Veggis 101

Jeg har vært vegetarianer hele livet. Foreldrene mine var vegetarianere, og det eneste valget jeg bevisst har tatt, er å fortsette med å ikke spise kjøtt. Derfor har jeg heller ikke tenkt så mye over det å være vegetarianer. For meg er det en selvfølge å ikke spise dyr. Slik er det ikke for alle, så derfor vil jeg skrive litt om hva du bør tenke på hvis du vil bli veggis, eller er det allerede. Jeg vet ikke alt, så om du vil bidra med noe (matprodukter, oppskrifter, erfaringer) er det bare å gjøre det i kommentarfeltet!

 

Representin' veggieswag

 

Først av alt: Hva er en vegetarianer? En vegetarianer er en person som ikke spiser dyr eller fisk, altså skapninger som har vært levende. Andre "variasjoner" er a) veganer, som heller ikke spiser dyreprodukter (f eks melk, egg og honning), og b) peskitarianer, som spiser fisk, men ikke dyr.

 

Et vegetarisk kosthold er veldig sunt så lenge man er bevisst på hvilke næringsstoffer man trenger. En kjøtteter får ofte alt den trenger av seg selv, men en vegetarianer må jobbe litt mer. Når det er sagt, så er det ingenting kjøtt gir deg som en vegetarisk livsstil ikke også kan gi (bortsett fra bl. a. fedme og hjerteproblemer). Du må bare huske å ikke bare ta vekk kjøttet, men erstatte det med noe annet. Vegetarianere lever ikke kun på salat. De lever på mye det samme som kjøttetere, bare med andre erstatninger for kjøtt. Lasagne, pizza, spaghetti og tomatsaus er akkurat like vanlig for meg som for alle andre. Det enkleste om man vil bli vegetarianer er derfor å spise stort sett det samme som man spiste før, men med vegetariske produkter i stedet for kjøtt. Om man vil avansere eller er flink til å lage mat fra før av (gjelder altså ikke meg), kan man lage egne vegetariske retter.

 

Som kjøtterstatning er soya din bestevenn. Det viktigste næringsstoffet i kjøtt er proteiner, og det har soya masse av. Soya er kort forklart en magisk bønne som kan forandres til hvilken som helst matrett. Du får kjøpt soyapølser, soyaburgere, soyaboller (som i kjøttboller) og soyadeig (som i kjøttdeig). Det finnes masse forskjellige merker med masse forskjellige smaker. Jeg anbefaler Hälsans Kök. Dette merket smaker mest likt kjøtt, smaken er barnevennlig og lett å spise. Mange bruker smak som en unnskyldning for ikke å bli vegetarianer, det stemmer altså ikke! Med Hälsans Kök merker man knapt at det man spiser ikke er kjøtt, ihvertfall ikke på noe annet enn helsa og samvittigheten.

 

Double whooper - veggiestyle!

 

Tofu er også et must. Det er faktisk en soyaost som smaker herlig og er en god kjøtterstatning. Kan skjæres til krutonger eller filet eller hva enn du vil. Her finnes det også mange typer, og mange av de smaker sært og uvant for norske ganer. Jeg liker best den marinerte varianten, men om du ikke får tak i den, kan soyaolje hjelpe mye på smaken.

 

Andre ting vegetarianere ofte får for lite av, er Omega 3 og B12. Omega 3 er det mye av i fisk, B12 er i kjøtt og melkeprodukter. Som vegetarianer kan du få tilstrekkelig med B12 ved å spise ost og drikke melk. Om du er veganer bør du ta B12-piller. Omega 3 finnes i blant annet kiwi og tyttebær, men jeg vil anbefale å ta Omega 3-kapsler om du er vegetarianer. Mange slike kapsler inneholder fiskeolje, som man egentlig ikke kan spise som vegetarianer, men i helsekostbutikker får du tak i Udo's Choice. Dette er et kostholdstilskuddsmerke laget spesielt for vegetarianere, anbefales!

 

Du får kjøpt alle disse produktene i helsekostbutikker, og en sjelden gang i dagligvarebutikker. Det er dyrere enn kjøtt, og kan være vanskelig å få tak i hvis du ikke bor i en by. Det bringer meg videre til det eneste problemet jeg har støtt på som vegetarianer: Markedet.

 


"Noe vegetarisk? Kylling? Nei? Sushi? Ikke det heller? Øhm.. vi har boller?"


Hvis du vil bli vegetarianer og skal betale for det selv, må du være forberedt på å kutte litt ned på klesbudsjettet. Men det er ikke bare prisene, utvalget er også veldig dårlig i Norge. I andre land og større byer får man tak i vegetariske alternativer på alle restauranter, kiosker og matbutikker. I Oslo har jeg opplevd å måtte spise hveteboller fordi alt annet var med kjøtt. Vanligvis er det bare to-tre vegetariske retter på kiosker som 7/11 og Deli de Luca. Det gjør det enklere for meg å velge når jeg skal kjøpe meg lunsj (ofte holder det å si "jeg skal ha den vegetariske"), men blir ganske ensformig i lengden. I tillegg er svært få av disse rettene næringsmessig tilstrekkelige - mesteparten er bare kjøttretter uten kjøtt eller noen erstatninger for det. Helsekostbutikkene er de eneste i Norge med et ordentlig vegetarisk utvalg. Allikevel vil jeg ikke la det stoppe meg fra å være vegetarianer. For det første er det til å leve med (jeg har aldri gått sulten, har bare måttet spise dårligere mat enn nødvendig noen ganger). For det andre vil jo flere vegetarianere føre til et bedre tilbud! Bare de siste tjue årene har vegetarianismen vokst fra å være noe ekstremt alternativt og langt fra det norske samfunnet, til å bli en større og større del av mange nordmenns hverdag.

 

Her er noen nyttige linker:

 

NOAHs nettsider - her finner du informasjon om kjøttindustrien, artikler og sitater fra vegetariske kjendiser.

 

Oslo Vegetarfestival - en årlig festival med kurs, workshops og digge smaksprøver.

 

Aktivistens kokebok - en kokebok laget av Blitz med kule og enkle oppskrifter + bilder og artikler fra Blitzmiljøet. Kjøpeinformasjon her.

 

Onision - en YouTuber som er halvgal og til tider veldig irriterende, men som har noen gode videoer om vegetarianisme med tips, tanker og argumenter.

 

VegWeb - en nettside for vegetarianere med kjempemange gode oppskrifter. (Obs! Nettsiden er amerikansk, så oppskriftenes måleenheter må konverteres hvis du skal bruke dem (du kan gjøre dette på google)).

 

 

Er du vegetarianer? Vil du bli vegetarianer? Hva synes du om vegetarianisme?

 

18 kommentarer

Sirianna Sevilhaug

23.07.2012 kl.15:07

Jeg er ikke vegetarianer, og trur ikke jeg kommer til å bli det pga mine foreldre ikke er det liksom.. Men har absolutt ikke noe imot og ikke kunne blitt det egentlig!

Karina

23.07.2012 kl.15:28

Husker den gangen mamma kjøpte vegetarkjøttkaker som ikke smakte godt! Men jeg har i senere tid spist mye soya-deig, og det har vært overraskende godt :) Vegetarlasagne er jo kjempegodt :)

Marte Isaksen

23.07.2012 kl.15:37

Kult! Respekt til deg! :) Synes det er kult når noen tar et standpunkt og kjører fult ut, selv om man kanskje er "oppdratt" til det.

Dementia.

23.07.2012 kl.15:37

Jeg er ikke vegetarianer, men noen ganger blir jeg litt sint når jeg sitter der og plutselig tenker att ett dyr faktisk har mistet livet sitt på grun av at jeg skulle spise det måltidet. Men på en måte så tror jeg at jeg hadde slitt litt, fordi jeg er alt for glad i skikkelig kjøtt. Og her jeg bor har dem omtrent ingenting sånn soya greier, og sånn, for jeg bor på ett ganske lite sted. Også er jeg ikke så glad sunne ting, uheldigvis. Noen ganger skulle jeg ønske jeg faktisk likte det, for da hadde ting vært mye enklere.

Krinstin

23.07.2012 kl.15:42

Jeg har ikke spist kjøtt på over 20 år, og har vært veganer de siste fem årene. Jeg har ikke angret et sekund :)

Jeg tror det er lurt å gjøre endringen gradvis, ikke gå fra kjøttspiser til veganer over natta, liksom. Ellers anbefaler jeg å eksperimentere masse på kjøkkenet! Det er gøy å lage mat selv om det ikke blir vellykket hver eneste gang.

Sjekk ut vegetarbloggen.com, der er det mange fine oppskrifter. Jeg har testet ut denne kaka og den var kjempegod! http://vegetarbloggen.com/2012/04/20/saftig-sjokoladekake/

Veganmisjonen har masse gode burgeroppskrifter, og her kan du få en grei introduksjon til hvordan lage veggisburgere: http://veganmisjonen.blogspot.no/2010/01/kunsten-lage-vegankaker.html

johanne

23.07.2012 kl.16:57

jeg bestemte meg for å bli vegetarianer da jeg var ganske liten, men jeg ble det ikke før januar 2011. men det er noe jeg absolutt ikke angrer på. faren min driver med kjøttproduksjon, så vi har alltid hatt en del diskusjoner på det området, men nå er familien min blitt veldig vant til det og av og til smaker de til og med på de vegetariske rettene (de er til tider litt skeptiske). føler meg også mye friskere og renere av å kutte ut kjøtt og håper en gang jeg kan gå over til å bli veganer.

dette var et veldig bra innlegg! føler at folk vet alt for lite om vegetarianisme og at det derfor er så mange som spøker og er skeptiske, så det er fint å opplyse gjennom blogger.

Ada

23.07.2012 kl.18:39

jeg husker første gangen jeg spiste soyaburger, måtte jeg dobbeltsjekke om det faktisk var vegetarisk...

Sverige er mye bedre på vegetarmat enn Norge, så hvis du harryhandler er det lurt å hamstre litt. Dessuten kan du på en del veikroer spørre om å få byttet ut kjøttet med vegetarburger eller pølser.

Leseløven

23.07.2012 kl.18:51

Hei:) De bøkene du fikk i bursdagsgave, har du lest noen av dem, og er de å anbefale? Spesielt med den "kunsten å være kvinne". Lurer veldig på om jeg skal kjøpe den.

Kunne du/dere anbefalt andre bøker dere har lest og?

Lupin

23.07.2012 kl.18:52

Jeg er pescetarianer(, det jeg har lært det heter, spiser altså fisk,) og har vært det i litt over ett år. Har aldri vært et problem, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke startet tidligere. Kjenner meg mye igjen i hva du sier om tilbud, selv om jeg har det enklere som pescetarianer. Og som kommentert lenger oppe: Jeg føler at utrolig mange vet for lite om dette her, og er kritiske til noe som det egentlig ikke er vits i å være kritisk til. Spesiellt litt eldre mennesker elsker å dra igang en debatt(krangel?) om mitt kosthold. Derfor pleier jeg ikke å nevne det med mindre det er nødvendig. Selv blir jeg kvalm av kjøttlukt/smak, så soya- og tofuprodukter som smaker kjøtt er ikke noe for meg. Smaker det tofu og soya er det kjempegodt!

Blogglusa - du blir ikke kvitt meg så lett

23.07.2012 kl.21:19

Meg og vegetarianismen er gode venner. Jeg er ikke vegetarianer (eller noen av de andre variantene) og trives med det. Jeg lar vegetrainere være vegtarianere og kjøttetere være kjøttetere, men....

Og her kommer mennet mitt: Når vegetarianere begynner å klandre meg for at jeg er kjøtteter, da har det godt for langt. Jeg vet at de vil redde dyr og jeg er selvfølgelig glad i dyr, men jeg eter dem for det. Vi har forskjellig syn og de som ikke akspterer det, men legger ut om at jeg er hjerteløs og ikke bryr meg om dyrenes rettigheter og blablabla, de irriterer meg. Så plis alle vegetarianeresom leser dette og kjenner seg igjen: La være å blande dere i andres beslutninger!

Selvfølgelig er det bra å være vegetarianer, egentlig burde vi vel alle være det... Jeg vet det ikke er noen god unnskyldning, men: JEG ER ALTFOR GLAD I KJØTT!!!

Matmah

24.07.2012 kl.11:13

Når jeg satt og leste dette innlegget ble jeg litt sint inne i meg. Hvorfor inn i granskauen skal mennesker begynne å ''late'' som de ikke ''tåler'' kjøtt? Det er mennesker som dør hver eneste dag, og vi synes det er så synd på dyrene? Det ligger i menneskets natur å spise kjøtt. Jeg tåler ikke hvete og rug, og jeg føler det er nesten det samme som å være vegetarianer. På butikker finner jeg ikke så ofte glutenfrie varer, på fly får jeg som oftest bare pålegg å spise og jeg må som oftest bare spise salat når jeg er i utlandet, for det er det eneste jeg tåler på utenlandske restauranter.

Så hvorfor være vegetarianer? Man bare går rundt og later som man ikke tåler noe? Hvorfor? For å få mer oppmerksomhet? For å få vitaminmangel? Benskjørhet?

Jeg har levd hele livet med å få massevis av oppmerksomhet bare fordi jeg ikke tåler mel. Så hvis jeg kunne ha velge ville jeg valgt bort oppmerksomheten med et liv der jeg tåler mel...

Men over til disse stakkars dyrene. Hadde ikke vi mennesker drept dyrene og spist dem, tror jeg vi hadde dødd ut for mange millioner år siden. Jeg skal si meg enig, dyr er søte, men de er ikke ment for å være søte, de er ment for å spises. Det er naturens egen sirkel.

Jeg har all min respekt for vegetarianere, det er bare det at jeg ikke føler de trenger å være det.

Aina

24.07.2012 kl.13:46

Tusen takk for dette innlegget, Anna :) Har ikke tenkt å bli vegetarianer, men er veldig interessert i å bytte ut endel av kjøttet jeg spiser med vegetariske ting. Dette var veldig nyttig for meg! Håper du skriver mer en annen gang dersom du har mer å komme med :)

Aina

24.07.2012 kl.13:50

Glemte forresten å skrive en ting; vet du noen butikker som selger soyaprodukter og tofu? Som du veit så bor jeg jo i Drammen, og selv ikke på den enorme Kiwien her, har jeg funnet det. Vet du om noen butikk-kjeder det er lurt å lete i?

uperfektejenter

24.07.2012 kl.14:46

Aina: Ica! Ica har alltid veggisgreier. :) - Elise

uperfektejenter

24.07.2012 kl.15:59

Leseløven: Hei! Jeg holder på med Kunsten å være kvinne nå, leser ikke særlig fort, men lover å skrive om den når jeg er ferdig :) Ellers skal vi få til flere bokinnlegg fremover!

Merethe

25.07.2012 kl.16:46

Folk må selv få velge hvilken matretning de ønsker å gå i og det bør også andre respektere :-)

Josh

02.08.2012 kl.13:38

Jeg er selv vegetarianer, men har kutter kraftig ned på dyreprodukter de siste åra, har du lyst til å bli veganer er meny en veldig bra butikk, jeg byttet ut melk med soyamelk for en god stund siden, som kumelk inneholder den D-vitamin, men også B og B12! Trenger du omega 3 er tang en bra kilde, tang høres sært ut å spise, men de har feks på meny Tangkaviar som er vegansk og smaker som sånn dyr kaviar, veldig godt!

Vegetarbloggen og blitz sin kokebok er de tingene jeg har hatt mest bruk for de 2 åra jeg har vært veggis.

Gjør mot andre slik du vil at de skal gjøre mot deg ;D

Veganer

01.08.2013 kl.17:58

Bli veganer i stedet! Dyr dør jo i milliontall fordi vi "må" ta fra dem melken og eggene...

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits