Holistisk konfirmasjon

I dette innlegget nevnte jeg at jeg konfirmerte meg holistisk. En kommentator lurte på om jeg kunne fortelle om det, så here ya go:

Jeg kommer fra en ganske alternativ familie. Begreper som aura, meditasjon og horoskop var ikke ukjente for meg i barndommen. Det var også moren min som først hørte om holistisk konfirmasjon, og tipset meg om det. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å konfirmere meg, men syntes det hørtes bra ut.

Holisme kan oppsummeres med denne setningen: Helheten er mer enn summen av delene. Det er et livssyn som går ut på at det finnes mer mellom himmel og jord. Kort sagt: Alternativt. I løpet av konfirmasjonsperioden min lærte jeg om shakraer, drømmetydning, meditasjon, å få kontakt med min egen underbevissthet og verdens kollektive bevissthet.

Vi møttes hver tirsdag i to måneder. Møtene startet med at vi tente et lys og fortalte resten av gruppa hvordan vi følte oss, hva som hadde skjedd siden sist og andre ting vi hadde lyst til å dele. Så hørte vi på foredrag fra en gjest. Det var "vanlige" konfirmasjonstemaer som seksualitet og rus, men også mer alternative spirituelle temaer som livet etter døden og hvordan energier påvirker oss. Etter denne perioden, dro vi på hyttetur en helg. Det var her det egentlige konfirmasjonsritualet foregikk: Vi mediterte en natt alene i skogen. Dette høres kanskje skummelt ut, men vi var ikke langt unna hverken hverandre eller hytta, og vi ble tatt godt vare på av de voksne. Til slutt hadde vi et "offisielt" rituale med familier. Alle var stivpyntede og vi sang sanger, det ble lest opp dikt og vi oppsummerte hva vi hadde lært i ett ord. (Mitt ord var tillit.) Gjennom hele perioden fikk vi også en dagbok hvor vi kunne skrive drømmene våre, tanker vi gjorde oss og notater fra foredragene vi hørte på.Miljøet i konfirmasjonsgruppa var utrolig bra. De fleste velger borgerlig eller kristen konfirmasjon. Om man hadde valgt holistisk konfirmasjon istedet, var det fordi man virkelig ville det. Alle i gruppa var veldig motiverte, åpne og fantastisk hyggelige. Vi var ærlige med hverandre fra første stund, og gjennom konfirmasjonsperioden hadde vi mange rørende øyeblikk. Her kunne vi fortelle ting vi aldri hadde sagt til noen før, og møte støtte og kjærlighet fra de andre. Medkonfirmantene mine kom fra hele Østlandet. Jeg fortsatte å holde kontakten med mange i en lang stund etterpå, og fortsatt sier jeg hei om jeg møter dem på gata. Dessverre mistet jeg kontakten med de fleste da jeg begynte på videregående, men jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk oppleve en så sterk og god gruppefølelse som 14-åring. Ingen trenger venner mer enn fjortenåringer, seriøst.

Mange fra konfirmasjonsgruppa mi har fortsatt å være aktive i Holistisk Forbund, men jeg har valgt å melde meg ut. Ikke fordi jeg egentlig er så uenig i det holistiske verdenssynet, jeg ser på meg selv som ganske alternativ hva spiritualitet angår. Men tro er en veldig personlig greie, og for meg ble måten Holistisk Forbund taklet det på litt feil. Jeg har prøvd å finne ut hvorfor, men klarer ikke å sette fingeren på det. Og uansett angrer jeg ikke på at jeg valgte holistisk konfirmasjon. Jeg lærte mye om meg selv i trygge omgivelser og ble kjent med fantastiske folk.

Hvis du har lyst til å prøve holistisk konfirmasjon, kan du lese mer her. Hvis ikke, vil jeg fortsatt anbefale deg å sjekke ut andre konfirmasjonsformer enn borgerlig og kristen. For eksempel akademisk konfirmasjon (les mer her)! Kjenner ingen som har gjort det, men det høres veldig spennende ut. Poenget med konfirmasjon er å bli voksen, å lære seg selv å kjenne og å utvikle seg som menneske. Ikke bare velg det foreldrene sier at du skal, eller det samme som vennene dine. Om du bare konfirmerer deg for å konfirmere deg, synes jeg du heller skal droppe det og arrangere en fest hvor du fortsatt kan få penger fra fjerne familiemedlemmer. For hva er vitsen med en overgangsrituale du ikke bryr deg om?

Hvordan konfirmerte du deg/skal du konfirmere deg?

Anna

9 kommentarer

Karina

17.01.2013 kl.15:09

Visste ikke at det fantes noe slikt som Holistisk konfirmasjon, men det virket veldig spennende :) Jeg kunne nok ha valgt noe slikt selv, skal ta og lese litt på linken!

Jeg hører nok mer hjemme innenfor holismen selv, og vil gjerne utvikle meg videre innenfor det alternative.

Selv ble jeg konfirmert kristen, fordi jeg er døpt og fordi det var det mamma også gjorde - jeg kunne selv ikke tenkt meg en borgerlig konfirmasjon, men tror ikke det er så mye annet å velge i når man bor på et lite sted.

Karina

17.01.2013 kl.15:10

Ikke minst hørtes det ut som det var veldig givende!

17.01.2013 kl.16:50

Takk for innlegget!:D

acristy

17.01.2013 kl.19:34

Dette høres ganske fantastisk ut!

Regine

17.01.2013 kl.21:07

Skulle ønske jeg prøvde noe sånt istedet for borgerlig!

viste ikke at det fantes noe annet alternativ jeg.

supert innlegg!:)

Sina

17.01.2013 kl.21:44

For meg handler religion om samhold, varme og kjærlighet, framfor tro. Hjemme i Elverum (alle bor dessverre ikke i en stor by med kule muligheter) har vi humanistisk og kristen konfirmasjon, og jeg valgte kristen. Jeg tror kanskje ikke på gud, men jeg synes det var hyggelig å konfirmere meg i kirka. Jeg liker kirka, jeg lærte ganske mye og vi dro til Trondheim på pilegrimsreise.

Zadix

18.01.2013 kl.12:50

Så synd at denne typen konfirmasjon ikke er mer kjent! Etter at jeg leste dette innlegget tenkte jeg at dette kunne ha vært noe for meg, men jeg hadde aldri hørt om dette før nå :( Skulle virkelig ønske at ikke bare humanistisk(-etisk?) og kristelig konf blir sett på som "ordentlige" måter å konfirmere seg på.

Maja

18.01.2013 kl.23:50

Jeg hadde veldig lyst til å ha holistisk konfirmasjon, deres ideer hørtes så riktige ut! Men dessverre var det bare i Oslo man kunne ta det. Blir så provosert av at det bare er dem fra hovedstaden som skal få alternativene!

Mor-Mette

20.01.2013 kl.20:05

Dette med konfirmasjon er noe merksnodige greier, sannelig om jeg vet hva som kom først, men la oss anta at det var kirken som innførte det. Vel så følger alle mulige forskjellige retninger etter. Og da blir det urkomiske dette, konfirmasjon står overhodet ikke beskrevet noe sted i bibelen. Så egentlig kan alle andre ha konfirmasjon for bibelsk er det ikke:))))

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits