#Cutforbieber

Det er sikkert mange som har hørt om trenden #cutforbieber. Det har seg nemlig sånn at vår kjære Bieber holder på å bli voksen. Derfor gjør han ting som å prøve å røyke cannabis. IDGAF. Ikke mitt problem. Han er 19 år, han burde være gammel nok både lovlig og mentalt sett til å ta sine egne valg og prøve hva han vil uten at alle andre skal blande seg. For alt vi vet, var han i Washington, og der er jo dette faktisk lovlig. Neida, tuller. 

Grunnen til at jeg blander meg i dette popstjernedramahysteriet, er fordi det plutselig begynner å handle om selvskading (og fordi den søte leseren kaninhjerte spurte oss hva vi syns om dette). Flere hundre tusen beliebers begynte å kutte seg selv for å få Bieber til å slutte å røyke tjall. Jeg skjønner at han er idolet deres og at de bryr seg om han, det er helt ok å starte en kampanje for å påvirke idolet sitt i "riktig" retning. Det som ikke er ok er hvordan de framstiller selvskading og hvor lett påvirkelige de er. Enda verre er det at dette ble ikke laget av beliebers, det ble laget av noen på 4chan. Som ville utnytte lett påvirkelige tenåringsjenter.

Jeg vet ikke hvor mange som faktisk har gjort dette, men det er trist at noen i utgangspunktet er så lett påvirkelige at de vil kutte seg selv for idolet sitt. Det er ikke hovedproblemet. Hovedproblemet er at noen drittsekker på 4chan syns det var morsomt å starte et prank som involverer selvskading. Selvskading er veldig alvorlig. Det er en overlevelsesmekanisme for mange, og ikke noe som burde tulles med. Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg hadde kanskje ikke vært her i dag hvis ikke jeg hadde hatt den utveien. Jeg skadet meg selv før, og det hindret meg i å gjøre noe mer alvorlig. Det er veldig dumt å selvskade, men det er et reelt problem blant tenåringer som sliter. Jeg kjenner mange som selvskader, og det er ikke et problem som går bort over natta. Og stigmatiseringen man kan oppleve ved å være åpen om selvskading blir ikke noe bedre om noen tuller bort hva som er viktig. 

Det ryktes også at en ung jente døde av kuttene hun påførte seg selv. Jeg tviler på dette, både fordi det er vanskelig å kutte så dypt og fordi jeg ikke fant noen nyhetsartikler som bekreftet dette. Men det er ikke kult.  Det er ikke greit å tulle med selvmord, heller. Hvorfor vil noen lage en så skadelig "trend"? Hva vinner man på å få unge jenter og gutter til å skade seg selv? Ingenting. 

Jeg blir kvalm at av noen mennesker kan gjøre sånne ting. Heldigvis ser det ut til at de fleste andre også blir det. Ellers vet jeg ikke helt om dette er en verden det er noe kult å leve i. Hvis du sliter med selvskading eller selvmordstanker vil jeg at du skal vite at du kan alltid snakke med oss. Hvis du ikke vil det har vi linker til mennesker som gjerne vil hjelpe deg i sidebaren. Du er aldri alene!

Elise 

14 kommentarer

Hanna Gjerholm Moe

10.01.2013 kl.11:15

Det er visstnok slik at ingen nyheter turte å skrive om denne jenten eller trenden fordi de er redde for en domino effekt hvor flere vil gjøre det samme og det er utrolig lett å dø, om du kommer nær pulsåren :( Jeg synes det er helt gruusomt og utrolig sinnsvakt egentlig... fikk helt sjokk da jeg så det!

kaninhjerte

10.01.2013 kl.14:51

Jeg mener at det er viktigere å fokusere på det at jentene selvskader, for noen synes vel sikkert også at det er teit de som kutter seg fordi de f.eks føler seg for tykke, eller tynne, eller hva det måtte være. Hovedpoenget skal ikke være at grunnen til at de gjør det er teit, men at de gjør det i det hele tatt.

Ubeveget

10.01.2013 kl.15:01

Hei, lurte på om dere kunne skrive et innlegg om hvordan man kan "komme ut av skapet" angående kutting? Om dere skjønner hva jeg mener. I mitt tilfelle vet den nærmeste familien min, og noen venner om det. Men jeg hadde likt å kunne gå med oppbrettede armer, å kunne gå med den korte, fine shortsen jeg har i skapet, på skolen.. Dette er så vanskelig.

Lett forvirret

10.01.2013 kl.15:22

Hei! Bra innlegg, og bra at dere tar det opp. Jeg har et spørsmål som kanskje virker litt uskyldig, i og med at det er mange som har mye større problemer, men jeg lurer nå likevel. Av og til, hvis jeg er så lei meg at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, stikker jeg meg selv i låret med en tegnestift. Er dette selvskading? Burde jeg slutte med det?

Øyvind

10.01.2013 kl.15:47

Helt sykt hva folk finner på. Slike folk burde brenne.

Ine-Berit

10.01.2013 kl.16:37

Bra innlegg! Jeg er ikke selvskader selv, men jeg blir likevel like kvalm som deg av dette. Jeg synes det er en utrolig ekkel måte og latterliggjøre et så alvorlig tema som selvskading.

Tilda

10.01.2013 kl.17:09

Det som nesten er enda verre enn at noen har begynt å kutte seg selv pga Bieber er måten jeg har sett noen reagere på det. En jeg er venn med på facebook delte en link til en artikkel om denne jenta som døde (om det er sant eller ikke vet jeg ingenting om), og det var flere som kommenterte ting som "one down, millions to go", og jeg blir fysisk kvalm av å tenke på at noen kan tulle med slike ting, eller kanskje virkelig mene at det er bra at folk dør fordi JB er deres idol.

Sara

10.01.2013 kl.22:22

Tusen takk for at dere skrev dette innlegget... Er selv selvskader, men hadde ikke selvskadet på over en måned... Ikke fordi jeg hadde planlagt eller tent til å slutte, men på grunn av moren min... For litt siden fant ut at jeg hadde kuttet meg på armen, og smerten hun hadde i øynene, jeg klarte bare ikke å selvskade lenger. Om hun hadde funnet ut hvor mange kutt jeg har på lårene, jeg takler ikke tanken engang. Det virket bare feil å selvskade igjen. Men denne måneden uten selvskading har vært forferdelig.. Alt føltes mer uvirkelig enn noen gang, alt er mye mer smerte. Lå å skalv om kvelden, jeg klarte ikke å takle smerten, og tomheten jeg bærer uten selvskadingen. Men det føltes bare feil å løfte bladet igjen. Likevel var jeg stolt, virkelig stolt av meg selv. Over en måned uten selvskading? Jeg hadde klart det, og var kjempestolt! Jeg savnet det, det føltes feil, men ja, jeg var stolt. Så hørte jeg om #cutforbieber og måtte selvsagt sjekke det ut. Bildene som kom opp, grunnen til at folk gjorde det... Måten folk køddet om selvskading... Folk som kuttet for Bieber, på en måte som virket hånende for de som virkelig sliter... Alt ble for mye, det ble for fristende. Jeg satt i sengen og gråt, slo putene mine, og... Løftet opp bladet. Det ble for fristende. Det ble for sterkt. Jeg har igjen begynt å kutte, og angrer, selv hvor mye jeg har savnet det. Jeg kjenner også folk som har klart seg i månedsvis uten, og har igjen falt. Folk gjør for faen narr av selvskading generelt! Det er så feil, på så mange måter. Det er kvalmende, sykt og fælt. Så nei, jeg syns ikke spøken fra 4chan var noe morsom, nei jeg syns ikke det er gøy når folk kødder om selvskading, nei jeg syns ikke det er gøy når folk gjør narr av psykiske problemer, og ser på det som noe man kan true med. Jeg blir kvalm av dette. Men til poenget; Tusen takk for at dere skrev dette innlegget, det ryddet virkelig opp i tankene mine. De to siste dagene har vært forferdelige, folk har køddet om at de skal selvskade seg selv, og hvor komisk det er at folk i det hele tatt kutter seg selv. Mens jeg har bare sett ned på lårene mine, akkurat som om jeg da kunne e alle sårene. Jeg mistet virkelig kontrollen igjen, men dette innlegget roet meg virkelig ned, ryddet opp, oppmuntret meg. Tusen takk <3

uperfektejenter

10.01.2013 kl.22:47

Sara: Bare hyggelig. Jeg syns du skal være stolt over at du greide å gå uten så lenge, for selvskading er en alvorlig avhengighet og det er vanskelig å slutte på egen hånd. Kanskje du burde snakke med rådgiver eller en psykolog om hvorfor du vil skade deg selv? Du fortjener å ha det bra, kjære. Du kan alltid snakke med oss, mail oss når som helst og vi er her for deg <3

Øyvind

11.01.2013 kl.01:11

Lett forvirret:

""Av og til, hvis jeg er så lei meg at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, stikker jeg meg selv i låret med en tegnestift. Er dette selvskading? Burde jeg slutte med det?""

Hei. Jeg personlig ser absolutt på dette som en form for selvskading, men det som er like viktig (for meg, i hvert fall) er at du har det så vondt i første omgang, og at du ikke har noen bedre måte å håndtere følelsene dine på. Jeg kjenner deg ikke, så vet ikke om jeg tør å gi deg for mange råd, så som Anna/Elise sier over, så kan det kanskje hjelpe å snakke med en psykolog eller rådgiver? Det er kanskje er lettere for ham/henne å gi deg råd, i og med at du vil kunne fortelle mer i dybden? Du kan jo og evt. fortelle ham/henne om problemene dine uten å fortelle at du stikker deg selv, om du vil det.

Og ikke tenk på at det er mange som har større problemer enn deg. Hvis du føler du trenger å dele noe, eller be om hjelp til noe, så er det nok. Det er stort sett alltid noen som har det verre, men det går heldigvis an å be om hjelp for det;).

anonymouse

25.01.2013 kl.15:50

Syns det at de på 4chan startet er helt greit, er jo mange andre dårlig ting som har blitt "hypet" og i de fleste "grupper" så har de nok hjerne kapasitet til å forstå at det er en dum ting, selv har jeg tenkt tanken om selvmord og selv skading, men har funnet ut at det er bare idiotisk å ødellege for deg selv på den måten og ødellege for de rundt deg

Anne-Grethe

26.01.2013 kl.05:19

Enig!

Benedicte

29.01.2013 kl.21:37

sykeste. syns synd i lettpåvirkelige tenåringsjenter som blir med på det der...

Øyvind

15.02.2013 kl.19:01

Anonymouse: tror du ikke de som sliter med selvskading også vet at det er "idiotisk" og at det ødelegger for de rundt dem? Eller tror du virkelig at alle som skader seg selv gjør det fordi de ikke har "hjernekapasitet" nok til å forstå dette?

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits