If you liked it, then you should NEVER put PFC on it!

Hola Lola!

I dag skal vi fortsette vår spennende føljetong om prevensjonsmidler. Denne gangen tar vi for oss PFC! Og det er ikke så mye et informasjonsinnlegg som en advarsel. 

 

På TV har jeg sett reklamer for små duppedingser som skal hjelpe deg å finne ut når du er mest fruktbar. Dette rettes mot kvinner som sliter med å få barn - om du vet når du er fruktbar burde det jo være enklere. Og selv om jeg tror det er bullshit, så gjør det meg ingen skade. Du prøver å få et barn, men lykkes kanskje ikke. Ingen skade skjedd. 

 

Men i dag tidlig fikk jeg en mail av Kristin, som fortalte meg om PFC. Der har de tatt steget videre, og kalkulerer ikke bare når du er fruktbar og har eggløsning - men også når du har "sikre dager" og kan ha ubeskyttet sex. I følge PCF sine sider, er PCF 99,3% sikkert. Og EU har godkjent det.Ringer det en bjelle hos dere når jeg sier SIKRE DAGER? De finnes nemlig ikke. Det jeg husker best fra klassens tur ned på Sex og Samfunn, var at de snakket om sikre dager som prevensjon. Altså par som har sex ca to uker før og etter mensen uten prevensjon, for da har eggløsning vært og man blir ikke gravid. Dette er ikke sant. Du har aldri sikre perioder, fordi kroppen konstant er i endring. Det finnes mange kvinner som får mensen på samme dag hver måned, men av egen erfaring vet jeg at mensen kan gjøre det den vil. (I tillegg vil jeg av egen erfaring (familien min) si at jenter med regelmessig mensen er mer fruktbare enn oss med bipolar mens). 

 

Det man gjør med PFC er at man måler temperaturen med en liten sak, på tunga når du våkner om morgenen. Ved hjelp av temperaturen din skal den finne ut hvor i syklusen du er. Når den har gjort det en stund, har den lagret nok informasjon til å vite ca hvordan syklusen din er. Jeg har googlet litt, og sett på andres erfaringer med PFC. 

 


En på kvinneguiden skriver "Det kan hende at LC fungerer bra hos kvinner som har regelmessige sykler, men alle kan oppleve at EL (eggløsning) en gang eller fler kommer tidligere enn normalt, og da sitter man fint i det."

 

Se på dette som en advarsel. Du har ikke alltid regelmessig syklus, og slike produkter er på ingen måte feilfrie. Det er bedre å bruke kondomer eller p-piller, som faktisk gjør noe for/med kroppen din som man kan dokumentere. Å se på dette apparatet og håpe på det beste blir veldig dumt. Man må passe på den kroppen man har, og det tror jeg ikke en maskin som det der kan gjøre. Bruk hodet, jenter! Ikke sats på "sikre dager", sats på ordentlig prevensjon. 

Har du noen erfaringer med Pearly PFC?

Elise

 

 

8 kommentarer

Line

14.06.2012 kl.14:38

Ei venninne av meg sluttet på p-piller og begynte med denne for rundt et og et halvt år siden. Hun fødte en nydelig gutt i desember 2011. Og ifølge legen min kan du like godt "hoppe av i svingen", for det er like sikkert.

Hatt masse bivirkninger av p-piller, fikk lavt stoffskifte, tinnitus og tro det eller ei;betennelse i hele ryggen. Sliter fremdeles med dette og sluttet med p-pillene i november 2011.

Så jeg anbefaler kondom;) ingen bivirkninger og ei heller uønsket graviditet. Så lenge ikke kondomen sprekker, hvor du da kan ta angrepille om dette uhellet skjer.

Jeg gikk på yasmine og anbefaler ingen denne p-pillen. Begynn isåfall på minipille som gir mindre bivirkninger. Litt rot i denne skrivingen men håper dere skjønner poenget ;)

Monster

14.06.2012 kl.14:40

Er utrolig skeptisk til dette selv, veldig bra at dere setter fokus på det. Stå på, jeg liker det dere gjør! ;)

Madelen

14.06.2012 kl.15:24

Først og fremst vil jeg bare si at det er genialt at noen skriver slike innlegg også!

Det med sikre dager hørtes jo rart ut. Får man feil info om det, også blir man gravid fordi man fikk feil info er jo.. flott. Hvis du er veldig ung og ikke vil ha barn f.eks så tror du det fins sikre dager! Før du skrev at det ikke stemte, trodde jeg faktisk det gikk. Godemin.

Mamma gikk på noen p-piller som tydeligvis ikke var så bra. Legen hennes sa: "Jada, dette er like bra som vanlige p-piller" eller noe lignende, er ikke helt sikker på hva det var snakk om. Hun ble gravid som 15 år. Og igjen når hun var 17. Haha, fint å ikke lære leksa si etter etter den første gangen, men hey! Kan ikke klage. Ellers hadde jeg ikke skrevet dette nå.

Kristinpo

14.06.2012 kl.16:57

Det gleder meg å se at vi kanskje ungikk noen uønskede graviditeter. Og noen burde maile redaktøren i KK -.-

14.06.2012 kl.17:22

Bra innlegg! Vet du noe om forskjellige typer p-piller, hvilken type p-pille ambefaler du? Og hva er bivirkningene. Jeg gikk på p-piller før, men begynte å spy nesten hver gang jeg tok dem skjønner du.

Haha, jeg syns dette er litt megakleint, men det er ok :)

Hilsen Adele

uperfektejenter

14.06.2012 kl.17:27

Anonym: Jeg er dessverre ingen ekspert på p-piller, men jeg kan fortelle deg det jeg vet. De fleste p-piller har mye østrogen, og det kan være hormonene som får deg til å spy. Derfor kan det være fint å bruke noe som ikke har østrogen, enten p-piller med gestagen eller p-stav (slik som jeg har). Jeg anbefaler deg å snakke med lege/helsesøster, så kan de hjelpe deg videre. Lykke til! :D

LillePille

15.06.2012 kl.15:57

Jeg må inrømme at jeg aldri hadde hørt om dette prevensjonsmiddelet før jeg leste om det her. Så nei, jeg har absolutt ingen erfaringer med det. Holder meg til p-piller og kondomer jeg :) Veldig bra skrevet foressten! Likte utrykket "bipolar ens" btw, haha ^^

Amalie

24.08.2013 kl.12:55

Du burde innhente litt mer info før du skriver og ikke basere kunnskapen din om sikre perioder på seksualundervisningen du fikk på ungdomsskolen( jeg regner med den var like feil og full av mangler som den jeg gikk igjennom).

Du kan ikke bli gravid dersom du ikke har eggløsning, da er det ikke noe egg som kan bli befruktet. Eggløsningen varer et par dager før et ubefruktet egg vil "forkastes". En sædcelle kan leve i opptil en uke etter man har hatt sex, derfor kan du bli gravid hvis du har sex en uke før eggløsning.

Når eggløsningen er over, stiger basaltemperaturen i kroppen og du slutter å være fruktbar frem til en ukes tid før neste eggløsning. Mellom disse eggløsningene skal du ha menstruasjon, som markerer at en ny syklus har startet. Perioden etter endt eggløsning og før menstruasjon er derfor sikker.

Når man snakker om sykluser og sikre perioder, kan man ikke stole på 2 uker før og 2 uker etter mens fordi hver kvinne har sin individuelle syklus. Noen har 28 dager, andre bare 21. Når syklusene varierer sånn blir det jo lett feil å regne på generelt grunnlag.

Nå skal ikke jeg reklamere for pearly, men den er et verktøy som hjelper deg med å finne ut syklusen din. Den vet når du har eggløsning ved hjelp av temperatur-måling, så registrerer du menstruasjon, slik at den kan kartlegge en fullverdig syklus.

Pearly sparer på data og vil etter hvert kalkulere ut ca hvor lang syklusen din er. Den tar hensyn til at hver syklus ikke er likedan og legger til noen dager men rødt lys for å være på den sikre siden. Pearly fungerer best som prevensjonsmiddel for kvinner med stabil syklus da den vil kunne gi deg flere grønne dager enn røde.

Det vil alltid være noen som har blitt gravid uansett type prevensjonsmiddel, og ofte(ikke alltid) når det ikke går bra er det fordi prevensjonen ikke brukes riktig.

Jeg personlig ville aldri råde noen å gå på p-pillen på grunn av mine egne negative erfaringer. Jeg vet det er mange som bruker den og det går kjempefint, og for all del, hvis det funker for deg - stick with it. Men faktum er at bivirkningene ved p-pille bruk er mange og ulike. Risikoen for trombose er kanskje den skumleste av dem, og jeg vet mange leger i dag deler ut p-piller uten å ta helsesjekk først. Ellers er jo dette med sexlyst et trist kapittel(her går man på medisin for å kunne ha så mye sex man vil, men så slutter man å ville i det hele tatt).

Jeg personlig hadde mange bivirkninger, deriblant null sexlyst og nedsatt følsomhet nedentil. Det endte opp med at tanken på resten av livet i sølibat hadde vært greit(dette var jo triste greier for min daværende samboer). Jeg sluttet på p-pillen på grunn av at jeg fikk høyt blodtrykk og det var som om verden fikk farger igjen. Ikke bare fikk jeg lysten, men sex føltes helt annerledes, på en bra måte. Vi byttet ut p-pillen med kondom og jeg var kjempefornøyd. Dessverre var ikke samboeren min like fornøyd, det var liksom ikke helt det samme med kondom som uten. Han syntes selvfølgelig ikke jeg skulle begynne på pillen igjen, så vi begynte å lete etter alternativer.

Pearly ble min redning. Har brukt den i 2 år og supplert med kondom på røde dager.

Jeg sier ikke at pearly vil funke for alle, det finnes ingen universelle løsninger når det kommer til sånne ting, jeg sier bare at det kan være verdt å ikke avskrive metoden med en gang.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits