"Du blir mobbet for å være annerledes. Vi forbyr derfor ikke mobbing, men at du er annerledes."

Jeg hadde egentig tenkt til å legge meg nå, med tanke på at jeg har en veldig lang dag i morgen. Lenge har jeg tenkt på å ha et innlegg om klær, forskjell på kjønn og hvorfor det egentlig er så viktig at jenter ser ut som jenter, og gutter som gutter. Har satt det litt på vent, men nå er jeg sint, virkelig rasende. 

I denne artikkelen står det om at Virgina i Usa vil forby skoleelever å kle seg på tvers av kjønn. Grunnen? Nei, homofile tenåringer har en høy selvmordsrate, og den kobles til mobbing. Mobbing for blant annet hvordan homofile tenåringer ser ut. Derfor vil de beskytte de homofile ungdommene fra mobbing ved å forby dem å kle seg slik de vil. Forby dem fra å uttrykke sin identitet. 

Virkelig? Virkelig?

Jeg kjenner at mens jeg skriver har jeg vanskelig for å holde meg rolig og rasjonell, jeg har bare lyst til å skrike all faenskap jeg kommer på til de som styrer i Virginia. Hva tror dere at dere driver med? Tenker dere lenger enn deres egen nese? Jeg blir så sint. Det er tusen ting som er galt med dette, og jeg skal prøve å forklare mine synspunkter uten å være for stygg i kjeften. Det er mange av tingene som også kan virke litt hulter til bulter, men alt er relevant og vil bli knyttet sammen til slutt. 

Ved å foreslå en lov som dette, sier Virginia at homofile tenåringer kan skylde seg selv. Kler du deg sånn, så er det en selvfølge at du blir mobba. Derfor må du slutte å være deg selv, for det gir oss dårlige statistikker. At homofile tenåringer tar selvmord pga mobbing har en veldig konkret løsning (noe jeg ikke kan begripe at Virginia ikke forstår) - få en slutt på mobbingen! 

Alle burde få være seg selv. Ingen burde få skylda for at andre mobber dem. Det er mobberne det er noe galt med, ikke den homofile ungdommen! Det er snakk om ungdom som prøver å ta sitt eget liv. Skal de i tillegg få høre at de kan skylde seg selv? Det er helt feil. 

Det er holdninger som disse vi må gjøre noe med. Mobberne, ikke de som blir mobbet. Det er like grunnleggende som at om noen blir slått ned og ranet på gata ved en tilfeldighet, så er det ranerne det er noe galt med.
Kommunikasjon og åpenhet er livsviktig i slike saker. Mobbere burde bli utfordret på sine holdninger lenge før det går så langt at noen dør. I 2008 skjedde nettopp dette, i Virginia, med en gutt som het Lawrence King. Han gikk med høye heler og sminket seg. Dette er bare enda et bevis på hvor farlig mobbing er, SPESIELT NÅR INGEN GJØR NOE MED DET.

Mitt neste punkt på lista er klær og hvordan samfunnet ser på dem. Samfunnet BER om at mennesker med en stil som ikke føyer seg etter normalen, får bråk. Hvorfor er klær så viktig? Hvorfor skal bry meg om du ser ut som meg? De fleste jenter blir sure om de ser en annen jente med samme kjole, men samtidig peker og ler vi av mennesker som IKKE klær seg som oss. Det er jo ikke logisk i det hele tatt! 

Å være homofil, bifil, transperson eller hetero endrer ikke noe på personligheten din. Det gjør deg verken bedre eller dårligere enn noen andre. Hvem du er kommer aldri til å bli definert av legning, ei heller av klær. Hvorfor skal du bry deg om kompisen din vil gå i kjole? Det påvirker ikke hvem han er, han er fortsatt kompisen din. Og om kjæresten din vil sminke seg, så blir han ikke en dårligere kjæreste av den grunn. 

Jeg kjenner en gutt som ville ha uggs. Han fikk ikke lov av foreldrene sine, fordi det var et jenteplagg. De ville ikke at andre skulle se han med dem og tenke at det var noe de godtok. Det gjorde de nemlig ikke. Jeg ser så mye hele tiden at man dømmer folk på utseende, mer enn noe om man krysser kjønnsrollene. Aller verst er det for gutta.

Spør deg selv dette - syns du det er rart at jenter går i bukse? Eller skjorte? Ikke? Det var da merkelig, for det er gutteplagg. Alikevel tenker vi ikke over det. Det gjør ingenting. Kvinner hadde en slags revolusjon i det tjuende århundre, hvor vi sikret oss flere rettigheter - blant annet til å stemme ved valg, jobbe, og å gå i bukse. Derfor har vi normalisert at jenter går i gutteplagg, og jeg skulle så gjerne ønske vi kunne få til det samme andre veien. Hvem bryr seg om gutta går i skjørt og høye heler? Det betyr ikke at alle kommer til å gjøre det. Det betyr bare at vi blir et skritt nærmere likestilling.

Når alt kommer til alt, så er dette samme sak som jeg pratet om sist. Likestilling går begge veier. Det betyr ikke bare at jeg skal få lov til å bli snekker, det betyr også at gutter skal få gråte, sminke seg og bli flyvertinne. Jeg har da ingen interesse av å bli snekker. Alikevel vil jeg gjerne ha den tryggheten av å vite at om jeg skulle få interesse for snekring, så er det en helt naturlig og ok ting for meg å gjøre. 

Så vær så snill, les dette, del det med en venn og ta del i debatten neste gang den kommer din vei. Ha respekt for folk som tør være dem de er, spesielt i ung alder. Dere aner ikke hvor tøft det er å være hva samfunnet ser på som annerledes, når det ikke er noe galt med deg. Ei heller hva det gjør at andre mobber deg og får deg til å føle deg helt alene. Der har jeg vært. Og hvem vet - hadde ikke Norge vært et fredelig land, kanskje det hadde vært meg som ble drept for å være meg selv den gangen, og ikke en gutt i USA. For med holdninger så dårlige som de viser her, er det ikke trygt å være seg selv.

Elise

5 kommentarer

pernille thorsen

16.02.2012 kl.00:18

sykt bra innlegg elise!! du er så smart og flink til å skrive! er så enig i det du sier, har ikke ord!

Johanne

16.02.2012 kl.10:37

hva er galt med folk? skal man ta fra folks identitet og tro at det vil føre til noe godt? idiotisk. kjempebra innlegg, i hvertfall!

Jenny

17.02.2012 kl.21:30

Helt enig. Love you guys.

Ida

26.05.2012 kl.15:27

AMEN.

Fant bloggen deres for ikke så lenge siden, og jeg bare elsker den. Har lest meg nedover kategorien hverdagsfeminisme, og det er så bra, dere gir meg tilbake trua på mennesker. Stå på!

uperfektejenter

26.05.2012 kl.16:22

Ida: Takk! Det er respons som dette som gjør at vi elsker å blogge :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits