If you liked it then you should have put a P-PILLE on it!

For en stund siden skrev Elise dette innlegget om P-stav. Nå er det min tur. Jeg har valgt et langt mer mainstream prevensjonsmiddel - P-PILLER!

 

Først og fremst: Hvorfor heter det p-pille? Du trodde kanskje at dette sto for prevensjonspille, men neida. Det står for Pincus-pille etter oppfinneren Gregory Pincus. Så vet du det.

 

Hva er p-piller? P-piller ser sånn her ut

 

Og er rett og slett piller som inneholder østrogen og progestin, som er hormoner. Kort forklart, gjør p-pillene slik at eggestokkene ikke får beskjed om at de skal starte eggløsning, og livmorhalsen ikke slipper inn sædceller like lett som vanlig. Du tar p-pillene hver dag til et fast tidspunkt i tre uker, og så har du en pillefri uke. Noen pillebrett (som det jeg har), lar deg ta piller i den pillefrie uka, disse inneholder bare sukker (men de smaker ikke søtt), for å gjøre det lettere for deg å opprettholde vanen med å ta en pille hver dag. I løpet av denne uken får du mensen. Du kan også velge å fortsette å ta piller, noe som vil utsette mensen, men om du gjør dette for mange ganger på rad, vil du få mensen uansett. (Sorry, jenter, vi slipper ikke unna.)

Edit: En leser skrev dette til oss: "Du får ikke mensen om du skipper mensen. Jeg må gå på p-piller pga en sykdom jeg har, og skipper alltid mensen. Har vært mensfri i to år." Jeg skrev bare det jeg har fått beskjed om av legen min, men hey, det er visst mulig allikevel! HALLELUJAH!

 

 

Fordeler med å bruke p-piller:

- Mindre mensen: P-piller sørger for at du blør mindre, at menstruasjonen varer kortere og er mer regelmessig, og at du opplever mindre plager i forbindelse med mensen. Du kan også utsette mensen hvis du vil (se over). I tillegg gjør pillebrettet det lettere å ha oversikt over når du får mensen ;) Jeg vil dermot legge til at mine mensenkramper er akkurat like ille som før, men alle de andre tingene stemmer. Og jeg kjenner også flere som har fått mindre kramper, så det kan gå an.

 

- Du kan slutte når du vil: Hvis du plutselig bestemmer deg for at du vil bli gravid/aldri ha sex igjen/bare ha sex med kondom fremover/bytte prevensjonsmiddel, så kan du bare slutte å ta pillene. Enkelt og greit. MEN du burde ikke slutte og begynne igjen til tilfeldige tider, p-piller inneholder hormoner som fucker med kroppen din, og du vil ikke gjøre livmoren din mer forvirret enn den allerede er! Så om du slutter, burde du ikke begynne igjen, og om du har tenkt å bytte prevensjonsmiddel, bør du spørre legen din.


- Det er (som oftest) gratis: Om du er mellom 16 og 20 år, får du p-piller dekket av staten med 100 kroner for tre måneders prevensjon. Det gjør du også om du velger p-plaster eller p-sprøyte. Flere p-pille-merker koster derimot over 100 kroner, da må du betale den ekstra kostnaden selv. Jeg skjønte ikke hvor man skulle få disse pengene fra i starten, men fant ut at du bare viser legitimasjon på apoteket når du henter pillene, så får du de enten gratis, eller så kan du betale mindre :)

 

- Gud sier det er greit: Paven ga ut en skrift i 1968 som bannlyser alle former for prevensjon. Men dersom denne prevensjonsformen brukes i medisinsk øyemed, er det helt greit. P-piller virker mot PMS, så du kan fortsatt komme til himmelen om du går på p-piller!

 

- Redusert risiko for kreft i livmoren og eggstokkene.


Ulemper med å bruke p-piller:

- Du må huske dem: Du skal helst ta p-piller til et fast tidspunkt hver eneste dag. Om du glemmer det, har du 12 timer på å huske det igjen før virkningen går over. (Virkningen går altså over etter 36 timer). Jeg er veldig surrete av meg, men har klart meg helt fint foreløpig med alarm på mobilen og pillene på en fast plass i sekken. Det står også oversikt over dagene på de fleste typer pillebrett, så du lett kan se om du har glemt en pille. Om du derimot skal på ferie og glemmer pillene hjemme, er du fucked. (Eller ikke fucked, om man ser bokstavelig på det...)

 

- Varierende sikkerhet: Ifølge wikipedia er risikoen for å bli gravid 0,3% ved perfekt bruk, og 8% ved normalt bruk. Dette betyr at om du surrer litt, glemmer pillene iblant (men holder deg innenfor 12-timers-grensa), og ikke tar dem til faste tider, har du hele 8% sjanse for å bli gravid. Dette går litt under det forrige punktet: Du må ha disiplin, rett og slett.

 

- Bivirkninger: Hodepine, humørendringer, blødningsforstyrrelser, ømme bryster, hovne bryster, uren hud og nedsatt sexlyst (oh, the irony). Jeg har egentlig ikke merket stort til noen av disse, jeg har vært veldig humørsyk, men det var jeg før jeg begynte med pillene også. Det jeg derimot har fått, er økt appetitt, som igjen fører til større pupper og rumpe og mindre synlige ribbein, noe jeg bare er fornøyd med. Om du opplever noen bivirkninger kan du spørre legen din, så får du en annen type piller. (Dette funker i de aller fleste tilfellene.)

 

- Alvorlige bivirkninger: Mange har sikkert hørt at p-piller øker sjansen for blodpropp, som kan være dødelig. Dette stemmer; hyppigheten øker fra 4 av 100 000 kvinner til 16 av 100 000. Altså er det fortsatt en veldig liten sjanse. Noen har sikkert også hørt at risikoen øker om du røyker, dette stemmer også, men igjen; sjansen er uansett liten. Jeg har veldig mange venner som går på p-piller, noen av dem røyker, noen av dem røyker mye, alle lever i beste velgående og ingen er gravide. Det går som oftest fint, men hvis du har stor risiko for blodpropp fra før av, eller liker å være på den sikreste siden, burde du kanskje vurdere et annet prevensjonsmiddel.

 

- Beskytter ikke mot kjønnssykdommer: Det er bare kondomer som beskytter mot kjønnssykdommer. Om du ikke har fast partner, eller ikke er sikker på om partneren din har en sykdom (løp og sjekk dere, folkens!), bør du alltid bruke kondom.

 

 

Hvor får jeg tak i p-piller? For å få resept på p-piller, må du dra til en lege. Det enkleste er for mange å bestille time hos fastlegen sin, men dette koster penger, og jeg anbefaler å ta en tur innom din lokale helsestasjon for ungdom, eller, hvis du bor i Oslo, stikke innom Sex&Samfunn. Jeg dro på Sex og Samfunn, det var veldig greit, jeg trengte ikke time på forhånd, og etter noen timers ventetid og en kjapp samtale med en lege, hadde jeg resept. Så var det bare å dra til nærmeste apotek, og vips, så hadde jeg startet på p-piller. Jeg var også så heldig at jeg startet mensen akkurat den dagen, som betydde at jeg var sikker fra første stund. (Ellers må du vente 7 dager med å ha sex.)

 

 

Hva skjer om du mater en gutt med p-piller over lengre tid? Fordi p-piller inneholder østrogen, som er det feminine hormonet, vil gutta utvikle kvinnelige egenskaper. De vil ha vansker med å få ereksjon, få mindre testikler, og utvikle pupper, for eksempel. Det finnes derimot egentlig p-piller for menn, men disse ble tatt av markedet fordi bivirkningene var for fæle. Hva bivirkningene var? Hodepine, nedsatt sexlyst og økt vekt. Høres dette kjent ut?

 

 

Konklusjon: P-piller passer bra for deg som vil ha et enkelt, billig og velkjent prevensjonsmiddel, og i tillegg vil ha kontroll på menstruasjonen din. Men om du er surrete eller glemsom, og bare er ute etter sikker, langvarig prevensjon uten alt styret, burde du kanskje vurdere andre alternativer.

 

Har du noen flere spørsmål? Kommenter og du får svar!

 

 

Anna

5 kommentarer

Marte Isaksen

16.05.2012 kl.19:10

P-Piller <3 yay!

MM

22.05.2012 kl.17:09

Du får ikke mensen om du skipper mensen. Jeg må gå på p-piller pga en sykdom jeg har, og skipper alltid mensen. Har vært mensfri i to år. Sett deg litt inn i hvorfor man får mensen, og hva "pillemensen" faktisk er.

uperfektejenter

22.05.2012 kl.22:26

MM: Åh, beklager. Jeg skrev bare det jeg har fått beskjed om av legen min, da er det hun som har tatt feil. Har rettet på det i innlegget, takk for at du sier ifra! :)

Viktoria

22.05.2012 kl.22:30

Fungerer "sukkerpillene" også som prevensjonsmiddel?

uperfektejenter

23.05.2012 kl.15:32

Viktoria: Nei, det spiller ingen rolle om du tar dem eller ikke. De er bare til for å hjelpe deg å huske når du skal begynne igjen, eller for å opprettholde vanen med å ta en pille hver dag :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits