Angsten

I går så jeg en sak i vg. Den handlet om angst. Kjendiser som er åpne om at de sliter med angst, og hva de har gjort med det. Noe jeg syns er flott, det er faen meg en kamp å være åpen om psykisk dritt. Gudene vet hvor mange innlegg både jeg og Anna har sletta fordi det har vært for personlig, vondt eller flaut.

Det er nemlig litt uforutsigbart å snakke om angst og sånne ting. Det er ikke det samme som å brekke et bein eller å være forkjøla. De fleste kan relatere til en forkjølelse, eller et brukket bein, for det ser vi og opplever vi stadig vekk. Det er ikke noe nytt. Vi har sympati. Ingen kan se angsten i øynene dine, eller kjenne depresjonen rundt deg. Om du velger å snakke om det så er det vanskelig å vite hva reaksjonen blir - om det blir støtte eller støte bort. Med mindre man har erfaring med psykiske lidelser (enten selv eller pga sine nære kjære), så er det vanskelig å vite hvordan man skal reagere. Og det skjønner jeg, har ikke tenkt til å klandre noen. Det er jo ikke rart man har vanskelig for å vite hvordan man skal reagere når man aldri har opplevd det før, eller det er tabu. Vi vet ikke alltid hvordan vi kan hjelpe eller forstå. Og noe som er fremmed er lett å frykte eller støte vekk. 

 

Derfor ble jeg så utrolig glad av saken jeg så i VG i dag. Jeg hadde ikke store håp for at overskriften "Slik lever vi med ANGSTEN" skulle være relevant til det angst faktisk er, men jeg ble positivt overraska. Det er ikke engang mennesker jeg ville trodd har slitt eller sliter, fordi det er sterke personligheter i media, politikk eller kultur. Det beviser jo at penger og kjendisstatus ikke gjør deg lykkelig. Alle kan bli rammet av depresjon, angst eller lignende og det er overhodet ikke permanent. Husk at om du sliter så er det god mulighet for å komme seg ut av det.

Det er aldri lett å se hvem som sliter. Jeg skulle ønske det var det, så vi kunne støtte hverandre. På samme måte som vi holder døra for en med et brukket bein, kunne vi smilt til dem som ikke har det så kult eller være litt kompis, lytte til dem. Gudene vet at alle kunne trengt det, friske som syke. 

 

For å avslutte dette innlegget vil jeg henvise til personer, bøker, filmer, intervjuer, etc som har med psykisk helse/lidelse å gjøre. Jeg fikk mot til å skrive dette innlegget av mandagens VG, kanskje noen andre får mot til å søke støtte når de leser dette. 

 

Inspirasjon til mer åpen og støttende verden:

Stephen Fry. Er åpen om sin bipolare lidelse, og ga ut en dokumentar om det å være manisk depressiv - den kan du se HER. Anbefaler alle å se den, den kan gi deg mye god innsikt. 

Rigmor Galtung er også bipolar, og ga i 2010 ut boka "Fullt lys og stummende mørke", som jeg skal kjøpe når jeg får penger og anledning.

J. K. Rowling var deprimert da hun var i 20-åra. Heldigvis fikk hun hjelp, og kom seg ut av det.

Fabian Stang har gått på en smell (stang ut er kanskje en dårlig vits), Kjell Magne Bondevik og flere andre stortingspolitikere har slitt med depresjon eller angst. Det er langt fra alle som vil snakke åpent om sine vanskeligheter, og det er varierende hvor mye det påvirker deg - noen plages i år, andre i måneder, noen bare dager. Alikevel er det trygt og godt å vite at vi aldri er alene. Ikke glem det.

 

Elise

Stikkord:

11 kommentarer

Martine

13.04.2012 kl.01:09

<3

Martine

13.04.2012 kl.01:11

Du kan forresten låne "fullt lys og stummende mørke" på biblioteket helt grætis

kaninhjerte

13.04.2012 kl.07:36

Sv: Det er en statue jeg har tatt bilde av ;)

uperfektejenter

13.04.2012 kl.14:31

Martine: Ja, det er jo sant! Har du lest den?
Pent. Fin sang.

Fortsett å svømme

13.04.2012 kl.16:09

Det er så flott å se noen som kan skrive om alt det dere skriver om på en så avslappet måte at man nesten kan se tabustemplene renne bort som eksossvart snø om våren.

uperfektejenter

13.04.2012 kl.20:16

Fortsett å svømme: Takk! Utrolig fint å høre. Liker nicket ditt :)

Heropsychodreamer

14.04.2012 kl.21:18

Her traff dere spikeren på hodet! Flott innlegg. Kan bare si jeg gleder meg til å lese flere slike fra dere :)

Stephen Fry er absolutt fantastisk. Dokumentaren hans, og hans arbeid i Mind (som han leder, viser til http://www.mind.org.uk/news/5260_stephen_fry_announced_as_new_president_of_mind) er utrolig. Elsker den fyren!

Og Kristian Valen har selvskadet i årevis. Kommer dere til å publisere et innlegg om dette snart? Vær så snill?

Har flere psykiske lidelser selv, en av dem bipolar type 2, og har møtt en god del folk som "bare ikke skjønte hva angst er for noe". Det er litt deprimerende å se at folk ikke tar psykisk sykdom seriøst, og besvarer "jeg klarer ikke å gå på skolen nå fordi jeg er deprimert" med "du kan jo bare tenke deg frisk". De ville jo ikke sagt det om jeg f.eks. hadde hatt kreft eller gått med krykker.

Igjen, tusen, tusen takk for dette innlegget. <3

uperfektejenter

14.04.2012 kl.22:06

Heropsychodreamer: Takk for all rosen <3 Jeg visste ikke at Kristian Valen drev med selvskading, men selvskading er et tema både jeg og Anna vil skrive om, men som har vært vanskelig å skrive godt om. Kanskje du kan skrive et innlegg om selvskading for oss? Det er kjempeflott å få noe andres meninger og synspunkter, og du kan velge hvor anonym du vil være. Det trengs flere enn bare meg og Anna for å bryte de psykiske tabuene, og du er velkommen til å være med. :)

Ja, det er av akkurat den grunnen jeg sjelden sier noe om angsten min til andre. Jeg har av nære venner også fått slengt i trynet at jeg ikke prøver hardt nok, og ikke vil bli frisk. Det svir. Alikevel har jeg en viss forståelse, for det er vanskelig å forstå noe vi aldri snakker om. Så derfor er det viktig å snakke og skrive så mye som mulig, ikke i en unaturlig setting, men når det faller naturlig (sånn at det ikke virker som et rop om oppmerksomhet når temaet kommer opp). Igjen, takk for all ros, og takk for at du tok deg tid til å skrive denne kommentaren! Det syns jeg er ganske fantastisk.

Heropsychodreamer

15.04.2012 kl.10:30

Jo, bare hyggelig, liker bloggen deres :) <3

Jeg kan godt være med på et innlegg, eller skrive et gjesteinnlegg. Det er et ganske vanskelig tema, men det er fullt ut mulig å skrive om det. Sier bare "JA TAKK" til å bidra til denne bloggen! :D Kan sende siden deres en melding på face eller noe.

Har dere hørt om LFSS, forresten?

Kan bare si meg enig med det du sier der - folk vet heller ikke hva de skal eller bør si til noen som sliter. Vi må bare fortsette å snakke, i grunn! og tusen takk for at du svarte.

uperfektejenter

16.04.2012 kl.17:57

Heropsychodreamer: Sendte deg likegodt en mail! Og ja, LFSS er landsforeningen mot/for selvskading? Noe sånt. Har lest om den et sted, hvertfall.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits