Alle gjør det

Alle legger ut stygge bilder av venninnen sin. Alle faceraper den som glemte å logge av Facebook på PC-en din. Alle legger ut videoer som er litt på kanten. Alle har minst én gang bedt om å få slettet bilder. Alle gjør det - alle er naive til hva sosiale medier faktisk gjør med oss.
 

Hvis du skulle sagt én ting ungdom har til felles, hva ville du sagt? Svaret er enkelt: sosiale medier.

De fleste vi kjenner bruker Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, blogg, etc. Vi lever i en tid hvor alle legger ut informasjon om seg selv - og det er avgjørende at man stiller seg selv i et bra lys. For noen er dette enkelt, mens andre igjen bare lar sosiale medier stå urørt. Det skaper et veldig stort skille. Sider som Facebook har definitivt kommet for å bli, men hvordan påvirker det oss?

Vi får lekser og beskjeder i klassegruppen på Facebook. Vi planlegger bursdager og fester på Facebook. Før ble man utestengt ved at man ikke fikk lappen med sted og klokkeslett, nå gjør man arrangementet privat og inviterer selektivt fra vennelisten. Da vi fikk Facebook-konto, var vi smertelig opptatt av å ha så mange venner som mulig, og la til alle vi kom over som vi visste hvem var. Tenkte ikke et sekund over at de da kunne se alt vi la ut av informasjon og bilder.

  

For ja, Facebook er gull verdt. Man kan holde kontakt med venner som bor langt unna og planlegge sammenkomster og faktisk vite hvem som kommer og si ifra om dårlig vær uten å sende tusen brev. Vi deler minner ved å poste statuser om en fin dag, bilder fra fest og videoer fra konserter vi har vært på. Informasjon er stikkordet. Og det er hva som gjør sosiale medier farlig.

For det er enkelt å mobbe. Det er enkelt å legge ut et bilde som får mye mer oppmerksomhet enn det skulle. Plutselig sitter du på rektors kontor fordi noen la ut et bilde av deg med en øl i hånden. Eller du får stygge blikk på skolen fordi noen skrev noe om deg, eller du skrev noe i statusen din istedenfor i chatten. Med en gang noe er blitt publisert på nett, er det vanskelig å trekke det tilbake. Som bloggere har vi et bevisst forhold til dette, og vi ser at det er mange som glemmer å tenke over fellene.

 

Så bruk sosiale medier med omhu. Det er fint å holde kontakt og være sosial, men det er veldig stor forskjell på hva som skjer i den virkelige verden og den virtuelle verden. Vær kritisk. Jungeltelegrafen går når du poster noe på nett, og den tiltrekker seg alle typer mennesker. Lærere, elever, arbeidsgivere, familie. Alle gjør det, men ikke la det bli din unnskyldning. Jeg kan love deg at "alle gjør det" ikke klinger så godt når du mister drømmejobben eller må vise Facebook-kontoen din til familien. 

 

Elise og Anna

32 kommentarer

Jan Christian Kielland

17.09.2012 kl.11:20

Bra blogg og bra innlegg! Denne kommer jeg til å anbefale videre til andre!

Hilsen Jan Christian

uperfektejenter

17.09.2012 kl.11:37

Jan Christian Kielland: Tusen takk! Det er veldig hyggelig å høre. :)

Moi :3

17.09.2012 kl.14:31

Helt sykt flinke, dere ! c: Svarer på viktige spørsmål, gir viktige meninger osv. Stemmen deres blir hørt. :3

Klæm fra nå fast leser ^^ <3

Annette

17.09.2012 kl.14:40

Hei jenter!

Fant bloggen deres gjennom en artikkel i adressa.no i dag, og må først av alt få berømme dere for denne! Dere er et bevis på hvordan man kan bruke sosiale medier og internett på en klok og god måte, og jeg er sikker på at det er mange undommer/unge voksne som finner glede, støtte og ny kunnskap her inne. Veldig bra!

Og så kommer den konstruktive kritikken. På én måte kan man si at jeg ikke har rett til å komme med kritiske tilbakemeldinger, jeg skriver selv ikke blogg og vet slikt sett lite om hvordan det er. Dessuten har jeg ikke fulgt bloggen deres i mer enn femten minutter. Men, her kommer det altså; jeg hadde ønsket meg et noe mer nyansert bilde av dette siste innlegget deres "alle gjør det". For alle gjør det jo ikke, og det er jo der vi må styrke hverandres holdninger. Det er ikke alle som faceraper - noen logger kort og greit av for vedkommende som har glemt det. Mange mennesker velger med omhu hvilke bilder som skal på facebook eller lignende, og tar gode hensyn til venner, og langt i fra alle legger ut videoer som aldri burde vært festet til bånd i utgangspunktet.

Dere kommer med en god oppsummering, og jeg tar poenget deres. Men, jeg hadde altså ønsket meg at dere kunne nyansere mer enn at "alle gjør det", da dette ikke oppleves som sant for meg som leser det. Det er noen år siden jeg var tenåring selv, men jeg brenner for- og jobber med ungdom og deres hverdag. Og så vil vi vel komme oss forbi generaliseringene og stereotypiene, vil vi ikke?

Sånn, det var det. Keep up the good work! :)

Hilsen Annette, 25 år og masterstudent i pedagogikk

Lupin

17.09.2012 kl.15:09

Annette:

Det er ikke sikkert jeg fikk med meg poenget ditt riktig, men prøver meg likevel. "Alle gjør det" i denne sammenhengen skal kanskje ikke nødvendigvis bety at alle faktisk gjør det, men at det er det som blir brukt som unnskyldning ovenfor både seg selv og andre, og at det ikke holder.

Annette

17.09.2012 kl.15:57

Ja, absolutt - du kan ha rett i det! :)

Blogglusa

17.09.2012 kl.19:25

Jeg er så enig med dere, og føler meg utrolig heldig. Vennene mine legger adri ut bilder av meg uten å spørre først, ALDRI! Og det er jeg så glad for :D Men en ting som mange gjør, er å legge ut stygge bilder av folk på bursdagen deres. Dette er sikkert ment som en morsom ting, men jeg hadde ikke syntes det var morsomt, og så på bursdagen min! Mange er verre enn i vennegjengen min. Ligger mange bilder ute som jeg er nesten bombesikker på at de som er på dem , ikke vil ha der... Det er rett og slett trist!

uperfektejenter

17.09.2012 kl.19:30

Annette: Hei! Hyggelig at du liker bloggen vår. Innlegget vårt har blitt litt komprimert, det er mange ting som skulle vært med om vi hadde hatt plassen til det. Dette er også snakk om "min" generasjon, altså de som er ungdommer i dag. Du har da strengt tatt blitt voksen og derfor kjenner du deg nok ikke igjen i denne fella. Jeg er heller ikke en som går i denne fella, men dette innlegget er da ment som en advarsel til de som faktisk gjør det. De som ikke går i fella, kjenner seg vel ikke igjen, og da trenger de nok heller ikke å ta til seg det jeg skriver. :) Lykke til med masteroppaven i pedagogikk! :) -Elise

Crazy stalker

17.09.2012 kl.21:21

Jeg var nettopp vitne til at min mor synes at en jente jeg viste henne bilde av så anorektisk ut, mens to av mine beste venninner synes hun så normal ut. Tror dere dette kan være på grunn av slankehysteriet og retusjeringen generasjonen vår blir utsatt for eller hva annet kan dette komme av? Og synes dere dette noe på grensen til bra eller noe skremmende?

Takk på forhånd!
For ett flott innlegg!

♥ Lizbethosnes.com - Hverdag, mote og livet med en spiseforstyrrelse.

Tonje (Gutte-jente med stor G)

18.09.2012 kl.11:45

Jeg er enig med dere, ungdom generelt har et ganske forvridd syn på hva egentlig facebook er til. Jeg er selv ganske forsiktig med alt jeg legger ut og skriver. Det vil jo få konsekvenser en eller annen gang i fremtiden. Det er ikke gøy å ha en sjef som googler deg og finner ut hva du drev med som 17 åring.

Jeg syntes det er synd at bildet på hva som er greit er så forvridd. Det er masse kule og sterke bilder og kommentarer der ute der folk er påkledd og i edru tilstand som vet og er stolte av det de skriver. Det hadde vært så mye lettere hvis det var de som var forbildene våre :)

JER

18.09.2012 kl.12:33

Hei.

Dere viser en imponerende modenhet i deres innlegg. Jeg vil gjerne ha kontakt med dere i forhold til et oppdrag vi vil hyre dere inn til. Kan dere ta kontakt med meg på e-post?

JER

Gro

18.09.2012 kl.13:04

Dette er en blogg jeg blir glad av å lese, fordi dere skriver om virkeligheten, og fordi det er nerve i innholdet. Igår hørte jeg på radioen av rundt 5% av alle jenter og gutter i alderen 13 - 16 år har lagt ut nakenbilder av seg selv på nettet. Det er trist at disse unge menneskene ikke forstår hvilke konsekvenser det kan få for deres fremtid.

Jeg synes det er flott at dere gir ansikt til alle de som ønsker å hoppe av denne perfekt-karusellen, der altfor mye handler om kropp og utseende. Jeg er godt voksen selv og opplever fra diverse nettfora at det er veldig mange unge jenter som spises opp av usikkerhet, og sliter med lavt selvbilde. De kjenner seg aldri bra nok. Jeg synes det er flott at dere med denne bloggen kan vise andre unge jenter at man er mer enn bra nok i kraft av den man er.

uperfektejenter

18.09.2012 kl.16:45

Crazy stalker: Nå skal det sies at man kan aldri måle en kropps sunnhet eller tilstand bare ved å se på den. Alle kropper er forskjellige, og man burde ikke dømme noen. Med tanke på spørsmålet ditt, så vil jeg definitivt si at den midjestørrelsen man "trakter etter" i vår tid, både i media og moteindustri, er vesentlig smallere enn den var før. Jeg syns det er dumt, fordi man da utelater andre kroppstyper, og ved å gjøre "smal" til normen, så er det mange andre som faller utenfor. Dette leder til mye usikkerhet. Jeg syns det er litt skremmende. - Elise

18.09.2012 kl.17:23

herregud. hahaha

Adele

18.09.2012 kl.20:35

Hehe jeg kjenner meg igjen, en del stygge bilder ute av meg på internett, menjeg kan takle det, jeg syns at når noen ber deg slette et bilde så burde mann gjøre det, noe som skjer alt for sjeldent!

Sunniva

18.09.2012 kl.22:43

Av og til. snoker jeg på facebook. På facebook-venner jeg ikke liker og kanskje ser litt ned på. Kanskje fryder jeg meg litt inni meg, om jeg ser at de har slått opp med kjæresten sin, eller har den samme kjipe jobben som før, eller kanskje synes jeg de har blitt litt tykkere? Som regel tar jeg meg i det, og sletter dem som venn. Hvorfor skal jeg fortjene å se på deres private hendelser og bilder når jeg ikke en gang klarer å like dem? Når jeg sitter og tenker bedritne dritt-tanker som verken er positive for meg eller dem? Jeg vil jo helst ikke at folk skal sitte og tenke slik når de ser min profil heller. Det er rart hvordan man kan møte seg sjøl i døra på facebook. Men samtidig er det greit, for da er det bare jeg som vet om dem, og bare jeg som kan gjøre noe med det.

uperfektejenter

19.09.2012 kl.04:59

Sunniva: Kjenner mange som er sånn, og må innrømme at jeg gjør det selv i blant. Men du er jo veldig klar over det, og sletter dem du bare har der for å føle deg bedre. Et steg i riktig retning :)

Just me :)

14.11.2012 kl.15:16

Bra innlegg : )

En gang hadde mamma glemt å logge av face, og jeg tenkte først å bare logge av uten å gjøre noe spes på brukeren hennes. Men så kom jeg på, hvorfor ikke skrive hvor mye jeg elsker henne. Så jeg gjorde det, og hun ble veldig glad. Selvsagt kunne jeg bare sagt det til henne, men når jeg først hadde muligheten så..

Etterpå var jeg litt stolt over meg selv, at jeg ikke hadde skrevet noe stygt om henne eller skrevet masse rart til vennene hennes.

Bare et lite tips ; )

08.09.2014 kl.14:43

Fin blogg

09.09.2014 kl.13:22

Innlegget deres er i norskboka mi og jeg fikk i oppgave å skrive en kommentar på dette innlegget, så da gjør jeg det. Ha en fin dag videre!

Lena

12.09.2014 kl.08:44

Hei, vi lærer om sosiale medier på skolen og bloggen deres/din er veldig populær innen dette temaet, dette blogginnlegge er tilogmed skrevet i norsk boka vår. så jeg måtte sjekke ut denne blogge, synes det er utrolig bra at du/dere skriver slike innlegg og får folk til og tenke.

Hallo

15.09.2014 kl.10:31

Veldig fint og bra blogg innlegg! Jeg er veldig enig med deg i det du skriver. Og det å legge ut unødvendige bilder og innlegg kanskje ikke er like gøy den dagen, du kanskje kan få drømmejobben.

27.08.2015 kl.17:45

Hei jenter! Eg fant ditta blogg innlegget vi boka "norsk for yrkesfag vg1" og eg må bare sei meg einig om alt det dokke hadde skreve der! MVH hordaland jenta

Ida

17.11.2015 kl.09:02

Flott innlegg!

Amanda

08.09.2016 kl.10:23

Drit bra innlegg! Lest d i boka på skola!

08.09.2016 kl.10:25

Fikk i oppgave i norskboka om å finne ut om dette innlegget fortsatt eksisterer og skive et svar på bloggen. Må bare si at det var veldig bra skrevet og er enig i det som er skrevet.

norsk

13.09.2016 kl.13:50

fant blogg inlegget i norsk boka. Norsk for yrkesfag vgs1.

Romlingen

26.09.2016 kl.13:42

Bra innlegg, mvh Nye Voss vidaregåande Skule ( 1vB)

Anna

11.09.2017 kl.13:18

Hei helt fantastisk innlegg det er helt sant det dere sier her! Det er viktig at vi ungdom tar litt bedre tak i dette her.

norsk

11.09.2017 kl.13:33

Bra innlegg!

Brage

27.09.2017 kl.09:09

Hei, jeg heter Brage.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits