Veggis #2

gårsdagens innlegg fikk jeg et par reaksjoner jeg gjerne vil svare på. Fordi det er ganske mye, og fordi jeg synes dette er en veldig interessant debatt, vil jeg gjerne svare i et eget innlegg.

 

- Det er dårlig gjort av vegetarianere å kritisere kjøttetere for å ikke bry seg om dyrs rettigheter og å være hjerteløse. Jeg er selvfølgelig glad i dyr, men jeg eter dem for det.

 

For det første vil jeg si at du ikke er et dårlig menneske om du spiser kjøtt. Mange av mine aller beste venner spiser kjøtt. Kjæresten min spiser kjøtt. Det er helt greit. Allikevel vil jeg ikke si at du bryr deg om dyrs rettigheter om du spiser kjøtt. Og det synes jeg at jeg har rett til, på samme måte som at jeg kan kritisere folks politiske meninger. Hvis du får dårlig samvittighet av at jeg sier at jeg mener det er rett å være vegetarianer, så er det kanskje fordi du egentlig er enig?

 

(Edit: Etter å ha fått enda en kommentar på dette, vil jeg legge til at det er greit å være for dyrs rettigheter uten å bli vegetarianer. Men for meg blir dette som om en miljøaktivist som kjører bil til og fra jobben - det betyr ikke at personen ikke bryr seg, men blir fortsatt ikke 100% riktig i mine øyne.)

 

- Jeg er altfor glad i kjøtt til å bli vegetarianer!

 

Som jeg skrev i forrige innlegg, finnes det vegetariske erstatninger for kjøtt som smaker helt likt. Det går også helt fint an å venne seg til å ikke spise kjøtt. Men går det ikke, så går det ikke, det er også helt greit :) Hvis du fortsatt vil gjøre en innsats, vil jeg oppfordre deg til å finne kjøttmerker som er så etisk gode som mulig. (I mine øyne er det stor forskjell på dyr som har blitt avlet og fetet opp, mishandlet og til slutt drept på en grusom måte - og dyr som har levd mer verdige liv.)

 

- Det er urettferdig mot allergikere å late som at man ikke tåler kjøtt.

 

Vegetarianere unngår ikke kjøtt fordi de ikke tåler det. De boikotter en industri, på samme måte som at noen boikotter Coca Cola eller H&M. Noen velger også å droppe kjøtt fordi det er sunnere. Det har altså ingenting med allergier å gjøre! Når det er sagt så er det faktisk sånn at en som har vært vegetarianer lenge, vil tåle kjøtt dårligere fordi magen er vant til et annet kosthold. Resultatet om man da spiser kjøtt blir det samme som en matforgiftning.

 

- Vegetarianisme fører til vitaminmangel og beinskjørhet.

 

Som jeg skrev i går, så må vegetarianere være obs på å få i seg rette stoffer. Men om man spiser riktig, er det ikke noe problem. Dette gjelder forsåvidt også for kjøttetere.

 

- Hadde ikke vi mennesker drept dyrene og spist dem, tror jeg vi hadde dødd ut for mange millioner år siden. Jeg skal si meg enig, dyr er søte, men de er ikke ment for å være søte, de er ment for å spises. Det er naturens egen sirkel.

 

Ja, mennesker har historisk sett drept og spist dyr. Men det er to grunner til at dette argumentet ikke funker for meg:

a) Kjøttindustrien avler opp dyr som ikke hadde trengt å bli født, feter dem opp og dreper dem. Kjøttindustrien bruker kornåkre som kunne vært mat til fattige mennesker i u-land, til å mate dyr som skal slaktes. Mennesker dør av sult i noen deler av verden, og fedme i andre deler. Det er hverken naturlig eller nødvendig.

b) Dagens teknologi og mulighet til å importere matvarer, gjør det helt mulig å være vegetarianer. Det var det ikke før. Fremgang, evolusjon, er ikke unaturlig.

 

Jeg sier ikke at ingen mennesker skal spise kjøtt, men vi kan ikke fortsette på den måten vi holder på nå. Dette er ikke naturlig.

 
Fortsett gjerne debatten i kommentarfeltet, og les flere av kommentarene på forrige innlegg! Mye fine tips og innspill :)

 

Anna

6 kommentarer

Sina

24.07.2012 kl.21:00

Heisann! Jeg vil bare si at jeg synes du fortjener respekt. I en ideel verden hadde jeg også vært veggis, for å si det sånn. Men så har det seg sånn at jeg bor i en mye mindre by enn Oslo, tilbudet her er dårlig, foreldrene mine er ikke akkurat begeistret for ideen. Også har jeg cøliaki, og veggis og cøliaki sammen er... vel, du vet jo selv at det er lite utvalg av veggismat. Det er enda mindre utvalg av glutenfri mat, egentlig. Det er nok med en mat-issue.

Jeg har planer om å spise mye mer fisk og viltkjøtt når jeg flytter hjemmefra. (Og jeg unngår å spise kylling. Men jeg spiser det hvis jeg får det borte, for jeg føler meg så sinnssykt vanskelig når jeg ikke kan spise gluten og familiene til vennene mine er glad i kylling. Og jeg er egentlig det jeg også.)

Når det gjelder dyrs rettigheter, vil jeg si at man kan støtte dyrs rettigheter uten å være veggis. Fordi det er ikke så svart-hvit. Jeg mener at det er sånn livet er, at noen dyr spiser andre dyr, og vi mennesker spiser dyr. Men jeg mener at dyrene har rett på et godt liv, at det er galt av oss mennesker og avle opp, drive oppdrett og genmanipulere dyr, bare fordi vi vil og det er det som lønner seg økonomisk. Det burde vært veldig mye mer fokus på dyrs rettigheter. Det er vanskelig å vite hva man bør spise, hva som er moralsk riktig, og hva som er miljøvennlig mat.

- Sina.

Iris

24.07.2012 kl.21:36

Du er en slik veggis jeg hadde mistet troen på at fantes! For noen dager siden skrev jeg en post på bloggen som et svar til et usansynlig trangsynt veganer sitt syn på ting. Jeg har derimot aldri hatt noe som helst i mot vegetarianere, veganere, peskitarianere osvosv, men hun krysset linjen med å kalle oss ikke-veganere for mordere.

Det jeg egentlig ville var å rose deg og Elise for å være så åpne som dere er! Det er en egenskap mange folk nå til dags mangler, og den bör dere virkelig ta vare på. Fortsett å være så gode forbilder som dere er, og jeg er fornöyd. Tusen takk :-)

Lupin

24.07.2012 kl.23:00

Takk for disse to innleggene! Er så lei, som pescetarianer, å svare på disse spørsmålene, så kanskje jeg fra nå av heller skal gi dem linken til disse innleggene, høhø.

Lill

25.07.2012 kl.00:20

Det er jo forsåvidt sant.. Jeg er veldig glad i dyr, men jeg er også veldig glad i kjøtt. Men jeg prøver å sette det faktum av at jeg spiser et dyr, på avstand. Hvis jeg tenker på det, så blir jeg kvalm og vil ikke ha det, men synes det er for godt til å gi det opp helt, liksom. Fin blogg, forresten!

Blogglusa - du blir ikke kvitt meg så lett

25.07.2012 kl.22:11

Hei igjen! I år lærte vi om det med avling osv på skolen. jeg ble litt overrumplet av at vi faktisk brukte så myekorn til fôr, og at det var så ille. De andre "vegetarianerne" jeg har støtt på, har hatt som argumenter at dyrene er søte og at de fortjener å leve, fordi de er like mye verdt som oss mennesker. Jeg er enig i alt dette, men jeg er også enig i argumentet vi kjøttetere har: Dyr dreper dyr, og mennesker er dyr.

Det vil si at vi har rett til å jakte. Jeg synes heller ikke vi skal stoppe å spise gris, melke kuer og plukke egg. Men jeg synes vi burde kutte MYE ned på hvor mye korn vi bruker til å fôre dyrene våre med. Om jeg husker riktig, så brukes 90% av Norges korn til dyrefôr! Alt dette er feil, og det er i så fall disse tingene som jeg skulle blitt vegetarianer for.

I min forrige kommentar ville jeg bare si til alle dere liksom vegetarianere at om dere er vegetarianere for at dere synes dyr er søte, så har dere ikke særlig gode argumenter. Dere kan ikke aklle meg hjerteløs, hvis dere ikke vet dybden i det å være vegatrianer! Jeg skulle ikke bitt vegetarianer pga dyrene, men pga alt kornet som vi kunne mettet mange mennesker med.

Øyvind

26.07.2012 kl.19:09

Kan dere ikke skrive noe om det å ikke drikke alkohol? Evt. kunne jeg kanskje skrevet et gjesteinnlegg til dere:)?

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits