If you liked it, then you should have put a P-STAV on it

I dag skal jeg skrive om prevensjon, nærmere bestemt P-stav. Jeg har nemlig en slik en i armen, så om du vurderer å ta en kan dette være nyttig lesning :)

 

Hva er en P-stav? Det er en sak på størrelse med en fyrstikk som du putter inn i armen. Rett over albuen. Den skiller ut hormonet gestagen, og ikke østrogen. Gestagenet hindrer deg i å få eggløsning, og gjør også slimet i livmorhalsen tykkere og mindre gjennomtrengelig for sædceller. P-staven skal settes inn mellom 1. og 5. dag i menstruasjonen din (når du blør), og er sikker et døgn fra da du tok den.
 

Hvorfor velge P-stav? Siden P-staven skiller ut hormonet gestagen, er den mer egnet kvinner som har hjerte- og karsykdommer i familien. Nemlig fordi de fleste går på p-piller, som inneholder østrogen og derfor kan øke risikoen for disse sykdommene. Det er i tillegg også ganske praktisk for surrekopper som meg - selv om jeg har en god hukommelse på minner og fakta, så er det litt verre å huske daglige piller (tar jern-piller også, glemmer dem støtt og stadig). Dette fordi P-staven varer i tre år!
 

Hvor  og hvordan settes den inn?  Da jeg skulle ha P-stav dro jeg til legen. Han ga meg en resept, jeg kjøpte p-stav og kom tilbake da jeg skulle få mensen. Jeg fikk ikke mensen, men siden jeg hadde time satt vi inn staven uansett. Om dette skulle skje med deg er det ikke farlig, du bare må bruke kondomer i tre uker etterpå for å være på den sikre siden. Jeg vet strengt tatt ikke hvordan p-staven ser ut, for jeg er livredd nåler og ting som skal stikkes inn i meg, og så bort hele prossedyren. Men jeg vet hvor p-staven er, for jeg kan kjenne den.Gjør det vondt? Kan man se p-staven? Ja, det gjør litt vondt. Jeg har en lege som heldigvis ikke nølte, han stakk den inn og da var det over. Jeg fikk ikke bedøvelse. Det svidde intenst i de fem minuttene jeg måtte ligge på legebenken, og så ga det seg. Etter dette var jeg litt stiv i armen i noen timer, og armen min var øm. I tillegg fikk jeg et sykt badass blåmerke, og da det gikk bort var det en liten prikk der p-staven sitter. P-staven min har vært i siden september, og jeg kan ikke se prikken mer. Om du kjenner etter, så kan du føle den lille staven i armen din, men det er det. Ingen kan vite at den er der om du ikke forteller om den.
 

Hvordan påvirker P-staven meg?  Positivt: NHI har skrevet at når du har P-staven i, er risikoen for å bli gravid rundt null. Det er utrolig deilig å ikke måtte bekymre meg for å bli gravid, og å vite at jeg er sikker. De fleste opplever også at mensen forandrer seg, og mange mister den helt. Jeg har ikke mistet mensen helt, men den kommer sjeldent og det er overhodet ikke like mye blod som en vanlig menstruasjon. 
Negativt: De "dokumenterte" bivirkningene er nedstemthet, irritabilitet, kviser og uregelmessige blødninger. Jeg har slitt mye med "nedstemthet" etter at jeg fikk p-staven, og jeg har uregelmessige blødninger, men jeg er usikker på om dette er pga. P-staven, med tanke på at begge deler var der før jeg fikk den. Etter at jeg fikk P-staven har jeg også slitt litt med sopp, men det er vanskelig å si om det er pga. staven eller andre ting. 
Du skal jo også ta ut P-staven (enten etter tre eller fem år), og om du har vært uheldig kan p-staven flytte på seg. Da må du operere. P-staven må jo uansett ut på en måte, og den vanlige metoden er lage et lite snitt i huden og ta den ut med pinsett. 
 

Hva koster den? P-staven min kostet 1250 kr, og varer i tre år. Det er ca. det samme som p-piller i den perioden ville kostet, men du får ikke dekket p-staven av kommunen. Det gjør du om du er mellom 16 og 21 år, bor i Oslo og velger p-piller, p-plaster eller p-sprøyte.
 

Om noen lurer på noe mer er det bare å spørre. Jeg har kjæreste, og vi testet oss begge for kjønnssykdommer før jeg satt inn staven. Vi var friske begge to. Har du ikke fast partner, anbefaler jeg deg å bruke kondomer uansett, for det er ingen andre prevensjonsmidler som beskytter mot kjønnssykdommer, og de kan være der for livet. :)

Elise

Stikkord:

5 kommentarer

Matmah

18.04.2012 kl.15:20

Sminkevideo!

Jeg har skrevet en kommentar på et av de andre innlegene der jeg skrev: ''Jeg vil ha en sminkevideo av dere hver, Anna og Elise. ''

Men nå gidder jeg ikke å skrive alt det jeg skrev sist gang... Eller jeg skrev litt mindre sist gang enn jeg gjorde nå, men det jeg mener er at jeg ikke gidder å skrive alle argumentene jeg skrev sist gang.

Jeg vil bare ha en sminkevideo. Jeg vet at dere to klarer å lage en uglamorøs og uperfekt sminkevideo som ikke er lik alle andre sminkevideoer. Det er jeg helt sikker på.

... der kom vist de samme argumentene som sist gang.

Uansett, håper i hvertfall en av dere har giddet å lese i hvertfall det første ordet av denne kommentaren til å forstå at det eneste jeg forlanger av dere to, er en sminkevideo. Lag den så lang eller så kort som dere vil, så uperfekt eller perfekt som dere vil. Jeg bryr meg ikke, jeg vil bare ha sminkevideo. For dere kan vel si dere enig; en blogg er ikke den samme uten en sminkevideo (gjelder ikke for gutter).

Nå ja, denne kommentaren ble litt lenger enn det jeg trodde, så jeg håper virkelig at dere hører min bønn og mine rop om det jeg vil ha. Jeg synes alt det uperfekte dere skriver er perfekt som det er, så derfro har jeg bare ett eneste ønske: Kan jeg få en sminkevideo?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!VIKTIG!!!!!!!!!!!!!

Jeg skrev akkurat den samme kommentaren ovenfor som jeg gjorde i det forje innlegget, men jeg ville bare forsikre meg om at en av dere la merke til mine bønnerop (er det noe som heter det?)

uperfektejenter

18.04.2012 kl.15:36

Matmah: Har allerede svart på det andre innlegget. Take a chill pill ;)

Martine

15.04.2013 kl.21:02

Hei! Jeg fikk satt Inn p-stav for tre dager og den beveger seg to tre cm fra stikket og nærmere armhulen. Er dette normalt eller burde jeg kontakte legen ?

uperfektejenter

16.04.2013 kl.16:24

Martine: Hei! Min p-stav har også beveget seg litt og jeg har ikke hatt noen problemer med det. Anbefaler deg uansett å oppsøke legen hvis du er bekymret eller opplever plager, det er legen som vet best. :)

Katarina

26.04.2013 kl.19:11

Hei ... Jeg har også p-stav.. Jeg har hatt den i ca 2 år nå... Å jeg må ta den ut! På sykehuset.... Fordi legen kan ikke finne p-staven min.. Å for meg er det sykt kjipt og skummelt.. Hvorfor fikk ikke du bedøvelde da du satt den inn! ? Jeg fikk 5 sprøyter jeg... Å et GIGA blåmerke, veldig vonn arm osv osv... Har hat minska sex lyst.. Å vært en del sint... Ehh mens har kommet og godt... Å nå har den vært borte i 4 måneder. Hmm jeg gruer meg til og ta den ut ...

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits