The grass is greener on the John Green side of life

Haha, jeg veit, dritdårlig pun, men noen slags overskrift må det jo være

For ca en uke siden blogga Anna og viste fram boka hun leste. Det viser seg at det er samme boka jeg også nettopp har lest! Og vi elsker begge to John Green, så mitt innlegg i dag er ikke en bok-anbefaling, men en forfatter-anbefaling.


(Siden jeg ikke har boka nå tok jeg bildet til Anna. Samme bok uansett, så)      

De to bøkene jeg vil nevne er Looking for Alaska og The Fault In Our Stars. Det er det eneste jeg har fått tak i så langt, siden jeg leste begge to i forrige uke. De er begge helt fantastiske.

Det skal nevnes at bøkene følger et lignende opplegg (noe, etter hva jeg har lest, andre bøker av John Green også gjør), nemlig boy-meets-girl/girl-meets-boy. På et eller annet tidspunkt blander også døden seg inn i dette regnestykket (filosofering, folk som faktisk dør, folk med en dødelig sykdom og hvordan dette påvirker hovedpersonene etc). 

John Green skriver utrolig nydelig. Om han skriver fra en gutts perspektiv eller en jentes perspektiv så skjønner han karakterene sine så godt, og det gjør det helt fantastisk å lese bøkene hans. Det er mye humor, men man kommer samtidig over mange alvorlige temaer i bøkene hans. Noen mener at boy-meets-girl-bruken hans er litt overdreven, men det syns ikke jeg. For det er uansett helt unike bøker man støter på. Jeg vet ikke jeg, jeg har litt problemer med å skrive konkret hva som gjør han så bra, men måten han skisserer følelser på er vel en av tingene. Jeg drar fram et velkjent sitat fra Looking For Alaska:

"I wanted so badly to lie down next to her on the couch, to wrap my arms around her and sleep. Not fuck, like in those movies. Not even have sex. Just sleep together, in the most innocent sense of the phrase. But I lacked the courage and she had a boyfriend and I was gawky and she was gorgeous and I was hopelessly boring and she was endlessly fascinating. So I walked back to my room and collapsed on the bottom bunk, thinking that if people were rain, I was drizzle and she was a hurricane."

Pluss et litt mindre kjent et fra The Fault in Our Stars:

"You don't get to choose if you get hurt in this world, but you do have some say in who you hurts you."

Det er vel mange som har sett det første sitatet, og jeg kjente det igjen da jeg leste Looking for Alaska første gang. Greia er at når du leser sitatene på egen hånd, er det fint. Når du leser boka og ser det i kontekst, så blir det så komplekst og så vakkert, og det er derfor jeg elsker John Green. Sitatene hans for seg selv taler sterkt, men når du setter dem i sammenheng blir det så ufattelig rørende og stort. Det blir også en slags trøst, for han er flink til å finne mening i bøkene sine og gi dem en verdig avslutning som ikke bare er en happy ending. Så er det en forfatter du burde få med deg, så er det John Green. Han vil hjelpe deg på reisen for å ikke gjøre noe drastisk, det er hvertfall helt sikkert. 

Hva syns du om John Green?

Elise 

Stikkord:

6 kommentarer

Rikke

13.03.2012 kl.14:51

Jeg datt over John Green på youtube hvor han har en kanal med broren sin der de prater om masse tull og syntes han var kjempekul og flink.

Etterhvert fikk jeg vite at han skrev bøker, og det hørtes ganske interessant ut, men jeg visste ikke helt om bøkene var noe gode.

Nå vil jeg ha alle. c:

John Green! <3

uperfektejenter

13.03.2012 kl.15:02

Rikke: Jaa! Han er kjempemorsom. Les alt! Bøker to the people! John Green! <3

Ada

13.03.2012 kl.19:59

Det er faktisk den samme historien gjennom alle bøkene, med litt ulik kontekst. Dott (som regel) møter kul person. Men på den annen side, det er sånn livet kjenns også.

Stine

13.03.2012 kl.21:45

Jeg leste Looking for Alaska for noen år siden, og det er fortsatt en bok som stadig er i tankene mine. Den er virkelig fin, selv om det er noen ting som skurrer litt for meg. The fault is in our stars har jeg ikke lest enda, men youtube-artisten, Meghan Tonjes, leste den og skrev en sang med samme navn : http://www.youtube.com/watch?v=CFub1gajUx0 Virkelig fin og verdt å høre på. :))

-Stine

uperfektejenter

13.03.2012 kl.22:19

Stine: Ja, man legger ikke fra seg Alaska helt uten videre. Hvilke ting var det som skurret for deg? Jeg er veldig interessert i å høre! :)

Live

15.03.2012 kl.13:20

Herregud asSsS. John Green og Looking for Alaska. PERFEKSJON.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits