Feminister står sammen


I dag skal jeg på mitt første møte med Rød Ungdom Oslo. Anna har jo allerede vært medlem en stund, og endelig har jeg funnet ut at RØDT er partiet for meg!

Det har seg jo nemlig sånn at jeg er ihuga feminist. Like rettigheter mellom maskuline og feminine vesener er min hjertesak - og Rødt er fullstendig enig med meg. Vi får ikke et rettferdig samfunn før kjønnene er likestilt - og jeg vil kjempe for at det skal skje!

 

I tillegg er Rødt et av de eneste partiene som ikke inngår kompromiss. Det gjør jo at de har ikke den største velgermassen, men jeg vet at jeg skal stemme Rødt neste år - og da vet jeg også akkurat hva jeg får. Ingen tomme løfter og falske smil, men engasjerte politikere som gjør sitt beste for at våre saker skal slå gjennom. 

Stikkord:

14 kommentarer

kaninhjerte

26.09.2012 kl.18:18

Hurra for kvinner, og hurra for RU, er jo egentlig ikke så ulikt fra SU!

Sara

26.09.2012 kl.18:22

Jeg er sykt enig i mye av det dere skriver! Herlig blogg.

Men, mener dere virkelig at vi fortsatt ikke er et likestilt land i det hele tatt? Altså, jeg mener, se så langt vi har kommet. Ikke noe negativt ment på noen måte, stiller sterkt i saken selv! Men jeg vil gjerne høre deres mening, om hva som gjør at dere vil ha det enda mer likestilt? (altså, her i Norge)

Hannah

26.09.2012 kl.18:30

hurra for RU! og hurra for nye medlemmer, da blir en org.ansvarlig som meg glad! Skulle også hilse og si at jeg er glad i bloggen deres og synes dere begge er to kule jenter!

Ingen har sagt noe om at Norge ikke er et likestilt land i det hele tatt, vi er de som har kommet lengst i verden. Men kvinner tjener fortsatt i gjennomsnitt bare 85 % av det menn gjør. Bare for å slenge inn en mini-liten kommentar :):)

uperfektejenter

26.09.2012 kl.21:55

Sara: Det er litt vanskelig å svare kort i en kommentar, men jeg kan prøve -
lønna er ikke lik, som Hannah sier. Det er også slik at om en jente blir voldtatt, så er det ofte "hennes egen feil" i samfunnets øyne, og generelt har man lite diskusjon om hvor grensene for en voldtekt går (som i mine øyne om du ikke har fått et ja). Det er også mange flere kvinner som blir utsatt for vold i hjemmene sine, og selv om vi "på papiret" og i loven har like rettigheter som menn, så betyr ikke det at disse lovene utøves i praksis. For ja, vi kan gjøre "manneting" vi også, men ikke uten at det får konsekvenser. For eksempel er det mange som reagerer om jeg har hår under armene eller tar av meg gensern på sommern om det er varmt. Det er også mange som reagerer på at jeg har ligget med "mange" (selv om jeg mener det er få), og er det deres sak hvem jeg ligger med? Nei. Det har det aldri vært og det kommer det aldri til å være, men i alle land er det kvinner som blir utsatt for mest kritikk, også i land som Norge hvor vi har "likestilling". Derfor må vi faktisk kjempe videre, for vi har ikke fått de rettighetene vi har i dag ved at tidligere generasjoners kvinner har sittet på ræva, vi har fått dem fordi de har slitt og jobbet og utfordret samfunnet. Vi fikk stemmerett for 100 år siden, og det er ikke så mye. Det betyr at vi må faktisk stå på krava og kreve den retten som menn får ved fødsel.:)

Marte Isaksen

26.09.2012 kl.22:58

You go, girls! :D

Andreas

26.09.2012 kl.23:15

Det er heller ikke bare i Norge vi feminister kjemper. Feminisme er en solidaritets sak og vi må jobbe for likestilling over hele verden.

Viste du for eksempel at kvinner gjør 2/3 av alt arbeid i hele verden, men eier bare 1 % av alle verdier. Vi har absolutt kommet langt i Norge selv om vi ikke har kommet i mål her heller. Menn har generelt en større autoritet og en mann blir tatt mer alvorlig enn en kvinne av forskjellige.

Som sagt tidligere, menn tjener mer og det er mye flere menn som sitter i bedriftsstyrer rundt i Norge. Det er absolutt ikke fordi menn gjør det bedre, menn gjør det faktisk dårlige i gjennomsnittet på skole.

En annen ting vi sliter med er et kjønnsdelt arbeidsmarked. Kvinenr jobber i mye større grad i offentlig sektor og i helse og omsorgs sektoren. Begge sektorene har ofte lavere lønn en mange andre yrker som krever en likeverdig utdannelse. Helse og omsorgs sektoren preges også av mye ufrivillig deltid. Deltid gjør at det er vanskelig å forsørge en familie med bare en jobb, derfor skaper det en usikkerhet for de som jobber der, altså hovedsaklig kvinner.

Det er ikke mye igjen i Norge som kan endres ved politiske vedtak lengre. Det går hovedsaklig på holdninger, respekt og solidaritet.

NA

27.09.2012 kl.03:04

Flotte greier! Engasjer dere og gjør en forskjell! :D Rødt er ALTFOR kommunistisk og whishy-washy etter min mening, men jeg synes de er passe kule likevel, bare fordi de er smått gale. :D Det viktigste er ikke hvilket parti man blir med i, men at man blir med, og at man har en god holdning. Og det har dere. LYKKE TIL <3

-NA, nymfoman sexblogger

Merethe

29.09.2012 kl.18:09

Verden hadde vært et bedre sted om alle mennesker stilte likt :-)

bloggenduhater

30.09.2012 kl.05:08

Hva tenker dere i forhold til kommunisme? tanken er logisk, men virkeligheten blir jo noe annet. Synes politikk er vanskelig ettersom alle partiene har noe negativt som kan påvirke i stor grad. Rødt har mye bra, men fortsatt skeptisk. Vil dere fylle meg litt ut her? :)

marie.

30.09.2012 kl.21:07

ja ja ja ja åe <3<3<3<3<3<3

uperfektejenter

01.10.2012 kl.12:07

bloggenduhater: Hei! Rødt er et kommunistisk parti. Allikevel er det stor forskjell på Stalin-kommunisme og Rødt-kommunisme. Rødts politikk ble utviklet etter at de fleste kommunistiske regimene fra det 20. århundret hadde falt sammen pga diktatur, tyranni og fattigdom. Rødt har derfor tatt noen forhåndsregler for å sørge for at det samme ikke vil skje i Norge ved en eventuell revolusjon. For eksempel vil vi aldri gjennomføre en revolusjon uten å ha flertallet med oss. Lederen skal byttes minst hvert tiende år (gjerne oftere, vår forrige leder satt i to år). Det som har blitt gjennomført av "kommunisme" tidligere, har kanskje begynt som en god idé, men deretter falt sammen i maktkamper og stormannsgalskap. Det er verdt å påpeke at de fleste av disse forsøkene på kommunisme skjedde parallellt. Altså: De kunne ikke lære av hverandre, fordi det eneste kommunistlandene viste til hverandre var propagandabudskap. Nå, over tjue år etter at Sovjet falt, kan vi studere hva som gikk galt og hva vi må gjøre annerledes. Grunntanken i kommunisme er jo rettferdighet, likestilling og et samfunn som er tilpasset alle. Det synes jeg er en tanke som er verdt å kjempe for :) Om du vil vite mer om kommunisme, les teorien, ikke se på det praktiske som har blitt gjennomført tidligere - det er nemlig kommunisme vi står for, ikke diktatur og folkemord.

Men selv om ideologien til Rødt er kommunisme, ligger deres styrke i enkeltsakene. Alle elever får nå gratis skolebøker på videregående. Det er noe vi tar for gitt. Gratis skolebøker var det Rødt som sørget for, for bare noen år siden. Rødt legger press på myndighetene for mer rettferdighet og likestilling. Og let's face it: Rødt kommer ikke til å få flertall med det første. En stemme til Rødt fører til at de får mer å si, at de lettere får gjennomslagskraft for enkeltsakene sine, og det er i min mening kun positivt.

- Anna

Steffen

24.10.2012 kl.16:29

Jeg tror at man velger sin egen skjebne. Samfunnet har allerede lagt til rette for at kvinner kan få den stillingen de ønsker, eller med andre ord, være den de ønsker. Og menn kan også ha den eldre kvinne-kjønnsrollen. Så hva er problemet? Er problemet at det ikke er like mange kvinner som menn som blir grundere? Så vi må løse dette problemet ved å gjøre det lettere for kvinner enn for menn, å bli grunder? For det viktigste er jo at det er like mange kvinner som menn, i alle samfunnsroller, eller hva? Men det er ikke likestillingen om det er går på bekostning av den faktiske likestillingen, den faktiske rettferdigheten mellom kjønnene. Og faktisk er jeg ikke opptatt av feminisme eller annet, for det er så grodd inn i min kultur og min sjel, at alle er likeverdige, og derfor har det lite å si hva loven sier. Og loven sier allerede nok, om du spør meg.

Kvinner og menn velger selv hvem de vil være. Det er ikke like mange kvinner som menn, som ønsker å bli grunder. Hva er galt med det? Hvorfor må det gjøres noe med dette? Og er ikke dette noe som vil stabilisere seg med tiden uansett, uten at man er nødt til å tvinge det på samfunnet? Uten at man må tilpasse samfunnet til å løse noe som faktisk ikke er et problem, men som er et resultat av menneskets biologiske og kulturelle historie? Når skal feminismen bli fornøyd? Når menn og kvinner er like?

Jeg liker at kvinner og menn ikke er like. Og det er ingen grunn til at det ikke skal være på den måten! Så lenge kvinner og menn har like muligheter og forutsetninger til å nå målene sine, hvorfor bry seg da om at ikke alle samfunnsrollene er fordelt avhengig av kjønn? Er det ikke bedre at de er fordelt avhengig av personlighet og individuelle identiteter?

uperfektejenter

24.10.2012 kl.18:11

Steffen: Problemet er at vi har ikke like muligheter og forutsetninger. Det er grunnleggende strukturer i samfunnet som hindrer oss fra å nå det, uansett hva loven sier (loven sier også at man ikke skal drepe, stjele eller diskriminere, men det skjer hele tiden alikevel). Poenget er ikke at alle mulige arbeidsplasser og offentlige steder skal være delt 50/50 mellom kvinner og menn, men at kvinner faktisk skal kunne ha like rettigheter som menn uten å få kjipe konsekvenser for det. For eksempel SKAL man kunne ligge med hvem man vil, og ha seksuell frigjøring, men hvem er det som får beskjed om å endre oppførselen sin i voldtektsdebatten? Offeret. Avisa sier "jenter kle på dere" istedenfor "overgripere, ikke voldta".
Jeg tror vi må vise kvinner at de kan og har fullstendig rett/lov til å gjøre det samme som menn, og legge til rette for at kvinner skal få gjøre det. For slik ting er nå, så er det stort skille mellom teori (loven) og praksis (samfunnet), og det er ikke ok. Vi må rett og slett integrere de lovene samfunnet alltid peker på når noen sier kvinner og menn ikke er likestilt i det faktiske samfunnet, istedenfor å ignorere problemene vi har. Individuelle identiteter og personligheter blir ikke ivaretatt i et samfunn der heteronorm, stereotyper og kjønnsroller hersker. Jeg gleder meg til en framtid der jeg ikke trenger tenke på at kvinner og menn er ulike, og alle kan gjøre det de vil, men det er ikke realistisk i dag. Og derfor må feminister stå sammen, både for kvinner og menns rettigheter, men hovedsaklig kvinners. Rett og slett fordi kvinner trenger det mest, og når vi endrer på de holdningene i samfunnet som gjør det vanskelig å være kvinne, så vil de parallelle rettighetene til menn forbedres også.

Steffen

25.10.2012 kl.19:11

Jeg ser du har identifisert et tilfelle hvor du mener at det ikke eksisterer likestilling mellom kvinner og menn, selv om loven skal legge til rette for det. Men det er delte meninger om akkurat dette. Har du hørt om Eivind Berge? Han er en som opplever det stikk motsatte. (Jeg argumenterte mot han, så jeg er uenig i det han sier).

http://eivindberge.blogspot.no/2012/04/how-dare-men-think-yes-means-yes.html

http://www.osloby.no/nyheter/Voldsom-okning-i-anmeldte-voldtekter-i-Oslo-6806623.html

Hvordan vil du at staten skal gå fram for å løse likestillingkonflikter, og har du klart å identifisere andre konflikter?

Og jeg forstår at du drar det lenger enn en likestilling mellom kvinner og menn. Har jeg rett? Det virker i hvert fall som om du forsvarer alles mulighet til å gripe sin egen identitet, og å leve ut ens faktiske personlighet. Hvis dette er tilfellet, så er jeg veldig glad for det.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits