Everyday I'm feminist

Hei puser. Det er vel ikke så mye overraskelse at jeg er en feminist. Jeg skriver mye om jenter, om rettigheter, om medias forvrengning av kvinnekroppen, osv. Alikevel tror jeg det er mange som misforstår hva feminisme er for meg. 

For meg betyr feminisme likestilling. Det betyr at jeg og Marcus skal ha de samme rettighetene og de samme forventningene.


(Dette skulle egentlig illustrere poenget mitt, fordi jeg (i kjole) skulle ha fjeset til gutten(i bukse). Vi sier takk til Gimp, som var en liten drittunge og ikke lot det skje)

 

De fleste jenter kan nok si seg enige i at vi burde ha like mye lønn som gutta, få lov til å prate om sex som gutta, ikke måtte sminke oss for å være pene, og å få droppe å bruke utseendet for å komme oss noe sted i samfunnet. 

Alikevel er ikke alle jenter enige i at likestilling går begge veier. Det betyr altså at det er ingen selvfølge at kjæresten din spanderer middag, kjøper roser til deg, at gutter ikke gråter,  at gutter går i bukse, er usminka, eller at kjæresten din i det hele tatt er en gutt. 

Litt her og der ser jeg jo at det blir mer fokus på dette - likestilling er ikke noe som bare skal komme jenter til gode. Jeg vil ikke at jeg skal være overordnet gutta, jeg vil stå på lik linje med dem. 

Det temaet som engasjerer meg mest, er seksualitet. Gang på gang sier jeg min mening, i håp om at jenter skal få være seg selv og faktisk ha lyst på sex eller ikke ha lyst på sex uten å bli stempla. Men det at jeg skriver mest om jenter og for jenter, betyr ikke at jeg glemmer gutta! Sex er ikke alt gutter tenker på, og det finnes mange snille gutter der ute. Gutter er også usikre på seksualitet og legning, selv om det kanskje er mer synlig hos jenter. Hvorfor?

Fordi det er mer akseptert. Det er mer akseptert at jenter kliner med jenter på fest. Eller at de svarer "Jeg vet ikke" når noen spør hvilken legning de har. I mitt miljø er dette ganske greit for både gutter og jenter, men jeg er ikke naiv. Jeg vet at det er ganske mange miljøer hvor du ikke får være med på fotball-laget lenger om du ytrer tvil om din seksualitet. At gutta blir redd for at du skal stirre på dem i dusjen. Det er helt normalt å være usikker! Det er også helt normalt å være nysgjerrig. Det er bare trist at folk flest mener det godet tilkommer jentene, og ikke guttene.

Så, til deg som leser dette. Jeg håper du tar det til deg. Jeg håper du fikk noe å tenke på. Jeg håper du skjønner at gutter også er mennesker med følelser, tvil og nysgjerrighet. Og det er helt ok! Fra gammelt av har kvinnen hatt rollen i huset, mens menn har jobbet og vært store og sterke. Slik er det ikke lenger. Kvinner jobber og kan ta vare på seg selv, så nå syns jeg det er på tide at vi lar gutta få gråte og prate om sin seksualitet uten å bli fryst ut. Det er ikke rettferdig, det er ikke likt. Og likestillingen er tross alt hva feminisme handler om. 

Elise

Stikkord:

7 kommentarer

Sigurd

02.02.2012 kl.20:11

Bra skrevet, enig!

Poops

02.02.2012 kl.20:49

Sigurdelise

Selise

Elisurd

Sigise

Silígurd

Siggelse

Ellisigg

Suggelí

Hoho, snoket meg til å titte på dette innlegget en god stund før det kom ut. Leste det ikke ferdig, fordi det er for dumt å spise hele sjokoladen i én jafs!

(Slik tenkte jeg om en bok en gang. Fire år senere er jeg fortsatt halvveis.)

På tema: Jeg hæler ikke unge jenter som tror feminisme betyr smartere, sterkere, bedre enn guttene, tihi. Skal ikke bare ta på parkdressen, hoppe i vogna og trille bort til barnehagen i samme slengen, da?

Cecilie

03.02.2012 kl.00:24

Jeg er hlt enig i alt du skriver :)

Elisa

03.02.2012 kl.00:26

Heia!

Det her er rett og slett fantastisk!

Kunne du tenke dere å hjelpe oss litt med våres feministiske uke i Tromsø? Vi trenger hjelp til å forklare unge jenter hva feminismen er! :)

fantastisk blogg!

Send meg en mail til elisapiriruiz@gmail.com !

Lina

04.02.2012 kl.10:21

Når jeg så bildet ble jeg litt skuffa når du sa at det ikke var deg i bukser, for det hadde du kledd skikkelig godt.

Mariel

13.02.2012 kl.16:34

Jættebra inlægg! Det är en självklarhet för mig att det ska vara jämlikt, lika för båda kön. Skriv mer om sånt! Könen ska ha lika rättidheter och skyldigheter. Var bor du?

uperfektejenter

13.02.2012 kl.17:13

Mariel: Tusen takk, det er bra vi er enige! :) Har et par innlegg på vei allerede. Jeg bor i Oslo, hva med deg, da? :)

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits