Gratulerer med dagen!

Kjære alle uperfekte jenter, gratulerer så mye med kvinnedagen 8. mars!

Det er lov å drømme.

Dette er en dag for å feire. Det er hundre år siden norske kvinner fikk stemmerett, og i løpet av disse hundre årene har vi oppnådd mye. Likestillingsloven, pappaperm, langt mindre seksuell diskriminering og attpåtil noen kvinner i lederposisjoner. Teoretisk sett har norske kvinner muligheten til å gjøre akkurat hva de vil, og det synes jeg vi skal være stolte av i dag.

Men vi kan ikke glemme hvor mye vi har igjen. For teori og praksis henger dessverre ikke helt sammen i Norge i dag. Fortsatt finnes det svært få kvinnelige ledere. Kun 19% av hovedkilder i media er kvinner*. Seksuell trakassering, for ikke å snakke om voldtekt og vold mot kvinner, er fortsatt er altfor stort problem. Det forventes fortsatt at kvinner tar hånd om barna, noe som får negative konsekvenser både for menn som ønsker foreldrerett og kvinner som ikke gjør det. Det samme gjelder det faktum at kvinner generelt sett får lavere fengselsstraff enn menn. At vi fortsatt i 2013 diskuterer om abort burde være lov eller ikke er helt absurd for meg.

Vi ser også eksempler på steder hvor kvinnekampen rett og slett har feilet. Korsettet er byttet ut med silikon og sminke. Utseendepresset på kvinner er mye større enn det var tidligere. Både i form av retusjert reklame og unaturlige skjønnhetsidealer:Dette blir unge jenter bombadert med hver eneste dag. Halvparten av jenter på videregående mener at de er for tykke. 1 av 3 tenåringsjenter slanker seg, og 50 000 norske kvinner lider av spiseforstyrrelser (som forøvrig er den tredje største dødsårsaken i Europa)**. Bare det at jeg og Elise så oss nødt til å lage en blogg hvor vi viser hvordan normale jenter faktisk er - og den enorme positive tilbakemeldingen vi har fått på det - viser at dette er et problem. Men utseendepresset har også en annen alvorlig konsekvens - vi tar ikke kvinner seriøst:

Jens Stoltenberg blir kritisert for politiske utspill, Erna Solberg får kritikk for kjolen hun valgte å ha på seg. En ting er at skjønnhetsidealet for kvinner er helt urealistisk - en annen ting er at vi forventes å oppnå det i en mye større grad enn menn.

I tillegg er det mye lettere for kvinner å gå ut i arbeid, men husarbeid og barnepass er fortsatt skjevt fordelt. Vi har bare lykkes halvveis. Dette fører til umulige situasjoner for mødre, se for eksempel her.

Tror du meg ikke? Jeg elsker dette sitatet:

Man kjenner ikke sine lenker før man prøver å bevege seg.

Har du prøvd å bevege deg? Prøv for eksempel å gå uten å barbere armhulene i sommer. Opplev hvordan selvtilliten din minsker, hvordan du ikke klarer å gå i singlet eller rekke opp armene, hvordan stygge blikk blir kastet etter deg. Se så på en hårete, tjukk mann i bar overkropp som valser rundt i sola uten en eneste bekymring. Bli sint.

Vi har generasjoner av fantastiske, sterke kvinner bak oss. Men kampen er ikke over, og min største bekymring i likestillingskampen er nettopp det at den er glemt. Vi trenger en ny revolusjon. Jeg håper at denne dagen kan hjelpe til med å minne oss på det.Jeg håper du ikke ble for motløs av dette innlegget, for som sagt har vi mye å glede oss over i dag. Vi må bare prøve å sørge for at vi også kan ha noe å glede oss til.

Anna

Dessverre skal hverken jeg eller Elise gå i toget i år, jeg må jobbe og Elise skal feire i Sarpsborg! Men vi håper at mange av dere tar turen :)

GRATULERER MED DAGEN!!!!!!

* = Kilde: Dagens Aftenposten Kultur, s. 9

** = Kilde: http://aktivisme.no/

19 kommentarer

Emilie - jente på deltid

08.03.2013 kl.09:14

Jeg har nok et litt annerledes syn på kvinnedagen i og med at jeg jo er født som gutt, men likevel ser på meg selv som jente. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg liker den eller misliker den, og dette har jeg skrevet et lengre innlegg om i min egen blogg.

Det jeg derimot vet er at jeg hater den Beyoncé-sangen. Fantastisk dårlig komposisjon musikalsk sett, og budskapet... ehe... virkelig, Beyoncé? Skulle likt å hørt en mannlig artist lage en tilsvarende låt med temaet "Boys rule the world". Da hadde det neppe glidd like rett gjennom.

Gratulerer med dagen :)

Zadi

08.03.2013 kl.09:45

Ååååååh, gratulerer med hudre års stemmerett! :D <3 Kampen har vært lang, og pågår fortsatt, men vi skal klare det!

Helle L

08.03.2013 kl.10:16

Et florr innlegg, men jeg stusser litt over at du ikke har med kilder på statistikken din. Det ville løftet seriøsiteten. Finn noen kilder til tallene på spiseforstyrrelse, slanking etc. Så skal jeg legge den ut på facebooken min i alle fall!

uperfektejenter

08.03.2013 kl.12:33

Helle L: Helt enig, hadde litt dårlig tid da jeg skrev dette så jeg glemte det dessverre. Nå er kilder lagt ved nederst i innlegget :)

Sara og Malene

08.03.2013 kl.13:36

Vi så dokumentaren deres på tv, og dere er helt herlige! GRATULERER MED DAGEN ROCK ON! :D

meg

08.03.2013 kl.15:08

Bra innlegg Anna!

acristy

08.03.2013 kl.16:05

Gratulerer med dagen! C:

Jeg lurer på om Dere er medlemmer av noen feminist-organisasjoner, eller vil anbefale noe for ei som vil utdanne seg mer og engasjere seg innen feminisme?

Erle

08.03.2013 kl.19:32

Gratulerer med dagen til dere også!! Dere er kule. Det er så bra at dere står opp og deler viktige meniger. Dere gir jenter en stemme. Dere står opp for oss. Jenter.

uperfektejenter

08.03.2013 kl.21:03

acristy: Både jeg og Elise er medlemmer av Rød Ungdom. Det er ikke først og fremst en feministisk organisasjon, men feminisme er en stor del av politikken deres og vi lærer mye bra om feminisme der :) Også tror jeg at Kvinnefronten er en god organisasjon, men kan ikke si så mye om den i og med at jeg selv ikke er medlem.

dritlol

09.03.2013 kl.13:30

Jeg har sansen for dere :D Stå på :)

Muhammad Muhammad Olsen

09.03.2013 kl.23:05

Få på dere burkaer! Fristerinner!!! ALLAH VIL STRAFFE DERE INSHALLA

Lykkeline

11.03.2013 kl.22:02

"Man kjenner ikke sine lenker før man prøver å bevege seg." Det er søren meg det smarteste jeg har hørt på evigheter.

erik

17.03.2013 kl.17:14

"Har du prøvd å bevege deg? Prøv for eksempel å gå uten å barbere armhulene i sommer. Opplev hvordan selvtilliten din minsker, hvordan du ikke klarer å gå i singlet eller rekke opp armene, hvordan stygge blikk blir kastet etter deg. Se så på en hårete, tjukk mann i bar overkropp som valser rundt i sola uten en eneste bekymring. Bli sint."

Jeg håper dere vet at det er ingen som syns denne hårete, tjukke mannen i bar overkropp er spesielt deilig, heller. Det er derfor det er kjekt å passe litt på utseende sitt.

uperfektejenter

18.03.2013 kl.02:15

erik: Selvfølgelig, men om du ser på hvem som får mest stygge blikk/dømmende kommentarer av en hårete, tjukk mann i bar overkropp, og en hårete, tjukk kvinne i bar overkropp - da tror jeg du vil skjønne hva jeg mener.

Karoline

19.03.2013 kl.16:02

Takk skal dere ha! For dette åpnet virkelig opp øynene mine for hva jeg er ubevist bombadert med hver dag, og det påvirker meg i aller høyeste grad. Det har det gjort siden rundt starten av ungdomskolen. Når puberteteten setter inn, bevistgjøring av kropp, sex og kjønn skjer. Det er ikke før nå i den senere tid at jeg ser hvordan denne, hele tiden dømmingen av kvinners utseende, har påvirket meg, og jeg er snart 20 år. I mange år har jeg vært usikker uten å skjønne helt hvorfor. Jeg slet alltid med å bli tatt bilde av, i frykt av å ikke se bra nok ut. Hvilket gjorde at jeg selvsagt ikke så bra ut på bilder. Usikkerheten ble for stor. Usikkerhet hemmer potensielt haugevis med jenter. Takk for at dere setter lys på dette!!

erik

19.03.2013 kl.23:13

uperfektejenter: Det er ikke uten videre sant at det er kvinnen med hår under armene som får mest stygge blikk og dømmende kommentarer.

Men når det er sagt: hvorfor ikke bare barbere armhulene? Hvis jeg hadde vært overvektig KUN på grunn av at jeg spiste masse drittmat (siden det å la håret under armene gro er en bevisst handling som er mulig å unngå), og fått stygge blikk og reaksjoner på grunn av dette, så vet jeg jo at det er hundre prosent min egen feil. Hvorfor i alle dager skal jeg da bli sint på andre, når det er jeg selv som velger å være tjukk?

Skal jeg bli sint fordi jeg vil at jeg IKKE skal få stygge blikk? Da får jeg vel enten lære meg å gi faen i hva folk syns, eller spise skikkelig! Og bare så dere vet det - selvtilliten min hadde også falt betraktelig hvis jeg hadde vært overvektig og hårete. Forskjellen er at jeg barberer meg og holder meg i form, i stede for å klage på alle andre.

Forøvrig er det kun dette punktet jeg har problemer med. Nyhetsillustrasjonsbildet sier mer enn tusen ord.

uperfektejenter

20.03.2013 kl.12:29

erik: Jeg kan prøve å forklare det litt bedre. Håreksempelet understreker to poeng:

1: At skjønnhetsidealet for kvinner er mer unaturlig/urealistisk enn det for menn. Kroppshår er helt naturlig, og jeg skjønner ikke hvorfor det forventes at kvinner skal bruke masse tid og penger på å fjerne håret på beina, under armene, på armene, på magen, på brystet etc... Kvinnelige modeller sulter seg halvt ihjel og dør i hopetall. Mannlige modeller spiser pizza bak scenen. Det mannlige skjønnhetsidealet er fortsatt problematisk, men det er i alle fall sunt og oppnåelig.

2. Kvinner blir dømt hardere enn menn når det gjelder utseende. Her er også nyhetsillustrasjonsbildet relevant. En stygg kvinne får mer problemer enn en stygg mann. Kvinner forventes å være vakre uansett hvilken situasjon de er i, menn forventes bare å være vakre hvis de er i en situasjon hvor utseendet spiller en avgjørende rolle. Eldre eller overvektige kvinner får ikke jobb som skuespillere, programledere og så videre. Eldre eller overvektige menn ser man overalt i media. Kvinnelige politikere blir kritisert for klesstilen deres, hos mannlige politikere er det saken folk bryr seg om. En kvinne med hår under armene vil oppleve MER stygge blikk, MER hets, MER kjipe kommentarer enn en tjukk mann. Hun kan til og med få problemer med å få seg jobb, bli tatt seriøst og respekteres på lik linje med andre.

Håper du skjønte litt mer av hva jeg mente nå :) Poenget er altså ikke de stygge blikkene i seg selv, men den skjeve balansen i både skjønnhetsidealer og hvor hardt de blir bedømt.

erik

21.03.2013 kl.18:37

uperfektejenter:

1. Menn bruker også tid og penger på å fjerne hår. Vi barberer oss i fjeset, for eksempel. De færreste syns det er sexy med huleboerskjegg på menn, på samme måte som de færreste syns det er sexy med hår under armene på jenter. Jeg kjenner forøvrig ingen jenter som fjerner hår på magen, brystet og armene. Det eneste jeg kan gå med på er at dere jenter "må" fjerne hår på leggene og under armene. Men er det virkelig verdens undergang? Det er bare ett mer sted enn gutter (som barberer fjeset). Ellers er jeg enig i at det mannlige skjønnhetsidealet er mye sunnere enn det kvinnelige. Det er imidertid ikke lettere oppnåelig enn det kvinnelige. Det skal minst like mye til (enorme mengder trening og bevisst spising) for å få markerte, store muskler og sixpack, som for å bli til dels sykelig slank.

2. Det er nok mye sant i at kvinner blir dømt hardere når det gjelder utseende. Men det betyr ikke at menn ikke føler et visst press, de heller. Vi (det vil si i alle fall jeg, og de fleste jeg kjenner) er opptatt av at vi skal se bra ut og kle oss fresht, uten å være metrofile. Så det er ikke enten-eller. Og en mann med huleboerskjegg hadde heller ikke fått seg jobb, eller blitt tatt seriøst.

Jeg skjønner selvfølgelig hva du mener, men ganske ofte virker det som om dere feminister tror at vi menn ikke bryr oss noe som helst om utseende, og ikke har noe som helst press på oss. Men det gjør vi, og det har vi. Men vi bryr oss ikke like mye som jenter, har jeg inntrykk av. Så dere har en like stor - egentlig større - jobb å gjøre med dere selv, og deres egne holdninger. ALT er ikke det "ytre" samfunnet sin feil. :)

uperfektejenter

22.03.2013 kl.14:27

erik: Tror du vil finne mange flere som liker "huleboerskjegg" enn de som liker hår under armene på jenter. Du vil også finne mange flere menn som har skjegg enn kvinner som har hår under armene. Menn med skjegg får kanskje ikke alltid høre at det er dritfint, men de blir fortsatt tatt seriøst og de møter ikke like mye hets som jenter med hår under armene. Det virker ikke helt som at du skjønner hva jeg mener. Jeg sier slettes ikke at menn ikke møter noen forventninger til utseende eller at de ikke har noe press på seg. Jeg sier bare at presset på kvinner er sterkere.
Jeg synes det er synd at du føler deg støtt av at jeg ikke skrev nok om menns utfordringer i innlegget mitt om kvinnedagen, men sorry ass, det er ikke det som er temaet her.
Det er også helt ulogisk for meg at du er enig i at jenter møter mye sterkere press fra samfunnet, og så sier du at det er jenters egen feil fordi vi bryr oss for mye? Tror du ikke at grunnen til at jenter flest er mer opptatt av utseende enn gutter flest, nettopp er det enorme presset vi møter? Om alle jenter på kloden hadde sluttet å bry seg om utseende samtidig, hadde det kanskje hjulpet. Men jeg vet av egen erfaring at utseendetpresset ikke blir mindre av at man slutter å bry seg om det, heller tvert imot. Det er enormt vanskelig å bare slutte å bry seg om utseendet sitt som jente, og det er ikke fordi vi har personlighetsissues.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits