"Hoore!" (og nørd)

Hei søtiser!

Som Anna har også jeg startet på skolen. I forbindelse med skolestart har jo også jeg tenkt litt, nemlig på skolen jeg går på og hva slags rykte den har. Manglerud videregående. Skole med musikk, kunst og idrett. I tillegg til studiespesialiserende. Alikevel har vi ikke det beste ryktet. Alle som søkte på Manglerud i år kom inn. Det er mye bråk og snittet er ikke alltid så høyt. Men det er noe med skolen min jeg liker. Nemlig hvor stor innsats som gjøres for at vi skal ha et godt miljø!

 

 De fleste videregående skoler i Oslo får "elevkalenderen" - en bok med dagsplanlegger, rabattkuponger og diverse reklame. Jeg la merke til at klassen vår ikke hadde fått denne, og gikk sammen med Robin (<3) til kontoret for å spørre. Der møtte vi Arne. Vi spurte hvor skoledagbøkene var, og da han svarte at de var i søpla trodde jeg at han tullet. Det gjorde han ikke. Så dro han fram en stor plakat, og pekte på ordet "Hoore!" Dette syns Arne var upassende og derfor hadde han trukket tilbake boka.

 

Selvfølgelig er påskriften "Hoore!" bare tull. Det vet både jeg og Arne. Vi reagerer fordi det sender ut feil signaler til elevene på skolen vår - ubevisst at det er helt ok å tulle med "skjellsord". Det er ikke ok å kalle andre mennesker for en hore, med mindre de selger sex. Og det er også utrolig urettferdig for sexarbeidere at deres yrke blir vårt slangord/skjellsord for noen som har mye sex eller bare ikke er "kul". Noen prostituerte trives i jobben sin, andre blir tvunget av skumle bakmenn. Er dette noe vi vil tulle med? Er "Hoore!" noe vi vil ha på en skoledagbok til vgs-elever? Nei. Det skal verken være et skjellsord eller noe vi spøker med i blant oss. Jeg skal ikke si at jeg er perfekt og aldri sier noe som er krenkende for noen, men jeg prøver mitt beste å være bevisst. At skolen ikke vil gi ut denne boka er bevissthet. At skolen sier dette til elevene sine er også bevissthet. Det liker jeg utrolig godt. 

 

I dag delte Robin og jeg ut bøkene til klassen min, på betingelsen at vi sa i fra om at skolen ikke likte at det sto hore på forsiden. Og det var virkelig sant, for nå er det en lapp hvor det står "Sensurert!" over "Hoore!" og det syns jeg er fantastisk.

 
Så takk til Manglerud Videregående skole og Arne, for å være bevisst slangord som skader, og for å passe på elevene sine. Det setter vi pris på! 

 

Elise

Stikkord:

12 kommentarer

Henriette K.

22.08.2012 kl.17:21

Så bra at dere håndterte det!:)

Vår klasse har ikke fått noen, må jeg gå og spørre om en? :o

uperfektejenter

22.08.2012 kl.17:36

Henriette K.: Ja, vi gikk jo og snakket med Arne og fikk hentet ut en eske. Gå på kontoret og spør! :)

Adele

22.08.2012 kl.17:44

Ikke alle kommer inn på manglerud, mist 4 av vennene mine som søkte i år kom ikke inn!

Ellers veldig bra innlegg! Du er kul!

uperfektejenter

22.08.2012 kl.17:47

Er du sikker? Noen jeg kjenner leste det i avisa, kanskje det var feil.

Blogglusa

22.08.2012 kl.18:22

Så utrolig bra, skulle ønske flere sluttet å bruke skjellsord. De i klassen min er kjempehyggelige, men jeg hater at de bruker ord som homse, hore, nerd og jøde som skjellsord.

Ina Insanity

22.08.2012 kl.18:30

Når "Hooore!" først skulle sensureres, så kunne man likegjerne "sensurere" ordet "nørd" også. Personlig syns jeg det er like ille å bli stigmatisert på den måten.

uperfektejenter

22.08.2012 kl.18:36

Ina Insanity: Helt enig med deg. Syns dog "Hoore!" er et verre ord, fordi det stigmatiserer på en annen måte. Nørd er mer kjønnsnøytralt, pluss at etter så lang tid med bruk og diskusjon har mistet litt mer sin mening (syns jeg). Nerd kan faktisk brukes som en positiv ting - jeg tror aldri jeg har hørt noen si "Så horete du er" på en positiv måte, og det er kjipt. "Så nerdete du er" har jeg derimot hørt mange ganger, og jeg har mange gode assosiasjoner til det. I denne settingen er det jo brukt negativt og for å stigmatisere, men man må velge sine kamper. For meg var det viktigst å få fram hva å kalle noen en hore kan bety. :)

Hanne Helseth

24.08.2012 kl.23:23

Så kult og bra gjort av dere!
Så flott at dere gjorde det! Ja, er enig! Selv om det bare er tull, så kan det bli litt for mye enkelte ganger...

-Robin L

01.09.2012 kl.21:14

jeg synes at jeg burde få litt kredz for ideen med bilde av deg og pil ned til deg hvor det sto "elise#

uperfektejenter

02.09.2012 kl.09:23

Robin L: Jeg har jo nevnt deg da! Med hjerte til og med. ;)

5o9

02.01.2013 kl.22:02

UTROLIG BRA SKREVET!

hey, I don't think anyone reads this anymore, but - congratulations, I appreciate the attitude of putting a prohibition on words someone finds insulting. Let's change the world this way, becouse someone might say, that it's just a "word", but come on, it creates our social consciousness. With removing such negative influences, we can easily change the world to a better place. Really, great job ! :))

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits