Det virkelige liv

I september skrev vi et innlegg om at man må være mer forsiktige med sosiale medier. Sosiale medier kan ha stor makt over oss og vi vet det ikke før det er for sent. Det er den følelsen jeg sitter med, mens jeg leser om alt som har skjedd i Göteborg den siste uka.

 

For dem som ikke vet, her er en kort gjenfortelling. For et par dager siden startet noen en anonym instagram-konto der de postet bilder av unge jenter og startet rykter om deres sexliv og om at de var prostituerte. De ba også andre om å sende inn tips. Denne instagram-kontoen skjøt fart og fikk fort 7000 followers, og masse tips. Mange jenter har blitt ofre for stygge rykter som ikke har noe grunnlag i sannheten.

Dette førte til at hundrevis med svensk ungdom dro til en skole der det ryktes at vedkommende som startet instagram-kontoen er elev. Dette ble offentliggjort på facebook og politiet var derfor på stedet lenge før ungdommen. Det ble likevel dramatisk. Mange tenåringer sloss og kastet flasker og stein på politiet og skolen.

Jeg syns dette danner et veldig godt bilde av hva sosiale medier kan gjøre med oss. Vi har sett at slike samlinger kan være positivt (som i midt-østen der twitter ble brukt til å organisere et lenge etterlengtet opprør og en revolusjon), men det hjelper ikke når slike ting skjer.

Det jeg ser at det er utrolig lett å bli revet med. Mange ungdommer er sinte og til slutt skader de flere mennesker rundt seg. Jeg tviler ikke på at disse ungdommene normalt sett er gode mennesker, men de blir ildnet opp og sinte fordi de har vært vitne til og offer for en utrolig krenkende hendelse. På denne måten er det enkelt å føle seg maktesløs. Man har ingen kontroll på hva noen sier og skriver om deg og jeg skjønner godt at ungdommen blir sint. Er dette den riktige måten å reagere på? Hvordan reagerer man på noe sånt?

 

Skal det være så enkelt å krenke noen andre og spre rykter? Rykter og sladder kan følge noen hele livet. Slik er det i dag. Er noe først lastet opp på nett, så kan du aldri fjerne det. Dermed kan arbeidsgivere, familie og venner finne det. Vil vi at andre skal ha så stor kontroll over livene våre? Er dette en framtid vi vil ha?

Jeg tror vi trenger en større debatt om sosiale medier og hva slags rolle de spiller i livene våre. Vi må fortsette å leve (først og fremst) i virkeligheten, ikke på nettet. Vi må ta til oss hvor store konsekvenser et enkelt tasteklikk kan ha for menneskene rundt oss.  Vi må se på hvor mye makt det gir mennesker med god kompetanse i sosiale medier. Vi må fortsette å leve i virkeligheten og se at menneskene rundt oss påvirkes av hva vi gjør på nett. Vi må se lenger enn likes og kommentarer, og tenke på det virkelige liv. Vi må våkne opp og se hvordan sosiale medier kan påvirke oss. 

3 kommentarer

Sandra.

20.12.2012 kl.11:22

wow:/

Meg

20.12.2012 kl.12:10

Og ikke nok med det, sosiale medier skaper også et utrolig stort press på å ha titalls med ''likes'' på profilbilder osv.

Det er en av mange faktorer til at jeg har slettet min facebook konto - Vil virkelig ikke være en del av en slik arena der alle strever etter annerkjennelse og ''likes''.

Trøtt SleekMinister

01.01.2013 kl.11:30

«Rykter og sladder kan følge noen hele livet. Slik er det i dag. Er noe først lastet opp på nett, så kan du aldri fjerne det. Dermed kan arbeidsgivere, familie og venner finne det. Vil vi at andre skal ha så stor kontroll over livene våre? Er dette en framtid vi vil ha? Skal det være så enkelt å krenke noen andre og spre rykter?»

Vi har ikke noe valg. Internett er her for å bli. Kan ikke bruke lovverket til å tvinge folk av nettet. Riktig så enkelt? Vel, alle modder har et ansvar, og det har vi andre og, til å varsle om sinnssjuke meldinger. På Facebook-lignende plattformer, så har man muligheten for å blokkere innhold fra enkelte.

Et nobelt rettferdighetsideal går som så: Den største straff, og de strengeste forbehold, reserveres for dem som er stilt til å volde størst skade.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits