Doktor Elise er tilbake

Hei søte lesere!

 

I fjor skrev jeg et innlegg som handlet om vaginal soppinfeksjon. Jeg ser intet problem i å være åpen om sopp, det er en sykdom på linje med andre. Med tanke på hvor mange jenter som har skrevet til oss og sagt at de nå skjønner hvorfor underlivet deres oppfører seg så rart, så vil jeg tørre påstå det er like normalt som å være forkjøla. I dag skal vi derfor ta enda et dypdykk i våre kjære våte, ville, varme underliv. 

 

For det er nemlig sånn at det er mange sykdommer du kan få som ikke er kjønnssykdommer! Ikke bare sopp. Det vi skal prate om i dag er bakteriell vaginose. Så mange som 10% av kvinner som blir undersøkt hos lege, har bakteriell vaginose. Det er ikke farlig, men hvis du behandler det som sopp er det ikke så lett å bli kvitt (på samme måte som at du tar ikke antibiotika hvis du gnagsår).
Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose oppstår på samme måte som sopp - ved at ph-verdien i underlivet endrer seg. I dette tilfellet er det snakk om at en type bakterier har fått overtaket på alt som lever og gror ned i underlivet, og så formerer de seg mer enn det som er vanlig og sunt. 

 

Hvordan vet jeg om jeg har bakteriell vaginose?

- Har utfloden din endret seg, og blitt grå, gul eller grønn?

- Kjenner du en merkelig lukt av fisk (ofte etter samleie)?

- Klør det?

Har du flere av disse symptomene? Gratulerer! Det er da sannsynlig at du har bakteriell vaginose, og ikke sopp (som du kanskje trodde). 

 

Jippi! Hva gjør jeg for å bli kvitt det?

Hvis plagene forsvinner og du ikke lukter mer, så er sannsynligheten stor for at det gikk over av seg selv. Kroppen er nemlig godt utstyrt til å behandle sykdom. Hvis det ikke går bort, så dra til legen. Jeg har nå skrevet dette i kursiv, bold og italic, for å understreke hvor viktig det er. Uansett hvor velinformert du er, så kan du ikke vite nøyaktig hva du har før du går til en lege og blir undersøkt. Det er de som har den beste kunnskapen, uansett hvor mye du leser på nett. I tillegg så får man bare medisin mot bakteriell vaginose på resept. Dette er enten kapsler du skal svelge, eller stikkpiller til skjeden. Anbefales å bruke bind når man tar stikkpiller, for det som går opp, skal jo også komme ned. Ha heller ikke sex før tre dager etter endt behandling. 

 

 

Bakteriell vaginose og sopp er ikke de eneste sykdommene du kan få nedentil uten å ha sex (men til jenter som har sex med jenter - mellom oss kan det smitte). Å vite om disse to er alikevel et riktig seg i retning velinformerte jenter. Det er ikke noe hyggelig å være syk nedentil, men har man først blitt det, så er det viktig å ha informasjonen man trenger, og også å gå til lege. Gå til legen. Legen er den som kan hjelpe deg mest. Det finnes flere underlivssykdommer, men de tar vi i tur og orden. Om det er noe jeg ikke har skrevet i dette innlegget, er det bare å stille spørsmål i kommentarfeltet! :) 

(Informasjonen jeg har brukt, har jeg dobbeltsjekket hos NHI.)

 

Har du noen erfaringer med bakteriell vaginose? :) 

 

Elise

Stikkord:

3 kommentarer

01.09.2012 kl.11:38

Jeg er ganske sikker på at jeg har hatt det. Det gikk i (heldigvis) over av seg selv hos meg:)

06.02.2013 kl.17:50

hvor lang tid tar det isåfall før det går bort av seg selv?

uperfektejenter

06.02.2013 kl.22:02

Anonym: Hei! Dette varierer. Noen må ta medisiner, for andre går det vekk av seg selv. Anbefaler deg å dra til legen hvis du har noen plager. :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits