Muleum

Jeg elsker bøker. Det er derfor veldig rart at jeg ikke skriver om dem på bloggen, så jeg begynner i dag. En bok jeg gjerne vil anbefale er en bok som heter Muleum, av Erlend Loe. Den starter veldig brått - Julie er 18 år og familien hennes dør i en flyulykke. Etter det må hun lære seg å ta vare på seg selv, på Oslos vestkant med mye penger og lite mening. Hun vil ikke leve lenger, hun vil bare dø så hun kan slippe å ha det så vondt. For å bli frarøvet familien sin på den måten takler hun rett og slett ikke.

Grunnen til at denne boka er så fin er at den gir mange en dypere forståelse av døden. Hvorfor noen mennesker er deprimerte, hvordan det er å ha det vondt. Den kan gi mange et nytt perspektiv, spesielt siden boka skrives som en dagbok fra Julies perspektiv. Man ser hva hun ser og tenker, ikke mer, ikke mindre.

"De som ikke er rammet av ulykker vil aldri skjønne hva det handler om før det skjer dem selv. Folk som er friske kan ikke forstå hvordan det er å være syk og folk som vil leve kan ikke fatte hvorfor noen ønsker å dø. Sånn er det bare. Vi kan vise medfølelse og forsøke å trøste andre, men når vi forlater dem, skyver vi det onde bort og går videre i våre egne liv. Det må være sånn. Jeg tror ikke smerte kan deles. Hvis den kunne det hadde livet blitt uutholdelig også for dem som ikke opplever vonde ting selv og da hadde vi antagelig sluttet å formere oss og det ville vært kroken på døra."

Det er sikkert ikke alle som liker slike bøker, fordi de har en tendens til å bli skikkelig negative og depressive. Alikevel anbefaler jeg boka skikkelig, fordi den er så nydelig fint skrevet og den ender ikke slik du skulle tro. Jeg tror mange kanskje kan gjenfinne litt håp og glede i livet etter å ha lest denne boka. I tillegg er Erlend Loe som alltid utrolig morsom, og gullkornene kommer på rekke og rad. 

Fred, Elise

6 kommentarer

Jenny

11.02.2012 kl.14:36

Enig. Jeg skrev særemnet mitt om denne boka. Mange anmeldere har skrevet at den er useriøs og halvveis, og at den ikke framstiller depresjon på en realistisk måte, men jeg er helt uenig. Jeg elsker at boka harselerer med depresjon, og viser at det finnes mennesker med mange ressurser bakom teppet av tristhet. Julie for the win.
Hørtes ut som en flott bok, tror jeg skal låne denne enste gang jeg drar på biblioteket jeg :)

Seline

11.02.2012 kl.14:55

Åh, denne boken er så fin! Leste den når vi hadde leseprosjekt på skolen, og jeg bare elsker denne og resten av bøkene til Erlend Loe. Vi lagde faktsik film av Muleum

Maria.

11.02.2012 kl.19:54

Liker den boken veldig godt. Erlend Loe skriver så bra.

Og Elise, jeg glemte å svare på kommentaren din, men jeg husker deg godt og er veldig glad for å kunne lese bloggen din og følge litt med på hvoran du har det igjen. Du er bra.

Martine

11.02.2012 kl.20:30

Min favorittbok!

Tanja | World of Colors

12.02.2012 kl.14:40

Erlend Loe er en herlig forfatter! Doppler og Volvo Lastvagnar har satt sine spor, for å si det sånn.. Har ikke lest Muleum, men tviler ikke på at den er fantastisk bra skrevet. Liker bloggen deres litt da. <3

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits