Day of the girl child

Soundtrack  I dag feires FNs jentedag for første gang. Fra nå av er 11. oktober hvert år dedikert til bevisstgjøring rundt vanskelighetene forbundet med å bli født som jente rundt omkring i verden i dag. Jeg feiret med en p-pille i dag tidlig, fordi jeg er heldig nok til å kunne bruke prevensjon. Fordi kvinner er mer enn babymaskiner. Mattetimen i dag ble brukt til å se på klokka og tegne på rutearket, men jeg er fortsatt heldigere enn 75 millioner jenter som ikke får gå på skole (og enda flere som ikke fullfører). På vei hjem leste jeg i en bok, det gjør meg heldigere enn 860 millioner analfabeter, hvorav to tredjedeler er jenter.

Vi har allerede kvinnedagen 8. mars, som er dedikert til kvinners rettigheter. Men vi glemmer ofte barna. Unge jenter som ikke får utdanning, som blir utsatt for kjønnsbasert vold og voldtekter. Jenter som ikke får leve fordi de har feil kjønn. I tillegg til at jenter har større risiko for å bli smittet av hiv enn gutter, er komplikasjoner forbundet med graviditet og fødsel den største dødsårsaken for jenter mellom 15-19 år.

For selv om vi i Vesten fortsatt har likestillingsproblemer, er det lett å glemme at det i noen deler av verden er livsfarlig å være jente. Derfor er jeg glad for at FN har tatt initiativet til en internasjonal jentedag. Jeg er også utrolig glad for at de har opprettet en egen underorganisasjon kalt UN Women, som jobber konkret for kvinners og jenters rettigheter i utsatte områder. Jeg håper at jenter i alle land snart kan få de samme grunnleggende rettighetene vi tar for gitt. De samme rettighetene gutta alltid har hatt. Retten til et verdig liv, til utdanning og til å være mer enn et kjønnsorgan og livmor.

Pass deg for unge jenter
Som plystrer og fniser
Som ser deg hengivent i øynene

Pass deg for unge jenter
Som gråter, hyler, snufser
Som tar det de ikke får

Pass deg for unge jenter
Som vet mer enn du tror
Mer enn deg
Som bare later som

Pass deg for unge jenter
Som danser på graver
Og ler i regnet
Som bare vil ha det gøy

Pass deg for unge jenter
For det er vi
Som eier morgendagen.

Gratulerer alle unge jenter! Gratulerer med dagen. Gratulerer med fremtiden.

Anna

Én kommentar

Sara

25.10.2012 kl.21:47

Så utrolig bra du skriver, mister helt pusten! Er dessuten helt enig med alt som står her :) Det diktet er dessuten veldig sant!

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits