Helter og jentehelter

I dag har vi et gjesteinnlegg fra Aila! Medias påvirkning på barn er enormt viktig for deres videre utvikling, og hun har derfor tatt en nærmere titt på helter og jentehelter i barnefilmer:For litt over to uker siden vant Modig en Oscar for beste animerte film. Jeg så Modig på kino og elsket den, men det er ikke hovedpoenget mitt. Modig er Pixars første film med en jente i hovedrollen. Hvordan kan dette være mulig? (Det er en mulig grunn at det også er den første Pixarfilmen med en kvinnelig regisør.) Pixar har jo så mange fantastiske barne- (og voksen)filmer som Wall-E, Nemo, Toy Story og Ratatouille. Heltene er morsomme, søte og personlighetsfulle. Jeg tenker nemlig at mange av disse hovedpersonene og birollene like så godt kunne vært jenter som gutter, kvinner som menn. Så hvorfor er ikke jentene representert på skjermen? Jeg tror det er fordi de ikke være jenter.

Det er selvfølgelig ikke bare Pixar som tar utgangspunkt i at alle er gutter. Dreamworks, som har gitt oss filmer som Antz, Shrek og Kung Fu Panda har også bare én film med en dame i front, nemlig Monsters vs Aliens. Disneyfilmene har relativt mange jenter på skjermen, men som regel er de prinsesser eller lignende.

(Og BTW: hvorfor er INGEN av "hjelpedyrene" til noen av Disneyfigurene som har "hjelpedyr" jenter? Jeg så nok en gang Pocahontas igjen på VHS og fant ut at den lille fuglen hennes er en gutt. Jeg har alltid trodd det var en jente. Men ingen av dyra er jenter. Fomle? Sebastian? Zazu, Timon og Pumbaa? Iago og den sørens tigeren til Jasmin?)

Ja, vi har Merida og Mulan og de er kjempekule og inspirerende for masse små jenter. Men jeg syns de som lager barnefilmer burde bli bedre på å få med flere Liloer. Karakterer som ikke nødvendigvis MÅ være en jente for at historien skal være logisk, men fordi det faktisk finnes masse jenter her i verden som kan gjøre like kule ting som guttene.

Det er sikkert noen som lurer på hva som er problemet med at Nemo, Wall E og Woody er gutteskikkelser. Jo, jeg syns det er et problem at forskning viser at mens jenter kan identifisere seg både med jentefigurer og guttefigurer, har gutter mye større problemer med å identifisere seg med jentefigurer. Jeg tviler sterkt på at dette er biologisk. Jeg tror ikke gutter får sjansen til å identifisere seg med jentekarakterer fordi de sjeldent dukker opp på skjermen som annet enn prinsesselignende figurer.

"Vi ser både i reklame og film at guttene ofte fremstilles som de aktive og handlende, mens jentene er mer passive. Slik kan film både gjenspeile kjønnsstereotypier i samfunnet, og kanskje forsterke dem, mener avdelingsleder Bjørg Unstad i LDO." (x)

Også på reklame rettet mot barn er det gutter som blir vist mest. Det handler om salg og penger. Når gutter ikke kan identifisere seg med jenter, vil ikke reklamer med jenter selge leker eller godteri. Dette er jo ikke reklamen sin skyld. Reklame skal jo manipulere og selge. Men det at det er gutter som selger, mener jeg er et symptom. Reklame skal ikke reflektere virkeligheten, men det skal vel film og TV. Om ikke reflektere virkeligheten, så kanskje utvikle den.

Når jenter først er framstilt i barnefilmer bryr de seg om gutter. Jenter kan brukes til kjærlighet. Enten de er hovedperson som er forelska eller den eneste jenta i gjengen (og dermed en man kan bli forelska i). I filmer der det bare er gutter, slipper de ofte å forholde seg til det motsatte kjønn i det hele tatt. Jeg prøver å få fram at det er trist at små barn blir introdusert til at gutt er normalen og jente er avviket. Jeg syns det er trist at gutter får se og høre at jenter er veike og bare bryr seg om ditt og datt. (Noen andre jenter enn meg som fikk høre og måtte motbevise hva jeg som jente brydde meg om eller var i barnehage og barneskolealder hele tida?)

 

Forhåpentligvis er Modig starten på en god utvikling, men i mellomtiden er det vel bare å skru på Pippi på høyt volum.

Aila

P.S. Flere observante lesere har opplyst om at tigeren til Jasmin faktisk er en jente! Hurra! - Anna

22 kommentarer

acristy

13.03.2013 kl.13:55

Helt enig, bra skrevet! C:

Trotin

13.03.2013 kl.14:49

Tigeren til Jasmin er da ei jente? Eller er det bare jeg som har innbilt meg det i alle år? :-P

Silje

13.03.2013 kl.19:12

Kanonbra skrevet :) Er veldig glad jeg leste innlegget ditt, du virker veldig reflektert og skarp. Stå på :)

Kami

13.03.2013 kl.20:41

Jeg fikk faktisk ikke høre dette så mye (men jeg holdt på med barbier lenge etter at de andre jentene hadde vokst fra det, hohoho), derimot opplevde jeg ofte at guttene hadde ting de holdt på med, pokemonkort eller draco-heads og slikt, og da jentene begynte å bry seg om dette syntes plutselig ikke guttene det var noe kult lenger. det var også litt trist.

Zadi

13.03.2013 kl.21:16

Jeg lekte ofte med biler, var interresert i pokemon og ønsket meg "beyblades" som barneskolebarn. Når jeg nå tenker på det synes jeg ikke at det var noe rart med å like "gutteting". Det jeg derimot synes er rart er at guttene aldri kom bort til oss jentene (lekte også med de til tider) og ville leke Barbie! Det er synd at jenter kan være guttete, men gutter ikke kan være jentete. Og ekstra synd er det at disse synspunktene er så til stede i en så ung alder!

Marita

13.03.2013 kl.21:24

Sykt god blogg! Tenker nå på lese denne fast! Har ikke bloggg selv, men har vært så heldig og har blitt tipset om en sykt flott konkurranse hvor du kan vinnne en sykkel xD Jeg har sinnsykt lyst på ny sykkel, så håper jeg vinnner. Men kanskje du er mer heldig? Bli med da vel du også! :-P

Sigrid Ü

14.03.2013 kl.08:25

Vi har akkurat hatt forelesning om Simone de Beauvoir, og hun mente at ekteskapet ble sett på som det viktigste for damer, mens det for menn ble sett på som et av flere aspkter ved livet - og ikke et særlig viktig ett, en gang. Det gikk litt opp for meg akkurat der og da, at alle jentefilmer egenltig handler om gutter, og at jenter bare er av romantisk eller seksuell karakter. Jeg og kjæresten har sett etter TV-serier, og jeg har vært imot å se noen med bare gutter. Tror du det er vanskelig, eller? JA, så og si alle TV-serier (med innhold iallefall) er med gutter.

Hvorfor kan ikke jenter slutte å bare bry seg om gutter og bli mer interessante, pliiis?

Jeg har faktisk kjent på stereotypiene og fordommene for å være jente hele livet. "jaja, du kan jo være flink, men du blir aldri flinkest i noe fordi de flikeste alltid er menn". Så rart da! Har du hørt om glasstakeffekten, kanskje? Nei? Det er der kvinner ikke kommer opp i de helt høyeste lederstillingene fordi fordommene for dem står i veien. I 1980 ville både kvinner og menn helst ha en mannlig sjef. Faen ta ræva stereotypier, er det jeg har å si.

Og takk for at du også ser det! Det er mange jenter jeg vet om, som er sånn "likestilling?", "vi har det jo bra nå da". Men vi er IKKE FERDIG!

eheheh, vet jeg dro dette litt langt ut, altså :) sorry!

xKarenx

14.03.2013 kl.16:33

FANTASTISK innlegg, virkelig flink til å skrive Aila!!

Huff Anna, nå skulle jeg trengt råd.. Det er denne jenta jeg har møtt via Internett som vi kan kalle Kate.. Jeg har aldri `snakket`med henne, men jeg har sent henne mange meldinger anonymt (som hun svart på da) .. Hun virker som verdens snilleste person, men hun sliter.. På Internett viser hun oss hva hun egentlig føler, og hvor vondt hun har det.. Hun er i dyp depresjon, og er veldig suicidal.. Kjæresten hennes var det eneste som har holdt henne tilbake, men de har hatt mange diskusjoner.. Han har vært ganske frekk mot henne tror jeg, og det virker som om han ikke bryr seg om henne. De har slått opp for en stund siden, og hun har forferdelig kjærlighetssorg, og alt gikk i grus for henne. Og, foreldrene hennes behandler henne forferdelig.. Moren sier at hun bare gir henne smerte, og at hun hadde klart seg bra uten henne.. Kate vet at moren ikke bryr seg, til og med etter Kates selvmordsforsøk virker moren hennes likegyldig.. Vennene hennes er idioter, og bryr seg heller ikke.. Hun er flere ganger begått selvmord, og sist gang var hun ekstremt nære på å lykkes.. Hun har satt en selvmords dato, søndag som kommer.. Jeg er veldig sikker på at hun kommer til å klare det denne gangen, hun virker bestemt.. Jeg er livredd for å miste henne, jeg er redd for at hun kommer til å dø..

Jeg vet altså navnet hennes (som ikke er Kate :P), hvor gammel hun er, har bilder av henne, og vet byen hun kommer fra (som er litt over 200 000..), så teknisk sett burde det være mulig å finne navnet hennes, om nødvendig..

Er det noe jeg kan gjøre? Hun hører ikke på noen som sagt... Jeg føler meg så hjelpeløs! Og selv om jeg ikke egentlig kjenner henne, så vet jeg ikke om jeg kommer til å takle tanken på at noen døde, fordi jeg ikke reagerte.. Vet ikke hva jeg skal gjøre.. Har prøvd å diskutere henne fra det, men hun er sikker i sin sak.. Beklager så mye for å kaste problemene mine på deg, det er virkelig ikke meningen.. Men jeg trenger råd akkurat nå, så om du har en viss anelse på hva jeg kan gjøre, så please hjelp meg? <3

14.03.2013 kl.17:54

Godt skrevet, har egentlig aldri tenkt over dette før. Men du har et poeng der ja :)

Tigeren i Aladdin er en jente og heter Raja bare sånn at det er sakt :)

Aila

14.03.2013 kl.18:26

Ojoj. Min feil, altså. Har alltid tenkt at Raja er et guttenavn. (lignende han i Big Bang Theory)

Øyvind

14.03.2013 kl.21:39

xKarenx: vet du ikke spurte meg, men kan du kontakte helsevesenet i hjembyen hennes (prøv feks å Google "emergency services [navn på byen hennes]")? Hvis du har navn, alder bilde og hvilken by hun bor i bør det være nok til at de kan spore henne opp? Om hun bor i Norge, ville jeg rett og slett ringt 113, nødnummeret til ambulansetjenesten. Utover det vet jeg ikke helt, kanskje Anna og Elise eller noen andre har bedre råd. Tror uansett det viktigste er at du prøver *noe*, for etter det du skriver virker det som om hun virkelig har et behov for hjelp.

uperfektejenter

15.03.2013 kl.11:20

xKarenx: Som Øyvind sa, må du prøve å kontakte profesjonell hjelp. Finn ut hvor hun bor og send ambulanse/politi dit. Selv om hun kanskje kan bli sint på deg i øyeblikket, vil hun garantert sette pris på at du brydde deg nok til å redde livet hennes senere. Når det er en jente du kun kjenner fra internett, vil det alltid være en sjanse for at hun ikke er den hun utgir seg for. Men for å være på den sikre siden bør du definitivt uansett prøve å hjelpe henne. Lykke til, og si gjerne ifra hvordan det gikk!

Feministhater1

15.03.2013 kl.11:30

bullshit! menn er best!!!!

Gunnhild

15.03.2013 kl.19:08

Så har det seg sånn at Disneys filmer er basert på fortellinger, ikke bare deres oppspinn.

Cassandra

15.03.2013 kl.20:07

Synes det er trist, det er jo ikke bare selskapene som produserer animasjoner for barn som er ille.Tenk på alle de unge guttene som ser opp til james bond! Han er jo ganske kjent for å være pikenes jens som er en del av karakteren, har ikke satt pris på det, men ikke brydd meg så mye om det... Så såg jeg skyfall der han liksom skal redde en kvinne som ble solgt som sexslave for å så bare snike seg inn i dusjen for å ha sex med henne. Det er så inderlig feil på så mange måter

Aila

16.03.2013 kl.11:48

Gunnhild: Jeg vet dette, skjønner at for eksempel Bambi, Pinnocchio og Dumbo må være gutteskikkelser fordi de er basert på andre fortellinger, derfor jeg fokuserte på Pixar og Dreamworks som ikke gjør dette i like stor grad. Hverken Wall-E, Nemo, Toy Story, Ratatouille, Antz, Shrek eller Kung Fu Panda er basert på gamle romaner eller eventyr.

Siv

17.03.2013 kl.09:57

FOR ET DIGG INNLEGG. JEG LIKER!!!!!!!!

mikkel

17.03.2013 kl.23:30

Herregud, dere er gale hele gjengen. Hva f*** har det å si at gutter er gutter? Ro dere ned. Og en annen ting; slanke jenter ER og vil.alltid være diggest og best. Så ikke prøv å skjul dette bare fordi dere ikke klarer å ta vare på dere selv...

kvaåkvnapkd

22.05.2013 kl.17:14

hei:) har du noen kilder til dette som kan vedlegges? jeg vil gjerne bruke noe av informasjonen på eksamen nemlig, der tema er helter:) sykt bra innlegg btw

noen

22.05.2013 kl.18:07

har du kilder?

uperfektejenter

22.05.2013 kl.21:41

noen: Trykk på x'en etter sitatet for å komme til artikkelen! Ellers er det ingen andre kilder som er brukt enn selve filmene det snakkes om.

uperfektejenter

22.05.2013 kl.21:41

kvaåkvnapkd: Trykk på x'en etter sitatet for å komme til artikkelen! Ellers er det ingen andre kilder som er brukt enn selve filmene det snakkes om.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits