Pakk sakene deres, vi skal på sopptur

Hei på dere. Før jeg begynner på det jeg skal, kan jeg vel forklare litt. Dette innlegget skal handle om sopp. Sopp i underlivet. Det de irriterende "har du kløe i underlivet?"-reklameneproduktene skal hjelpe mot, og som de fleste jenter får. 

De fleste vil vel tenke at når jeg skriver om dette, har jeg hatt sopp. Ja, det har jeg. De fleste syns vel også at jeg overskrider blogg-koden over hvilken informasjon du kan dele med verdensveven, men hvorfor ikke? Det er helt normalt å skrive om influensa eller forkjølelse, og jeg tør påstå at sopp ligger på samme sted. De fleste jenter vil få det minst en gang i livet, og da er det like greit å vite hva det er snakk om. Ja, sopp kan være ekkelt, men som Anna sier: "Det ekke stress, det er bare ekkelt."


Doktor Elise

Hvordan vet jeg om jeg har sopp?
- Klør du i underlivet?
- Svir det når du pisser?
- Har du tykk, hvit/gul utflod? 
- Lukter underlivet ditt merkelig?

Da kan det hende du har sopp. Fortvil ikke! Det går enkelt ann å fikse dette.

Hva kan jeg gjøre når jeg tror jeg har sopp?
Første gangen du har sopp burde du dra til legen. Det er ikke sikkert du har sopp, og det er tåpelig å smøre seg inn med kremer og ta piller for noe du ikke har. Om du syns det er flaut å dra til legen og fortelle mor/far at du har sopp, kan du alltids dra til sex og samfunn. Der får du en gratis legetime, du fyller ut et skjema og venter på tur.
Obs! Det kan hende legen vil foreta en gynekologisk undersøkelse (uavhengig av om du er hos fastlege eller sex og samfunn), så ta på deg klær du er komfortabel i, og vær forberedt på å kle av deg nedentil. Ja, det er flaut at noen du ikke kjenner skal se på underlivet ditt, men det er nødvendig, og legen har sannsynligvis gjort det tusen ganger før. For meg hjalp det å ta med Marcus(beibien/kjæresten), da slappet jeg mer av.

Hvorfor fikk jeg sopp og hvordan kan jeg behandle sopp?
Når du først har sopp, er det flere ting du kan gjøre. Sopp skyldes nemlig en ubalanse i bakteriene du har nedentil, og når du endrer pH-verdi, forandrer bakteriene seg, og det er enklere for sopp å florere. Hvordan pH-verdien endrer seg? Det kan være fordi du bruker dusjsåpe som ikke er mild nok for ditt kjære underliv, eller fordi du har for mye sex. That's right, for mye sex kan være farlig. Det er forskjellig fra jente til jente hvor våt man blir, og om man har sex uten ordentlig glid, så kan man få en rift i skjeden. Hit kan det komme bakterier, og vips har du sopp. Om du er gravid kan du også få sopp, men jeg regner med at siden de fleste som leser denne bloggen er fra 16 til 20 år, er det litt tidlig enda. 

Behandling er forskjellig fra person til person. Noen er så heldige at det går vekk av seg selv, men det hører til sjeldenhetene. Av legen min fikk jeg en pille på resept, men etter en stund kom soppen tilbake, så denne pillen var ikke så effektiv. Det beste er å kjøpe en kombinasjonspakke av Canesten og vaginale stikkpiller. Canesten smører du på kjønnsleppene, og vaginale stikkpiller skal jo opp i skjeden. Det kan høres ekkelt ut, og det var derfor jeg valgte å få pille på resept første gangen.  Og andre gangen. Tredje gangen jeg fikk sopp var jeg så jævla lei, så da valgte jeg canesten+stikkpiller og det angrer jeg ikke på. Det er dessuten mye greiere å dra på apoteket og kjøpe den pakka, enn å dra til legen og få beskjed om at sopp er ikke akkutt nok til å få time på dagen (MEN HALLO. Hva skal jeg med en legetime for sopp om to uker da????)

Kan jeg ha sex når jeg har sopp?
 Ja, det kan du. Det er ikke en god idè, men du kan. Da er det viktig å bruke kondomer/slikkelapp, så du ikke smitter partner! At alle reklamer har målgruppe jenter med sopp, betyr ikke at gutter ikke får det. Jeg spurte legen min, og han sa at nei, smittefaren er ikke stor, men det skjer. Bedre å være sikker enn å ha sopp. Sopp kan også spre seg til munnen, derfor jeg nevnte slikkelapper.
En annen ting er at når man har sopp så er skjeden veldig sår og øm, så det kan gjøre vondt å ha sex. Da er det bedre å vente til soppen er borte og ting kan gå normalt for seg.  

Der har du det! Ingenting er som litt sopp i juletida. Jeg tenker at jeg kommer til å skrive mer om sex på denne bloggen, for det er viktig med god informasjon til ungdommen. Så om du har spørsmål er det bare å fyre løs! Kanskje det gir mer inspirasjon til enda et innlegg. :)

Elise

10 kommentarer

PandaPoops

22.12.2011 kl.19:14

Julesexen er reddet!

Spøken er at jeg får meg så lite at jeg først skrev "seks".

 

 

 

 

 

 

(Og det er helt greit.)

Sigurd

22.12.2011 kl.20:19

NSB øyedekkergreie <3

Lina

22.12.2011 kl.22:54

Håper virkelig jeg aldri blir så uheldig å får sopp, men alle har jo sin tur!

uperfektejenter

22.12.2011 kl.23:15

Lina: Ja, dessverre er det sånn! Men det er ikke så ille, det går jo over :)

04.01.2012 kl.17:53

halla! må man ha alle symptomene som står ovenfor for å vite at man har sopp? og hva kategoriser du som dårlig lukt? og kløe i underlivet, mener du da hele tiden eller av og til? fint du legger ut dette, er ikke så lett å få så klar informasjon om hva man kan gjøre med det ellers.

uperfektejenter

04.01.2012 kl.18:11

Anonym: Hei du! Flott at du spør :) Nei, symptomene varierer fra person til person, man må ikke ha alt for at det skal være sopp. Dårlig lukt er litt vanskelig å kategorisere, for det lukter ikke nødvendigvis vondt, men du burde legge merke til at det lukter annerledes enn du pleier. Kløe eller svie pleier å være hele tiden, ikke nødvendigvis så mye eller vondt, men om du klør eller svir er det rundt kjønnsleppene og du merker det. Håper du fikk svar på det du lurte på :)

Anon

21.02.2012 kl.05:07

Hei! så utroolig bra innlegg!

Dette hjalp meg veldig. Nå er jeg ikke i tvil, jeg har sopp... usj. Men nå vet jeg hva som må gjøres for å få det fjernet!

Takk! :)

uperfektejenter

22.02.2012 kl.17:03

Anon: Så flott! Jeg er glad jeg kunne være til hjelp. :)

- Ella Petronella -

29.06.2012 kl.23:19

Skikkelig bra og tøft av deg å skrive om dette, Elise! Og det gjelder fler av innleggene dine/deres. Dette gjorde at jeg fikk et nytt syn på sopp og fikk meg til å se på det som en normal ting. Stå på og fortsett med innlegg som dette. Tror det hjelper veldig for mange der ute.

Mathilde (Glitre)

01.09.2012 kl.12:14

sopp er no herk, men utrolig viktig å behandles ja. synes det var så kleeeint å si ifra til mamma, så hun kunnne stikke på apoteket, men det viste seg å ikke være så farlig å si heller ^^ superbra innlegg! de fleste jenter synes dette er tabubelagt, og dermed finner man ikke ut hva som er galt. uperfekte jenter; dere er så flinke! digger dere, stå på.

Skriv en ny kommentar

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits