Omvendt-rasisme/mannssjåvinisme finnes ikke

Hei søte lesere!

For noen uker siden hadde jeg en diskusjon som fikk meg til å tenke. Den fikk meg også til å måtte lese. For jeg forsvarte en sak jeg mente var riktig, men jeg hadde ikke argumentene på plass til å vinne diskusjonen. Det gjelder både for innlegget jeg skrev om Kirsten Stewart, og en faktisk diskusjon med Marcus og noen andre venner som handlet om omvendt rasisme. Her vil jeg oppklare hva jeg mente, og hvorfor jeg mener det er så viktig at dere vet det (selv om dere ikke deltok i diskusjonen).

 

Aller først må jeg henvise dere til kilden min, hvor dere kan lese fantastisk forklart, på engelsk, hvorfor ikke omvendt-rasisme og mannssjåvinisme skjer. TRYKK HER. Det sier seg da også selv at jeg vil forklare mange ting som allerede er skrevet der. Jeg vil ikke legge skjul på dette, snarere tvert i mot; dette er et av mange steder jeg har lest og lært, og jeg vil gjerne dele det med dere. Dette er dog mine ord og mine tolkninger, på norsk og for alle å lese. Håper dere leser både mitt innlegg, og artikkelen som inspirerte meg. 

OBS! Jeg generaliserer. Når jeg snakker om jenter og undertrykking, kan jeg bruke egne erfaringer. Når jeg snakker om rasisme, så bruker jeg generelle eksempler og jeg vil ikke støte noen. Om jeg har skrevet noe som støter deg eller som du syns er rasistisk, si det i kommentarfeltet eller på mail. Jeg er bare et menneske og jeg gjør feil. 

 

Så må vi rydde opp i noen begreper.

 

Fordommer, diskriminering og rasisme/mannsjåvinisme. Disse er ikke det samme. 

 

Fordommer er det øyeblikket hvor du ser noen på gata eller hilser på noen og tenker noe om dem som ikke er rasjonelt. Som er basert på stereotyper.  Om det er en person, etnisk eller religiøs gruppe. Kanskje tenker du at en blond jente er en bimbo, eller at en prest er pedofil. Eller at den mørkhudede kjæresten til venninna di sikkert kommer fra Afrika, og så blir du overrasket når vedkommende snakker fint og flytende norsk. Det er en følelse av at den personen bare liker du ikke. Alle dømmer noen ved første øyenkast. Det er også naturlig å la det stoppe der. Så lenge man ikke handler på disse irrasjonelle følelsene, så er det ok. 

 

Diskriminering er det øyeblikket du lar fordommene snakke for deg. For eksempel om du ikke gir noen en jobb pga. utseende, selv om de er mer enn kvalifisert nok. Eller du følger ekstra mye med på noen som handler i butikken din, fordi deres type alltid stjeler. Eller når en lærer ikke følger med på en jentes presentasjon og stryker henne fordi hun er lettkledd. Diskriminering kan gjøres av menn mot kvinner, av kvinner mot menn, av hvite mennesker mot fargede mennesker, og av fargede mennesker mot hvite mennesker. Fellesnevneren er at det er en person med makt som nekter deg noe fordi du er sånn eller slik. 

 

Rasisme og mannsjåvinisme er når en helt samfunn eller en kultur syns diskriminerende holdninger er normalt og greit. Når et mønster av diskriminering mot en gruppe mennesker er bevisst og synlig, og å motsette seg disse handlingene er vanskelig. Dette er ikke lenger snakk om å diskriminere en person - det er en hel populasjon som uten å tenke seg om gjør diskriminering til normen. Rasisme er at i Norge, så har innvandrere med utenlandske navn vanskelig for å få seg jobb (eller i det hele tatt et jobbintervju). Det er at menn alltid har hatt stemmerett, mens kvinner måtte kjempe en lang, hard og bitter kamp for å få det (og at menn og kvinner nå bruker det som et eksempel på at vi er likestilt - virkelig?). At rom-folket ikke har et hjem, at de blir jaget uansett hvor de drar.  Jenter som ikke barberer seg under armene, eller gutter som bruker sminke, er unormalt og det er helt ok å kommentere på hvor unaturlig det er (selv om gutter også har hår under armene, og jenter sminker seg). Eller det faktum at når en jente blir voldtatt, så ser vi på hva hun gjorde galt, og gir råd og tips til andre jenter, istedenfor å gi den viktigste beskjeden til alle mennesker - det er ikke ok å voldta. 

 

Menn kommer aldri til å kjenne på den redselen en jente har på vei alene hjem fra byen. Og med dette sier jeg verken at menn ikke blir voldtatt eller at de ikke kan være redde på vei hjem. Bare at dere ikke har den trusselen hengende over dere om dere velger å ha på en litt kort shorts ute på byen.

Jeg kan aldri forstå hvordan en jente med et indisk navn ikke får en jobb fordi hun er utenlandsk. Eller hvordan det er at din religiøse tilknytning gjør deg til en terrorist, og at alle øyne ble rettet mot deg da bombene smalt 22.juli. Det er ikke greit, men media oppførte seg slik - å rette skylden for en bombe mot muslimske terrorister var naturlig. Om man ser på hendelsene på kinoen i Colorado, der en hvit mann skjøt og drepte mange mennesker, så ble det ikke stilt spørsmål om han hadde en politisk agenda eller om han var en terrorist - det ble stilt spørsmål ved om han var mentalt forstyrret. Samme gjelder Breivik. Ei heller blir en hvit voldtektsmann beskrevet som noe annet enn en "mann" på Dagsrevyen, mens om voldektsmannen er utenlandsk, så er det et poeng å fortelle oss hvor han kom fra. Dette er et privilegie disse fikk fordi de er hvite menn i samfunn hvor hvite mennesker er en majoritet. 

 

Disse privilegiene er det mange folk som har. Enten fordi man er mann, eller fordi man er hvit. Systematisert undertrykking er rasisme og mannssjåvinisme. Rasisme er IKKE at en farget person sier "Jævla hviting!" til deg. Det er et skjellsord, ja, og det er diskiminerende, men resten av samfunnet er ikke enig med denne mannen. Om noen derimot skulle si f. eks. "Det er så mange utenlandske voldtekstmenn", så kommer heller enn diskusjon om hvorfor de oftest er voldektsmenn, enn at noen sier at de ikke er enige. Fordi samfunnet har lært oss at det er ok å si sånne ting om mennesker som kommer fra andre steder enn oss, eller som har bodd her hele sitt liv, men har en annen hudfarge. 

 

Jeg sier på ingen måte at alle hvite menn har det perfekt, men som mann og hvit i samfunnet skal det mye til for at du er forsvarsløs. Om du er rasistisk, så kan det godt hende at mange støtter deg.
Du har aldri blitt presset til å sminke deg, eller å få kritikk for å ha på for mye sminke eller å ikke stelle deg nok når du tar av deg sminken. Du har aldri blitt beskyldt for å spille på sex bare fordi det var varmt på kontoret og du åpnet litt på skjorta. Du har aldri blitt beskyldt for at voldtekten din var din egen feil, og at ingen tror på deg over han som voldtok deg. Du har aldri blitt tatt mindre seriøst pga. måten du ser ut. Du har privilegier ovenfor meg, og om du skal dytte opp i trynet på meg at vi har det helt likt, da blir jeg sur. Nei, du vet ingenting om likhet. Du vet at som gutt så blir du alltid tatt seriøst, så lenge du er kjønnsrollen gutt. Maskulinitet blir tatt mer seriøst enn femininitet. Transmennesker blir også diskriminert, og at et helt samfunn tviler på dem og sier at "det bare er en fase" kan faen meg ikke være enkelt. I feminisme, så blir ofte transpersoner glemt, og det er jeg lei meg for. 

 

Grunnen til at jeg vil fokusere på dette, er pga. alle menneskene som mener at menn og kvinner er likestilt, at rasisme ikke skjer, eller at kvinner er mannsjåvinistiske mot menn. Nope. Kvinner kan være mannsjåvinistiske mot kvinner, men det stopper der. Menn har ALLTID (gjennom historien) hatt et overtak, og fått de beste rollene. I Egypt, da pyramidene ble bygget, var et et fåtall som fikk lære seg å skrive, for å holde styr på samfunnet. Alle disse var menn. For at en kvinnelig farao skulle få makten, måtte hennes ektemann dø først, og så måtte hun kjempe hardt og lenge for å bli tatt seriøst som en mann - blant annet ved å kle seg som en. Hun var ikke god nok som kvinne, og disse holdningene jakter oss helt til dagens samfunn. 

 

Levestandarden i Norge er høy. Det betyr ikke at alle er likestilt, og det betyr ikke at rasisme og mannsjåvinisme er borte. Den lever i beste velgående, og det skumleste av alt - det er at holdningene er ikke store og enkle å se, de er intergrert i vårt samfunn. Slik at det er vanskelig å peke dem ut, og det er vanskelig å få folk på ditt lag. Det er derfor jeg er feminist, og ikke equalist. For ja, menn har det også kjipt, men det er en situasjon de har kommet seg inn i selv. Ved å holde fast på stereotypiske kjønnsroller og bruke makten sin. Kvinner har blitt undertrykket så lenge, og er fortsatt undertrykket, og problemet er ikke kvinner i seg selv - det er maskulinitet og femininitet. Jeg kommer til å være feminist til den dagen hvor maskulinitet og femininitet er likestilt. Inntill den dagen, kall meg hva du vil, jeg kommer fortsatt til å bli forbanna om du sier noe som er mannsjåvinistisk eller rasistisk. Jeg gir langt faen i om jeg er en gledesdreper og at det "bare var en vits", det er faen meg ikke morsomt. Ikke for meg, ikke for transpersoner, ikke for skeive personer, og ikke for fargede personer. For oss er det en kamp. Og den kampen slutter ikke før priviligerte mennesker åpner øynene sine. 

 

Elise

Stikkord:

13 kommentarer

The Curious Case of Camilla

04.09.2012 kl.11:49

Åh, herregud. Tusen takk for at du klarte å sette ord på det jeg alltid irriterer meg over!

Maja

04.09.2012 kl.12:43

Men Elise, hva tenker du om at 70% av de skolene med høyest karakterer (Katta, Foss + medisin, vetrinær osv.) ? betyr ikke det at skolen er lite tilpasset gutter?

uperfektejenter

04.09.2012 kl.12:47

Maja: Det ser ut som at noe mangler her. Kunne du fått det på plass? Så skal jeg prøve å svare. :)

Sanna

04.09.2012 kl.19:47

Kjempeenig med deg, Elise. Menn og kvinner er ikke likestilt, men menn synes ofte det. Det som JEG mener må til for at det skal bli likt, er at mennene roer litt ne dog gir like stor plass til oss kvinner. For der ligger poblemet, de tar seg selv for høytidelig.

MEN, menn har også negative sider. Det er desom må i militæret, det er de som ikke får slå jenter, men jenter får slå gutter. Det er de som er ment å fri.

Poenget mitt er at begge kjønn må endre innstillingene sine - innkludert meg.

Jeg må innrømme at jeg nyter "gutter får ikke slå jenter, men jenter får slå gutter regelen", jeg nyter at de må fri (det blir mer og mer vanlig at kvinner frir da, men...), jeg nyter at jeg ikke må i militæret...

Ja...jeg burde virkelig skjerpe meg!

Øyvind

04.09.2012 kl.20:00

Hei! Er flere ting jeg er enig med og flere ting jeg er uenig med her (og er enig med Sanna over), men vil bare kjapt påpeke én ting, fordi det er en utrolig utbredt myte og den irriterer meg;):

Du skriver at du har en trussel hengende over deg om du velger å gå med litt korte shorts på byen, men såvidt jeg vet har ikke klær en dritt å si på hvorvidt du blir offer for voldtekt. De fleste jenter som blir voldtatt har "normale" klær på seg, og de fleste voldtektsmenn husker visstnok ikke engang hvilke klær ofrene hadde på seg, og de fleste voldtekter er planlagt på forhånd, og handler om makt og sadisme, ikke om sex. Å si at voldtektsforbrytere hovedsaklig foretrekker "utfordrende" klær er som å si at du ber om at folk bryter seg inn i huset ditt om du maler det gult -- det er to variabler som bare ikke henger sammen.

Se feks. her:

http://www.d.umn.edu/cla/faculty/jhamlin/3925/myths.html

Ikke verdens beste kilde, men du finner bedre om du Googler litt.

Stå på:)!

uperfektejenter

04.09.2012 kl.20:10

Øyvind: Nei, da har du misforstått. Det jeg mente var at jenter blir konstant fortalt at hvordan de oppfører seg og kler seg har noe å gjøre med at de blir voldtatt, og derfor blir vi "lært opp" til å være redde for å gå alene sent på kvelden med lite klær på. Samfunnet sender altså en beskjed om at jenter kan være skyld i sin egen voldtekt, satt kraftig på spissen. Jeg er helt enig med deg og har lest det du skrev fra før, men kanskje det ikke kom tydelig nok fram i teksten. Takk for at du påpekte det! Det er sikkert andre som så det du ser også :)

uperfektejenter

04.09.2012 kl.20:13

Sanna: Så flott at du er klar over det! Jeg er ikke sånn. Jeg slår gutter, og forventer da at hey, de kan slå meg tilbake. Likestilling skal gå begge veier, og jeg vet jo at menn ikke har de perfekte liv. Men som mannssjåvinisme går, så har kvinner vært undertrykt lenge, og de tingene som er galt for menn er et direkte resultat av mannssjåvinisme. Femininitet er svakt, derav er jenter svake, og siden maskulinitet er lik styrke, så kan ikke menn slå kvinner, fordi de sterke da slår de svake. Ser du retorikken? Det er fullstendig teit, men det er et resultat av hvordan menn og kvinner har tenkt i flere årtusener. Undertrykkingen av "det kvinnelige", som i samfunnets øyne er "det feminine", gjør at gutter, "de maskuline", blir kalt svake om de er "feminine". Setter ting i hermetegn, fordi jeg mener ikke at det skal være sånn - femininitet og maskulinitet burde likestilles, og man burde kunne krysse kjønnsrollen sin uten at det får katastrofale konsekvenser. Takk for kommentaren din! :)

Øyvind

04.09.2012 kl.23:44

UJ: ja, er mange som ikke vet det, så er vel like bra at jeg skrev det så noen forhåpentligvis lærer noe;). Stå på!

Maria

05.09.2012 kl.08:18

"Rasisme er IKKE at en farget person sier "Jævla hviting!" til deg."

Hva med om en som er hvit sier "Jævla svarting" eller "Jævla Bruning" da? Er det rasisme... ? For det er jo egentlig akkurat det samme.. bare at de svarte/brune er i mindretall i dette landet. Å da er det jo ikke rettferdig at de har lov til å si det å ikke vi.

(Ikke at jeg liker noen av disse uttalelsene, bare så det er sakt :D )

Når du sier du er feminist, og ikke equalist. Mener du da at du synes kvinnfolk skal ha fordeler fremfor menn, eller at vi skal ha de samme rettighetene?

Jeg synes f-eks at det er dumt at kvinnfolk får jobben kun fordi di er den beste kvinnen, ikke fordi di er den best kvalifiserte. (vis mannen faktisk er best kvalifisert så fortjener jo han jobben?)

Ellers liker jeg godt det du skriver generelt i beskrivelse av uttrykkene :D

Maja

05.09.2012 kl.15:21

Hei Elise, prøver igjen! "Men Elise, hva tenker du om at 70% av de skolene med høyest karakterer (Katta, Foss + Høyere utdanninger som medisin, vetrinær osv.) er jenter? betyr ikke det at skolen er lite tilpasset gutter?"

uperfektejenter

06.09.2012 kl.07:00

Maria: Som du sier selv, så handler det om at den fargede personen er i mindretall, og ikke får samfunnets støtte når den sier sånne ting. Ergo, diskriminering. Det har blitt sagt ganske rasistiske ting i landet her, og folk har godtatt det. At media i første omgang trodde en muslim sto bak 22.juli sier vel sitt.

Og jeg skriver jo at jeg er feminist fordi kvinner ikke har like rettigheter som menn, og fordi jeg vil at maskulinitet og femininitet skal være likt. Altså, nei, kvinner skal ikke ha fordeler i et ideelt samfunn, men vi lever ikke i et ideelt samfunn. Slik ting er nå, så trenger vi kjønnskvotering slik at kvinner får en stemme som de kanskje ikke ellers ville fått. Se f. eks. på håndverks-vgsene, der får jenter flere inntakspoeng fordi jenter ikke går mye på disse skolene. Dette gjør da at det kan bygges opp et jentemiljø, sånn at om en jente tenker "Hmm, jeg har lyst til å bli håndverker" så trenger hun ikke være alene, eller følge opp med tanken "men jeg vil ikke gå alene med alle guttene". Etter hvert når jenter er godt integrert der, så burde man ta bort poengene. Det som er trist er at når man sier man er feminist, så skal alle pirke på og tro at man vil at kvinner skal ha verdensdominans (satt på spissen). Nei, jeg vil at alt skal være likt, men med tanke på at det er så mange ting som er galt for en kvinne i samfunnet i dag, som et direkte resultat av mannssjåvinisme, så ser jeg ikke grunnen i å måtte forsikre menn om at joda, de skal være likestilt med oss de også. For de har allerede ganske mange goder, og dette handler ikke om dem. Dette handler om kvinner.

uperfektejenter

06.09.2012 kl.07:06

Maja: Nope! Det betyr at jenter har vært flinke til å tilpasse seg skolesystemet. Hvem fikk lære å lese og skrive først i de fleste samfunn? Gutter. Hvem fikk stemmerett først? Gutter. Jenter har vært på etterskudd de fleste steder, så at de har tatt igjen guttene på skolen er jo bare positivt. Skolen ble ikke lagd rettet mot jenter, og at jenter jobber hardt syns jeg ikke skal rakkes ned på, men belønnes! Det er mye galt med skolesystemet, som en helhet, men den er ikke "lite tilpasset gutter". Det hører til en idè om at hvis gutta ikke får det til så er det noe galt - og det er tullete. Det er tross alt 30% av skolene med høyest karakter som består av gutter, og det betyr at gutter klarer det jo - og årsaken til at gutta ikke dominerer intellektuelt kan være så mangt. Håper det svarte på det du lurte på :)

14.09.2012 kl.13:04

Utrolig bra innlegg! Liker spesielt at du bruker "de maskuline" og de "feminine" i stedet for kvinner og menn. Jeg er en relativt maskulin jente, jeg kler meg guttete, og har "guttehobbier". På fritiden spiller jeg skytespill, og jeg drar og ofte på LAN.

Jeg er i en guttegjeng og er fullstendig godtatt av disse, men noen ganger lurer jeg på om jeg ville vært fullstendig godtatt om jeg oppførte meg, og så mer feminin ut. Problemet ligger altså ikke i om du er gutt eller jente, men i om du er maskulin eller feminin. Jeg opplever sjelden undertrykkelse fordi jeg er jente, men utenforstående, som f.eks. andre gutter utenfor guttegjengen kan se rart på meg og lure på hvorfor de henger med en jente. Også når jeg spiller, og noen finner ut av at jeg er jente (uten å kjenne meg og vite hvor guttete jeg er) sier de ting som "get back to the kitchen" og "girls can't play video games". Hvor seriøse de er med dette varierer, men det er allikevel ikke greit, og det er ganske irriterende å få høre dette i lengden.

Fordi jeg aldri har vært diskriminert i veldig stor grad på grunn av mitt kjønn, har feminisme aldri opptatt meg veldig. Det har så klart vært småting som jeg beskrev ovenfor, men sjelden i det virkelige liv hvor jeg har uttrykt min "maskulinitet". Da har det heller vært fra jenter som synes jeg er rar og annerledes. Det er ikke normalt med "guttejenter" og det synes jeg folk må åpne øynene sine for.

Jeg leste du skrev noe som "alle kvinner burde være feminister" i et tidligere innlegg, og jeg tenkte "men jeg er vel egentlig ikke en kvinne? Jeg føler meg ikke som en", men når det er sagt ser jeg poengene dine, og jeg er absolutt helt enig. Feminine, maskuline, gutter, jenter, svarte, hvite, skeive, alle burde være likestilt.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits