunnet kjønn er diskriminering og bryter med feminismens prinsipp. At de fleste voldtektsoffer er kvinner kan man ikke se på som diskriminering, da det ikke har noe med fordommer å gjøre. Diskriminering er fordommer satt ut i praksis.

Alex

15.03.2013 kl.16:42

Se http://www.youtube.com/watch?v=x64cy3Bcr98 for nærmere informasjon, som er fra USA, så kan ganges et par ganger for situasjonen i Norge.

Alex

15.03.2013 kl.16:45

Her ser man også at det er fordommer rundt menn som dummere enn kvinner: http://www.aftenbladet.no/nyheter/okonomi/jobb/Navnet-pavirker-karakterene-3105671.html#.UUNB_Bz_mSo

minnenesomvarer

15.03.2013 kl.19:02

ville presisere at det å være kristen VELDIG ofte ikkje gir privilegier når det kommer til å få jobb,hus,etc, da kristne i store deler av verden blir forfulgt og endel drept for sin tro... se feks. www.od.org. vet ikkje ka statistikk du tar dette utifra, men på verdensbasis er nok ikkje dette tilfellet. Må dog nevnes at siden eg er kristen selv, tenker eg at det er jo et stort privilegie i seg selv når det kommer til tro å være kristen,selv om ikkje på mange andre områder mange steder;)

Cassandra

15.03.2013 kl.20:41

Bor dessverre på andre siden av landet, hvis ikke hadde jeg meldt meg på :)

Eg må innrømme at jeg faktisk ikke visste hva ordet innebar før nå

uperfektejenter

16.03.2013 kl.00:00

Alex: Da er vi rett og slett bare kraftig uenige, jeg har ikke noe annet svar på det du sier enn det. Har erfaring med at slike debatter bare ender i frustrasjon for begge parter. Vi lever i to helt forskjellige verdener, og det er nok heller ikke helt tilfeldig at du er mann og jeg er kvinne. Takk for at du engasjerer deg, men med så motsatte utgangspunkt ser jeg ingen vits i å fortsette diskusjonen.

uperfektejenter

16.03.2013 kl.00:08

minnenesomvarer: Nå varierer jo dette stort rundt om i verden, men du må huske at svært mange konflikter bunner i religion og svært mange biir drept for sin tro - definitivt ikke bare kristne. Alle verdensreligioner har blitt utsatt for forfølgelse. Til og med ateister har blitt drept av religiøse ekstremister. I USA, landet de aller fleste social justice-bloggerne kommer fra, lønner det seg stort å være kristen. For eksempel har hver eneste amerikanske president vært kristen. I Norge er alle skoleferier basert på kristne høytider, barna blir lært opp i kristendom i større grad enn de andre religionene, og det er vanlig for skoleklaser å gå i kirken. I de fleste vestlige landene er kristendom den regjerende religionen, her blir også andre religioner ofte diskriminert. Vi ser en bølge av islamofobi over store deler av Europa, for eksempel. Konseptet privilegier gjelder ikke på verdensbasis, men i lokal og nasjonal politikk. Altså er det ikke relevant å snakke om kristnes situasjon i andre land når vi snakker om privilegier i Norge. Og i Norge er det ingen tvil om at kristne er mer priviligerte enn f eks muslimer (i likhet med mange andre vestlige land).

Marta

17.03.2013 kl.18:48

På ein måte forstår eg det nokre social justice-blogge uttalar, men likevel.... Eg tykkjer rasisme er dumt, og det at folk skal bli dømt etter ting dei ikkje kan gjera noko med sjølv er heilt idiotisk. Eg er kvit og frå middelklassen i "verdas beste land," så difor kan eg ikkje seie meininga mi? Men så har me jo dei som ser ned på andre som er litt annleis, det hadde vore ein fordel om dei blei knebla. Hadde skapt meir fred i mine auge. Sjølv om dei kan ha gode poeng, dei òg.

Eg veit ikkje heilt korleis dette funker, men: eg er heilnorsk (+++). Eg er kvinne (-). Både jeg og mine foreldre er født og oppvokst i et rikt, vestlig land (++++). Jeg tilhører middelklassen (+). Jeg er både fysisk og psykisk frisk (++). Jeg er ateist (+). Eg er av storleik medium+ (-). Eg er hetero (+).

Kenny

17.03.2013 kl.21:02

http://mensresistance.wordpress.com/female-privilege-checklist/

uperfektejenter

18.03.2013 kl.02:14

Marta: Som sagt, er ikke poenget med privilegier at en ikke skal kunne si det en mener. Bare at man skal tenke over sin egen posisjon i samfunnet før man uttaler seg. Det gjelder bare å øke bevissthet rundt hvor man selv kommer fra :)

uperfektejenter

18.03.2013 kl.02:20

Kenny: Jeg vil anbefale deg å lese kommentarene mine over her. Jeg mener at politiske privilegier er mer verdt enn sosiale privilegier. Kvinner har, ifølge den linken, makten til å manipulere sine medmennesker på et følelsesmessig nivå. Menn har, ifølge mine kilder, makten til å manipulere et helt samfunn. Jeg er helt enig i at begge deler er urettferdige, og jeg vil jobbe for å likestille kjønnene både i det sosiale og det politiske liv. Det gjør fortsatt ikke menn til det undertrykte kjønnet i samfunnet, sorry mac.

minnenesomvarer

26.03.2013 kl.16:36

Er til dels enig i det du skriver. Det kan gi privilegier i den "vestlige verden" - dog en vag definisjon, men du skjønner gjerne hva jeg mener likevel. flere millioner kristne blir på verdensbasis forfulgt. Følg med på hva som skjer i Nigeria akkurat nå for eksempel. Slik som jeg har forstått det, er det en enorm forfølgelse av spesielt kristne på verdensbasis, selv om det såklart også skjer innen andre religioner.

Vanessa Skellington

21.05.2013 kl.07:36

Anbefaler STERKT video(er) av ceedling, i dette tilfellet "Privilege 101". Hun forklarer veldig enkelt og greit. (:

http://youtu.be/aeTPHWMsFuQ

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits