Brave

For noen dager siden bestemte jeg meg for å se en barnefilm for første gang på evigheter. Filmen het Brave, og grunnen var den overveldende mengden lovord jeg hadde hørt. Endelig en barnefilm med gode kvinnelige karakterer! En barnefilm som ikke undervurderer barna, og som kan nytes like godt av voksne! La meg bare si: Jeg ble ikke skuffet.

Brave handler om prinsesse Merida fra Skottland. Hennes favoritthobby er å skyte pil og bue og å ri rundt i Skottlands ville landskap. Dette får hun lov til av faren sin, kongen, men dronningen - Meridas mor - er ikke fornøyd. Tiden har nemlig kommet for Meridas giftemål, og hun må begynnte å te seg som en kvinne. Merida er, ikke overraskende, uenig. Etterhvert som handlingen utspiller seg får vi se både viktigheten av å ha stolthet og å kunne legge den fra seg. I tillegg venter utfordringer Merida bare kunne ha forestilt seg, når hun tar saken i egne hender.

Og ja, endelig. Endelig endelig ENDELIG. Endelig har vi fått en film med en kvinnelig hovedkarakter, og en kvinnelig hovedbirolle. En film hvor kvinnene er de dype karakterene som utvikler seg i løpet av filmen, og mennene er stereotypene. Det beste av alt var at jeg ikke tenkte over det før etterpå. Under hele filmen var det helt naturlig at karakterene ble fremstilt slik de ble. Det føltes hverken falskt eller påtatt, noe som virkelig fikk meg til å lure på hvorfor så få andre filmskapere velger kvinnelige hovedroller. Nuvel, poenget er i hvert fall at dette var en herlig befriende film for en feminist som meg.

Men det er ikke bare fra et feministisk perspektiv at dette er en god film. Her har Disneys fortellerkunnskaper slått seg sammen med Pixars fantastiske animasjoner. Brave er både utrolig vakker og velskrevet. Filmen er overraskende morsom, også for et eldre publikum. Og hovedkonflikten er noe mange tenåringsjenter kan kjenne seg igjen i. Hvor mange ganger har du ikke ønsket å bare rømme hjemmefra etter atter en krangel med foreldrene dine? De skjønner jo ingenting! Moralen i Brave er noe også vi trenger å bli påmint: Foreldrene våre prøver jo så hardt de kan. Familie er viktigere enn du tror. Ja, det er klisjé, men noe annet kan man heller ikke forvente av en barnefilm fra Disney. Rørende er det uansett.

Helt til slutt vil jeg bare si hvor ufattelig gøy det er å se en barnefilm på kino. Å være den eneste over åtte og under tredve i kinosalen. Å sette på seg 3D-brillene med nostalgiske forventninger. Barnelatter på helt tilfeldige steder, barnegråt under de skumle scenene og tilfeldige, søte utbrudd under filmen. Trodde først det kom til å bli plagsomt, men det var bare skikkelig koselig og søtt. Anbefales!

Anna

P.S. Enda en grunn til å se Brave på kino, er forfilmen. Pixar viser alltid en kortfilm før selve filmen, og herregud. Denne var nydelig. Den heter La Luna, og ga meg sannsynligvis de vakreste ti minuttene i mitt liv. Den kan ikke sees noe annet sted enn før Brave på kino.

12 kommentarer

Circle

22.09.2012 kl.13:04

fikk lyst til å se den o.o

May-Teresa

22.09.2012 kl.14:17

vil se1

Lupin

22.09.2012 kl.14:26

Så den på premiæren. Lette lenge rundt på nett etter en kino som viste med orginal tale, men etter å ha sett traileren på både norsk og engelsk var jeg ikke i tvil om hvilken verson jeg ville se.

Kjempefin film! :D

Karina

22.09.2012 kl.15:17

Både filmen og kortfilmen var bare helt nydelig! :D

Da jeg så den var det bare små barn der + tre foreldre, jeg, kjæresten og venninna mi var de eldste, og vi hadde det mest morsomt!

Gleder meg til den kommer på dvd, så jeg kan se den på orginalspråket!

Martine

22.09.2012 kl.15:43

Heeelt enig.

Maria.

22.09.2012 kl.17:03

Jeg dro med meg familien for å se den for to uker siden. Likte den himla godt.

Huldra

22.09.2012 kl.20:18

Hmm.. Høres ut som en film en kvinne på snart 41 kunne gått på alene også. Takk for godt tipset :)

litteraturfrik

22.09.2012 kl.20:57

Jeg har også hatt lyst til å se den, den virker veldig bra. Nå ble jeg bare enda mer overbevist på at det er en film jeg må se
Digger Disney, men denne har jeg faktisk ikke sett.

sv; så bra å høre! :)

Blogglusa

23.09.2012 kl.16:07

Jeg så også Brave på kino. Og ja, den er kjempekoselig. Jeg tror grunnen til at det er så få filmer med kvinnelig hovedkarakter fordi mange guttebarn ikke vil se filmer med jenter i, men jentebarn bryr seg ikke om det er gutt eller jente...

uperfektejenter

23.09.2012 kl.17:45

Blogglusa: Det er sant, leste en undersøkelse som sa at kvinner kan identifisere seg med både mannlige og kvinnelige karakterer, mens menn kun identifiserer seg med andre menn. Enda en konsekvens av objektifisering av kvinner!

Marina Aurora

25.09.2012 kl.14:21

Brave var fantastisk, rett og slett! ^^

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits